Bir Sürücü Arızalanmaya Başladığında Sabit Disk Onarımı İçin Ne Kullanırsınız?

Sabit diskim garip sesler çıkarmaya başladı ve dosyaları kopyalamaya çalıştığımda sistem donuyor. Arızalanmasından endişe ediyorum ve veri kaybını daha da kötüleştirmek istemiyorum. Sürücüyü değiştirmeden önce denemek için hangi sabit disk onarım veya veri kurtarma araçları güvenlidir?

Aslında tek bir “en iyi” sabit disk onarım aracı yoktur. Bu, diskte neyin yanlış olduğuna bağlıdır. Silinen dosyaları kurtarmada harika olan bir program, hasarlı bir bölüm tablosu için hiçbir işe yaramayabilir ve bozuk sektörleri tarayan bir araç, mekanik sorunları olan bir diski sihirli şekilde düzeltemez.

Diskteki dosyalar sizin için önemliyse, ana kural basittir: herhangi bir onarım denemeden önce verileri kurtarın. Onarımlar diski değiştirebilir ve arızalanmakta olan bir diskte her ek tarama veya yazma işlemi durumu daha da kötüleştirebilir.

Bunlar genelde ilk bakacağım beş araçtır:

1. Disk Drill – Genel kullanım için en iyi seçenek

Öncelik dosyaları geri almak olduğunda benim başlayacağım araç Disk Drill olurdu. Windows diski biçimlendirmeyi istiyorsa, dosya sistemi RAW olarak görünüyorsa veya klasörler aniden kaybolduysa, herhangi bir düzeltme yapmadan önce kurtarmayı denerdim. Dosyaları kurtarabilir, sorunlu bir diskten disk imajı oluşturabilir ve S.M.A.R.T. durumunu kontrol edebilir. Ayrıca birçok kurtarma programına göre çok daha az göz korkutucudur.

Artıları

1. Güçlü veri kurtarma özellikleri.
  2. Yeni başlayanlar için yeterince kolay.
  3. Kararsız bir diski taramadan önce imajını alabilir.
  4. S.M.A.R.T. izleme içerir.

Eksileri

1. Esas olarak bir kurtarma aracıdır, onarım aracı değil.

2. TestDisk – Bölüm onarımı için en iyi ücretsiz seçenek

Bir bölüm kaybolduğunda, bir disk aniden ayrılmamış alan gibi göründüğünde veya önyükleme sektörü hasar gördüğünde aklıma gelecek araç TestDisk olurdu. Özellikle ücretsiz bir program için çok yeteneklidir, ancak bu işlerde yeniyseniz pek kullanıcı dostu değildir. Metin tabanlı arayüz kafa karıştırıcı olabilir ve yanlış bir seçim durumu daha da karmaşık hale getirebilir.

Artıları

1. Ücretsiz.
  2. Bölüm ve önyükleme sektörü sorunları için çok iyi.
  3. Birçok işletim sisteminde çalışır.

Eksileri

1. Metin/komut satırı tarzı arayüz.
  2. Neyi değiştirdiğinizi bilmiyorsanız affetmez.

3. Hard Disk Sentinel – Disk sağlığını takip etmek için en iyi seçenek

Hard Disk Sentinel, bir şey bozulduktan sonra düzeltmekten çok sizi önceden uyarmaya odaklanır. S.M.A.R.T. verilerini, sıcaklıkları, bozuk sektörleri ve genel sağlığı takip eder; bu da bir diskin hâlâ güvenle kullanılabilir olup olmadığına karar vermede onu yararlı kılar.

Artıları

1. Ayrıntılı sağlık ve durum raporları.
  2. Bir disk tamamen ölmeden önce sizi uyarabilir.
  3. HDD'leri, SSD'leri, USB sürücüleri ve RAID kurulumlarını destekler.

Eksileri

1. Dosya kurtarma yok.
  2. Ücretli yazılım.

4. Victoria HDD/SSD – Bozuk sektör kontrolleri için en iyi seçenek

Victoria, disk yüzeyine daha yakından bakmak istediğinizde kullanışlıdır. Ayrıntılı sektör taramaları yapabilir ve yeniden eşleme denemesinde bulunabilir. Daha çok neye baktığını zaten bilen kişiler için bir tanılama aracıdır, ancak bozuk sektör davranışını kontrol etmek için sağlam bir seçenektir.

Artıları

1. Ücretsiz.
  2. İyi yüzey düzeyi tanılama.
  3. Ayrıntılı S.M.A.R.T. bilgileri gösterir.

Eksileri

1. Arayüz yeni başlayanlar için zorlayıcı olabilir.
  2. Dosya kurtarmaz.

5. DiskGenius – Kullanışlı hepsi bir arada disk aracı

DiskGenius, bölüm araçlarını, klonlamayı, yedeklemeleri, dosya kurtarmayı ve bazı onarım özelliklerini tek bir yerde istiyorsanız kullanışlıdır. Yalnızca basit kurtarmaya ihtiyaç duyan biri için onu ilk tercihim yapmazdım, ancak disklerle sık çalışıyorsanız faydalıdır.

Artıları

1. Tek programda çok sayıda disk aracı.
  2. İyi bölüm kurtarma özellikleri.
  3. Klonlama ve yedekleme seçenekleri içerir.

Eksileri

1. Arayüz biraz kalabalık.
  2. Bazı araçlar ücretli sürümün arkasında kilitlidir.

Önemli bir nokta: Disk tıklama sesi çıkarıyorsa, rastgele bağlantısı kesiliyorsa, okunması çok uzun sürüyorsa veya yeni bozuk sektörler gösteriyorsa, bulabildiğiniz her onarım programını çalıştırarak zaman kaybetmeyin. Önce önemli dosyaları alın. Hâlâ okunabiliyorsa, diskin bir imajını oluşturun, kurtarmayı bu imajdan yapın ve ardından diski değiştirin.

Yazılım; silinmiş dosyalar, hasarlı bölümler veya bozulmuş dosya sistemleri gibi mantıksal sorunlarda yardımcı olabilir. Aşınmış okuma/yazma kafalarını, ölmekte olan bir motoru veya hasarlı plakaları düzeltemez.

Disk hiç algılanmıyorsa, sürtünme ya da yüksek tıklama sesleri çıkarıyorsa veya gerçekten yerine koyamayacağınız veriler içeriyorsa, onu çalıştırmayı bırakıp profesyonel bir veri kurtarma laboratuvarına göndermek daha iyidir. Daha pahalıdır, ancak mekanik olarak arızalanan bir diskte tekrarlanan kendin yap denemeleri verileri geri alma şansını azaltabilir.

Sürücü kopyalama sırasında ses çıkarıyor ve donuyorsa, ondan yalnızca bir kez düzgün okuma alabileceğinizi varsayın. Bu da benim hiç “onarım” araçlarıyla başlamayacağım anlamına gelir. CHKDSK, Windows hata denetimi, bozuk sektör onarımı, birleştirme, uzun testli üretici tanılama araçları veya diske değişiklik yazan herhangi bir şeyi çalıştırmazdım.

Daha güvenli sıra şudur: sürücüyü kullanmayı bırakın, mümkünse ikincil sürücü olarak bağlayın ve önce başka bir sağlıklı sürücüye imajını alın veya klonlayın. Veriler önemliyse, ddrescue veya HDDSuperClone gibi araçlar kararsız sürücüler için çoğu zaman daha uygundur çünkü bozuk alanları atlayabilir ve tek bir okunamayan noktada sonsuza kadar takılı kalmak yerine daha sonra onlara geri dönebilirler. Bir imajınız olduktan sonra, kurtarma yazılımını orijinal sürücüye değil imaja karşı kullanın. Daha kullanıcı dostu bir şey istiyorsanız Disk Drill bu tür bir kurtarma iş akışı için uygundur, ancak yine de derin taramayı doğrudan tıklayan veya takılan bir sürücü üzerinde yapmaktan kaçınırdım.

Kolay düşülen tuzak, “sadece önemli klasörü kopyalamaya çalışmak” ve bunu tekrar tekrar yapmaktır. Başarısız olan her kopyalama denemesi aynı bozuk bölgeyi yeniden zorlayabilir. Sürücünün imajını alamıyorsanız, en azından önce en büyük klasörleri veya en kolay olanları değil, yeri doldurulamaz dosyaları kopyalayın. Önce fotoğraflar, belgeler, vergi evrakları, proje dosyaları. Oyunlar, yükleyiciler, indirilenler ve medyayı daha sonra yeniden edinebilirsiniz. Ve ses yüksek tıklama, sürtünme, sürekli dönüp durma/durma döngüleri şeklindeyse veya sürücü BIOS’tan kaybolup duruyorsa, kapatın ve kendin yap yazılımlarını atlayın. Bu noktada araç seçimi, fiziksel hasarı daha da kötüleştirmemekten daha az önemlidir.

Bu harici bir sürücüyse, muhafaza ve kablo yanıtı biraz değiştirir. Sorunlu bir USB köprüsü veya yetersiz güç veren bir port, kopyalamaların donmasına ve bağlantının kesilmesine neden olabilir; bu da ölmekte olan bir disk gibi görünür. Bilinen sağlam başka bir kablo, harici güç adaptörlü bir dock ya da masaüstü sürücüsüyse doğrudan SATA bağlantısı denerdim. Ama sürücünün kendisi tıklıyor, sürtünüyor veya tekrar tekrar dönmeyi durduruyorsa, bir saat boyunca farklı kurulumları test etmeye devam etmeyin. Bu, tanıyı işkenceyle yapmak olur.

Yukarıdaki genel yaklaşıma katılıyorum: önce onarım araçlarını çalıştırmayın. Burada onarım kötü bir kelime çünkü çoğu onarım aracı, diskin bir süre kurcalanmaya dayanacak kadar kararlı olduğunu varsayar. Sizinki öyle olmayabilir. Temiz şekilde bağlayabiliyorsanız, önce bir klon/imaj oluşturun, sonra klonu tarayın. Disk Drill, bir imaj üzerinden ya da hâlâ tutarlı şekilde okunabilen bir sürücü üzerinden çalışıyorsanız uygundur, ancak yalnızca yazılımın kullanımı kolay diye gürültülü bir sürücüyü tam derin taramaya sokmazdım.

İnsanların unuttuğu bir şey de hedef sürücüdür. Aynı diske geri klonlamayın, önemsediğiniz dosyalar bulunan bir sürücü kullanmayın ve tam olarak ne yaptığınızı bilmiyorsanız daha küçük bir diske klonlamayın. Yeterli alana sahip, boş ve sağlıklı bir sürücü istersiniz; tercihen arızalanan sürücüden daha büyük olmalı. Ayrıca eski dondurucu numarasını, sürücüye vurmayı, kapağını açmayı veya geri gelip gelmediğini görmek için tekrar tekrar yeniden başlatmayı geçin. Veriler gerçekten para edecek kadar değerliyse, cihazı kapatın ve bir laboratuvar ilgilensin. Laboratuvar ücretine değmiyorsa, önce imaj alın ve bazı dosyaların zaten kaybolmuş olabileceğini kabul edin.

Bunun verinin tek kopyası olup olmaması, cevap üzerinde araç markasından daha fazla etkili olur. Dosyalar başka bir yerde de varsa, ben diski değiştirir ve onunla zaman kaybetmeyi bırakırdım. Bu tek kopyaysa, diske sağlığına kavuşturmaya çalıştığınız bir aygıt gibi değil, bir kanıt gibi davranın.

Sık sık atlanan bir ayrıntı: Windows, siz herhangi bir şeyi onarmaya niyet etmeden bile işleri daha kötü hale getirebilir. Diski taktığınız anda bağlamaya, dizinlemeye, taramaya, küçük resimleri göstermeye, antivirüs kontrolleri çalıştırmaya veya “bu sürücüyü biçimlendirmeniz gerekiyor” mesajını göstermeye çalışabilir. Bunlara tıklamayın. Açılışta CHKDSK çalışmasına izin vermeyin. Sürücüyü açtığınızda Explorer takılıyorsa, Explorer içinde dolaşmayı bırakın. Bu zaten kötü bir işarettir.

Kendiniz yapacaksanız, ilk geçişi sıkıcı ve minimal tutardım: diski mümkün olan en kararlı şekilde bağlayın, algılanıp algılanmadığını kontrol edin ve ardından başka bir diske imajını alın. Orijinal disk üzerinde “kötü sektörleri düzelteceğini” veya “dosya sistemi hatalarını onaracağını” söyleyen hiçbir aracı çalıştırmayın. Bu araçlar gözden çıkarılabilir bir sürücüde veya bir kopya üzerinde faydalı olabilir, ancak disk ses çıkarıyor ve okumaları donduruyorsa ilk adım olarak yanlıştır.

Bir imaj aldıktan sonra, kurtarma yazılımını o imaj üzerinde kullanın. Disk Drill burada mantıklıdır çünkü normal kullanıcılar için Linux kurtarma araçlarının çoğundan daha kolaydır ve bir sürü komut söz dizimi öğrenmeden tarama yapabilir. Ancak uyarı, başkalarının da söylediğiyle aynı: kolay yazılım hâlâ sihir değildir. Orijinal disk tıklıyorsa, kayboluyorsa veya sürekli takılıp kalıyorsa, hoş bir arayüz donanımı daha güvenli hale getirmez.

En ucuz “güvenli” onarım, hiç onarım yapmamaktır: veriyi kopyalayın, diski emekliye ayırın ve ona bir daha güvenmeyin. Biçimlendirmeden veya kötü sektör yeniden eşlemesinden sonra çalıştırmayı başarsanız bile, size ne olduğunu zaten söylemiştir. Yedekler için değil, hedef talimi için kullanın.