Bozuk Bir USB Bellekten Dosyalar Nasıl Kurtarılır? Herhangi Bir Öneriniz Var Mı?

USB belleğim dizüstü bilgisayarıma taktıktan sonra aniden açılmamaya başladı ve şimdi USB sürücüsünün bozuk olduğunu veya biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Hiç yedeklemediğim önemli fotoğraflar ve iş belgeleri var, bu yüzden durumu daha da kötüleştirmeden bozuk bir USB flash sürücüden dosyaları kurtarmanın güvenli yollarına ihtiyacım var.

Önce ne tür bir arızayla karşı karşıya olduğunuzu belirleyin

Kurtarma uygulamalarını hemen kullanmaya başlamadan önce biraz yavaşlardım. USB bozulması birçok farklı nedenle ortaya çıkar ve çözüm, neyin arızalandığına bağlıdır.

Bu kontroller genelde durumunuzu anlamanızı sağlar:

1. Sürücü Disk Yönetimi’nde görünüyor mu?
  2. Windows doğru kapasiteyi bildiriyor mu?
  3. Dosya sistemi RAW olarak mı listeleniyor?
  4. Windows biçimlendirmenizi mi istiyor?
  5. Başka bir bilgisayara taktığınızda orada görünüyor mu?
  6. Kendi kendine bağlantısı kesiliyor mu, ciddi şekilde takılıyor mu ya da garip derecede yavaş mı davranıyor?

Bu ayrıntılar insanların düşündüğünden daha önemlidir. Sürücü Disk Yönetimi’nde görünüyorsa ve kapasite doğru görünüyorsa, evde kurtarma şansınızın hâlâ makul olduğunu söylerdim. Sürekli bağlantı kopuyorsa, hiç görünmüyorsa, ısınıyorsa veya fiş eğilmiş görünüyorsa, donanım sorunu düşünmeye başlardım.

Önce dosyaları çıkarın

Sistem USB’yi hâlâ algılıyorsa, onu onarmaya çalışmayı bırakır ve önce verileri alırdım.

Bunu can sıkıcı şekilde öğrendim. Bozulma çoğu zaman gördüğünüz karmaşadır, asıl kök sorun değildir. Sürücü alttan alta arızalanmaya başlar, sonra her onarım denemesi ona yeniden dokunur. Bazen şanslı olursunuz. Bazen bir sonraki taramayı daha kötü hâle getirirsiniz.

Yani evet, ilk adım veri çıkarmadır. Onarımlar sonra gelir.

Ben ne kullanırdım

Ben Disk Drill kullanırdım.

Hasarlı veya bozulmuş USB belleklerde sevdiğim kısmı basit. Yalnızca dosya sisteminin okunabilir kalmasına bağlı değildir. Windows sürücüyü açmayı reddettiğinde bile, Disk Drill çoğu zaman aygıtı daha düşük seviyede okuyup dosyaları ham veriden yeniden birleştirir.

Bana öne çıkan birkaç şey:

• Çok sayıda dosya türünü tanır
  • Klasör yapısı, denediğim birçok başka araca göre daha iyi korunur
  • Kurtarmadan önce önizleme alırsınız; bu da tarama bir sürü anlamsız ad döndürdüğünde zaman kazandırır

Önce kullanmaya değer kısım

Kararsız USB sürücüler için, Byte-to-Byte Backup özelliği benim uğraşma sebebim olurdu.

Kötü durumdaki bir sürücüyü taramak yerine, önce tam bir sektör sektör imaj oluşturursunuz. Sonra flash sürücünün kendisiyle değil, bu imajla çalışırsınız.

Bu, USB süreç ortasında daha da kötüleşirse önemlidir. Elinizde yine de mevcut durumunun kayıtlı bir kopyası olur. Daha önce işlem ortasında ölen çıkarılabilir sürücülerim oldu ve berbat bir şey. Önce imaj alırsanız, en azından tekrar sıfırdan başlamak zorunda kalmazsınız.

Benim izleyeceğim sıra

1. Disk Drill’i bilgisayarınıza kurun
  2. USB sürücüyü takın
  3. Disk Drill’i açın ve Byte-to-Byte Backup’ı seçin
  4. USB’nin tam bir imajını oluşturun ve bunu farklı bir diske kaydedin
  5. İmajı Disk Drill içinde bağlayın veya ekleyin
  6. İmajı tarayın
  7. Dosyaları önizleyin
  8. Önemli olanları başka bir depolama aygıtına kurtarın

Kurtarılan dosyaları aynı USB’ye geri kaydetmezdim. Kulağa bariz geliyor ama insanlar bunu yapıyor.

Dosyalarınız güvende olduktan sonra USB’yi onarın

Veriler başka bir yere kopyalandıktan sonra ancak o zaman sürücünün kendisinde düzeltme denemelerine başlardım.

Daha önce ne gördüğünüze bağlı olarak şunlardan birini denerdim:

1. CHKDSK çalıştırın
  2. Sürücüye yeni bir harf verin
  3. USB sürücülerini yeniden yükleyin
  4. Windows Hata Denetimi’ni çalıştırın
  5. Tam yeniden biçimlendirme yapın

Bozulma kötü bir dosya sisteminden kaynaklandıysa ve donanım hâlâ sağlamsa, bunlardan biri sorunu temizleyebilir. Sürücü biçimlendirmeden sonra da arızalanmaya devam ederse, ona bir daha güvenmezdim.

Ne zaman durup profesyonel kurtarmaya bakardım

Bir noktadan sonra kendin yap yaklaşımı mantığını yitirir.

Şu durumlarda profesyonel bir hizmet düşünürdüm:

1. Sürücü hiç algılanmıyorsa
  2. Fiziksel hasar gösteriyorsa
  3. Dosyalar iş, hukuki konular, vergiler, müşteri verileri ya da benzeri şeyler için önemliyse
  4. Kopyalama veya tarama yapmaya çalışırken bağlantısı kesiliyorsa

Bir USB kurtarma sırasında sürekli çevrimdışı oluyorsa, bunu genelde kötü bir işaret sayarım. Isınma da öyle. Gevşek bir konnektör de öyle. Yine de içinden veri çıkarabilirsiniz ama her yeniden deneme bir sonrakini daha kötü hâle getirme riski taşır.

Sürücüyü saklamaya değer olduğunu varsaymayın

Son bir şey. Kurtarmadan sonra USB’ye karşı hiçbir bağlılık hissetmezdim.

Bozulma açık bir neden olmadan ortaya çıktıysa, biçimlendirmeden sonra geri geliyorsa veya sürücü normal kullanımda dengesiz davranmaya başlıyorsa, onu değiştirirdim. Flash sürücüler yıpranır. Bazıları bunu yavaş yapar, bazıları bir anda çöker. Biri size yalan söylemeye başladı mı, benim için iş bitmiştir.

Henüz biçimlendirmeyin. Bu istem, Windows’un dosya sistemi haritasını silmek istediğini söylüyor. Dosyalar önemliyse, onu tekrar tekrar takıp çıkarmayı da bırakın.

@mikeappsreviewer ile önemli bir noktada hemfikirim, önce kurtarın, sonra düzeltin. Ayrıldığım nokta ise CHKDSK. Dosyalar güvende olana kadar CHKDSK’yi atlarım. Hasarlı flash medyada CHKDSK bazen bozuk sandığı girdileri silerek dizin ağacını düzeltiyor. Sürücü için harika, fotoğraflarınız için kötü.

Ben olsam şunları yapardım:

1. Farklı bir USB portu deneyin, tercihen masaüstü bilgisayarın arkasında ya da başka bir dizüstü bilgisayarda.
  2. Disk Yönetimi’ni kontrol edin. Bellek doğru kapasiteyi gösteriyorsa, şansınız daha yüksektir.
  3. RAW veya ayrılmamış olarak görünüyorsa, Windows onarım araçlarını değil, kurtarma yazılımını kullanın.
  4. Dosyaları dahili sürücünüze veya başka bir harici sürücüye kurtarın, asla tekrar USB belleğe değil.

Disk Drill burada sağlam bir seçim. Önce tarama ve önizleme için kullanırdım. Sürücü yeterince uzun süre bağlı kalırsa, her şeyden önce en önemli belgeleri ve fotoğrafları alın. Dosya türüne ve tarihe göre öncelik verin. Önce aile fotoğrafları, sonra iş belgeleri, en son rastgele indirmeler.

Windows 0 bayt görüyorsa, sürücü kayboluyorsa veya ısınıyorsa, kendiniz uğraşmayı bırakın. Bu daha çok donanım arızasına işaret eder.

Ayrıca, Instagram’da dosya kurtarma videosu, kısa ve takibi kolay, burada:
Bu kısa Instagram videosunda USB sürücü veri kurtarma adımları

Kurtarmadan sonra belleği değiştirin. Bir kez bozulması benim için fazlasıyla yeterli tbh.

Biçimlendir seçeneğine tıklamayın. O açılır pencere temelde Windowsun Bana dosya sistemini okuyamıyorum, haritayı silmek ister misin dediği şeydir. Şu anda pek yardımcı değil.

Verileri önce kurtarma konusunda @mikeappsreviewer ve @viaggiatoresolare ile büyük ölçüde aynı fikirdeyim, ama belleğin kararsız olması durumunda asıl aygıt üzerinde bir sürü tarama yapma konusunda biraz daha az hevesliyim. Benim kuralım şu:

• bağlanıyor ve bağlı kalıyorsa, önce en kritik dosyaları elle kopyalayın
  • açılmıyor ama yine de doğru boyutta algılanıyorsa, bir imaj alın veya kurtarma yazılımı kullanın
  • bağlantı kopuyorsa, 0 bayt gösteriyorsa, ısınıyorsa veya tüm sistemi donduruyorsa, onunla uğraşmayı bırakın

Onların gerçekten vurgulamadığı bir şeyi de ekleyeyim: taktığınızdan sonra Windowsta Olay Görüntüleyicisini kontrol edin. Windows Günlükleri > Sistem altında disk / ntfs / volmgr hatalarına bakın. Tekrarlayan G/Ç hataları görüyorsanız, bu sadece bozulmuş bir dosya tablosundan çok donanım sorununa işaret eder.

Ayrıca özellikle fotoğraflarda, kurtarma sonrası yalnızca dosya adlarına güvenmeyin. Önizlemeleri açın ve doğrulayın. Bozuk JPEGler kurtarılmış gibi görünebilir ama yarısı gri olabilir veya kesilmiş olabilir.

Pratik bir yol istiyorsanız, Disk Drill bozuk bir USB flash sürücü için uygundur çünkü Explorer sürücüyü açamadığında bile tarama yapabilir ve fotoğraf/belge önizlemesi önce neyin önemli olduğunu ayıklamaya yardımcı olur. Yine de kurtarmayı yalnızca farklı bir sürücüye yapın. Asla aynı USB belleğe geri yazmayın. Asla. İnsanlar kurtarılabilir olanı işte şimdi mahvoldu durumuna böyle çeviriyor.

Veriler güvende olduktan sonra, USByi tam biçimlendirme ile test edebilir, ardından flash belleğin yazmalar konusunda yalan söyleyip söylemediğini görmek için daha sonra H2testw veya F3 gibi bir şey kullanabilirsiniz. Birçok ucuz bellek çirkin şekillerde bozulur.

USB dosya kurtarma seçenekleri ve bir flash sürücü okunamaz hale geldiğinde nelerin denenebileceği hakkında daha fazlası için, şu başlık gerçekten faydalı:
arızalı bir USB sürücüden dosya kurtarmanın en iyi yolları

Kısa sürüm: henüz CHKDSK yok, henüz biçimlendirme yok, daha az yeniden deneme, önce kurtarma, sonra yine şüpheli davranırsa sürücüyü atın.

@viaggiatoresolare, @viajeroceleste ve @mikeappsreviewer ile küçük bir anlaşmazlığım var: sürücü hâlâ ara sıra açılıyorsa, herhangi bir derin taramadan önce en kritik tek klasörün düz bir sürükle-bırak kopyasını denerdim. Kurtarma araçları harikadır, ancak her tam tarama ölmekte olan flaş üzerinde hâlâ ek okuma yüküdür.

Kimsenin gerçekten yeterince vurgulamadığı birkaç kontrol:

• Aygıt Yöneticisi’ne bakın. Tekrarlayan yeniden bağlanmalar gösteriyorsa, bu kötü bir donanım işaretidir.
  • Varsa bunu bir USB 2.0 bağlantı noktasında okumayı deneyin. Bazı sorunlu bellekler orada daha iyi davranır.
  • Bağlantı noktası yetersiz güç veriyor gibi görünüyorsa yalnızca kısa, harici güç destekli bir USB hub kullanın. Her zaman gerekli değildir, ancak bazı sürücüleri kararlı hâle getirebilir.
  • Etiket, kapasite veya kullanılan alan aniden yanlış görünüyorsa, yalnızca dosya sistemi hasarından değil, denetleyici arızasından şüphelenin.

Özellikle Disk Drill hakkında:

Artıları

• fotoğraflar ve belgeler için kolay önizleme
  • okunamayan/RAW USB birimlerinden kurtarma yapabilir
  • arayüzü birçok kurtarma uygulamasından daha basittir

Eksileri

• derin taramalar biraz zaman alabilir
  • ciddi bozulmalarda dosya adları/klasör yapısı yine de dağınık olabilir
  • flaş denetleyicisi fiziksel olarak arızalanıyorsa sihirli bir çözüm değildir

Elle kopyalama imkânsızsa, Disk Drill makul bir sonraki adımdır, ancak her şeyi yalnızca başka bir diske kaydedin. Kurtarmadan sonra, düzgün biçimlense bile o USB belleğe tekrar güvenmezdim. Flaş depolama ortamı çoğu zaman bir uyarı verir, sonra tamamen bozulur.