Czy istnieje darmowy sposób na znalezienie podobnych zdjęć na iPhonie?

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie jest pełna duplikatów i bardzo podobnych zdjęć po kilku podróżach i kopiach zapasowych, i coraz trudniej jest wszystko uporządkować. Próbuję znaleźć darmowy sposób na wykrywanie podobnych zdjęć na iPhonie bez płacenia za aplikację i potrzebuję pomocy w ustaleniu najłatwiejszej metody.

Znajdowanie podobnych zdjęć na iPhonie

Natknąłem się na to w aplikacji Zdjęcia na iPhonie. Sortuje rzeczy całkiem dobrze według daty, osób, miejsc i tego wszystkiego, ale nie grupuje zdjęć, które wyglądają niemal tak samo. Więc jeśli masz w rolce aparatu sześć ujęć tego samego posiłku, serię selfie zrobionych w odstępie pół sekundy albo edytowane kopie jednego obrazu, kończysz na ręcznym sortowaniu.

Najlepiej sprawdził mi się Clever Cleaner. Zwykle omijam aplikacje typu cleaner, bo większość z nich skanuje telefon, rzuca wielkimi obietnicami, a potem blokuje wszystko paywallem, zanim zrobi cokolwiek przydatnego. Ta wydała mi się inna, kiedy ją wypróbowałem. Przeskanowała moją bibliotekę zdjęć w kilka minut, pogrupowała podobne ujęcia i wybrała najlepsze w każdym zestawie z całkiem niezłą trafnością. Lepiej, niż się spodziewałem, szczerze mówiąc.

Jak z tego korzystałem

1. Zainstaluj Clever Cleaner z App Store.
  2. Pozwól jej uzyskać dostęp do biblioteki zdjęć.
  3. Otwórz sekcję Similars i poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
  4. Sprawdź grupy samodzielnie albo naciśnij Smart Cleanup, jeśli chcesz, żeby aplikacja wstępnie zaznaczyła elementy.
  5. Aplikacja oznacza Best Shot, ale możesz zostawić inne zdjęcie, jeśli wolisz.
  6. Gdy skończysz, wyczyść album Ostatnio usunięte w aplikacji Zdjęcia, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.

Z czego jeszcze korzystałem poza czyszczeniem podobnych zdjęć

Wszedłem dla jednej funkcji, a potem zacząłem sprawdzać resztę. Kilka innych narzędzi też okazało się przydatnych:

1. Heavies pomogło mi szybko znaleźć największe filmy.
  2. Skompresowałem kilka filmów zamiast je usuwać.
  3. Zmieniłem Live Photos na zwykłe zdjęcia, żeby oszczędzić miejsce.
  4. Usunąłem stare zrzuty ekranu, o których już zapomniałem.
  5. Swipe Mode przyspieszył przeglądanie, kiedy chciałem decydować o zdjęciach jedno po drugim, zamiast pozwalać aplikacji zrobić wszystko za mnie.

Jedna rzecz, która mi się spodobała, i tak, zwracam na to uwagę, to fakt, że przetwarzanie odbywa się na iPhonie. Moja biblioteka nie była wysyłana gdzieś indziej.

Jeśli chcesz trzymać się wbudowanych narzędzi Apple

Nadal masz kilka sensownych opcji, po prostu są wolniejsze, gdy biblioteka robi się duża.

1. Użyj karty Szukaj dla osób, zwierząt, miejsc, obiektów lub wydarzeń. Podobne ujęcia często lądują blisko siebie w wynikach.
  2. Przeglądaj według daty albo według wyjazdu. Prawie identyczne zdjęcia zwykle są robione w odstępie kilku sekund.
  3. Sprawdź album Serie i zostaw najmocniejsze ujęcie.
  4. Przejrzyj albumy takie jak Osoby i zwierzęta, Wyjazdy i Typy multimediów, żeby zawęzić bałagan, zanim zaczniesz usuwać.

Moja opinia po zrobieniu tego

Jeśli musisz tylko odchudzić bibliotekę o kilkaset zdjęć, narzędzia Apple wystarczą. Wcześniej robiłem to właśnie w ten sposób. Było wolno, ale dało się. Gdy wchodzisz już w kilka tysięcy obrazów, nie zawracałbym sobie głowy ręcznym sortowaniem, chyba że masz dużo wolnego czasu i nietypowo dużo cierpliwości. Dedykowana aplikacja jest szybsza, bo grupuje za ciebie prawie identyczne zdjęcia.

Tak, coś w rodzaju darmowego. W pełni za darmo tylko z Apple, częściowo za darmo z aplikacjami.

Ważna różnica. Zdjęcia na iPhonie mają wbudowany album Duplikaty, ale znajduje on dokładne duplikaty, a nie niemal identyczne ujęcia. Więc jeśli zrobiłeś 9 zdjęć tego samego zachodu słońca, Apple nie zgrupuje większości z nich. Wyłapuje tylko prawdziwe kopie z kopii zapasowych, zapisów, importów itd. Tę opcję znajdziesz w Zdjęciach, Albumach, Narzędziach, Duplikatach.

Jeśli chcesz znaleźć podobne zdjęcia, a nie tylko duplikaty, @mikeappsreviewer wskazuje właściwy kierunek z Clever Cleaner. Nie zgadzam się jednak z bezrefleksyjnym używaniem Smart Cleanup. Przejrzałbym każdą grupę ręcznie. Te aplikacje czasem wybierają ostrzejsze zdjęcie, ale pomijają to, na którym ludzie patrzą w aparat.

Moje podejście:

1. Najpierw użyj Apple Photos do dokładnych duplikatów.
  2. Użyj przeglądu serii do zdjęć robionych jedno po drugim.
  3. Potem użyj Clever Cleaner do sobowtórów i niemal duplikatów.
  4. Na końcu opróżnij Ostatnio usunięte.

Jeśli chcesz bardziej szczegółowej pomocy krok po kroku, ten post opisuje łatwe sposoby usuwania duplikatów i podobnych zdjęć na iPhonie.

Krótka wersja: tak, istnieje darmowy sposób. Apple radzi sobie z duplikatami. Clever Cleaner to lepsza darmowa opcja do podobnych zdjęć.

Tak, ale odpowiedź zależy od tego, co masz na myśli przez „podobne”.

Apple oferuje darmowe, wbudowane wykrywanie duplikatów, ale jest ono trochę ograniczone. Wykrywa prawdziwe duplikaty, a nie sytuacje typu „zrobiłem 14 zdjęć tego samego drzewa, bo zadrżała mi ręka”. Jeśli więc chcesz usunąć tylko dokładne kopie, aplikacja Zdjęcia zrobi to za darmo. Jeśli chcesz znaleźć podobne zdjęcia, prawie duplikaty, pozostałości po seriach, edytowane wersje itd., narzędzia Apple stają się irytująco ręczne.

Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednym punkcie: nie ufałbym żadnej aplikacji, która automatycznie wybiera najlepsze ujęcia ważnych zdjęć. Dla memów i paragonów, jasne. Dla rodzinnych zdjęć, nie bardzo. Przejrzyj je samodzielnie.

U mnie lepiej sprawdziło się podzielenie porządkowania na etapy:

• Etap 1: Apple Photos do dokładnych duplikatów
  • Etap 2: filtrowanie według Typów multimediów, takich jak zrzuty ekranu, selfie, Live Photos
  • Etap 3: sortowanie zdjęć z ostatnich wyjazdów i przeglądanie serii
  • Etap 4: użycie Clever Cleaner do bałaganu typu „to wszystko wygląda praktycznie tak samo”

Ta ostatnia część to miejsce, w którym aplikacje firm trzecich pomagają najbardziej. Clever Cleaner to jedna z niewielu darmowych opcji, o których ludzie wciąż wspominają, ponieważ faktycznie grupuje podobne zdjęcia, zamiast zmuszać cię do niekończącego się przewijania. Nadal nie szedłbym w pełne czyszczenie jednym stuknięciem, ale do zawężania ogromnych partii oszczędza to mnóstwo czasu.

Mała wskazówka, o której nikt nie wspomina wystarczająco często: jeśli twoja biblioteka jest synchronizowana z iCloud, usunięcia obejmą wszystkie urządzenia. Więc może nie usuwaj w złości o 1 w nocy, będąc półprzytomnym. Zapytaj mnie, skąd to wiem.

Jeśli chcesz szybki podgląd jak uporządkować dużą bibliotekę zdjęć iPhonea za pomocą Clever Cleaner, to też może pomóc.

Krótka odpowiedź: tak, Apple oferuje darmowy sposób na duplikaty, a bardziej praktyczną darmową opcją do podobnych zdjęć jest Clever Cleaner. @byteguru miał rację, rozdzielając te dwie kwestie, bo to wcale nie jest ten sam rodzaj porządkowania.

Dodałbym jeden aspekt, którego inni tylko lekko dotknęli: użyj wyszukiwania i metadanych przed jakąkolwiek aplikacją czyszczącą.

Na iPhonie wyszukiwanie w Zdjęciach jest lepsze, niż ludzie mu przypisują. Wyszukuj takie rzeczy jak plaża, pies, samochód albo nazwa miasta, a potem przełączaj się między tymi grupami i porównuj zdjęcia zrobione w tej samej minucie. To nadal ręczne, jasne, ale jest darmowe i zaskakująco skuteczne w przypadku zdjęć z podróży, które są wizualnie podobne, ale nie są prawdziwymi duplikatami.

Trochę nie zgadzam się z pomysłem używania tylko przeglądu serii jako głównego rozwiązania. Sporo podobnych śmieci w ogóle nie znajduje się w Seriach. To po prostu zwykłe zdjęcia zrobione w odstępie 1 sekundy.

Jeśli chodzi o aplikacje, Clever Cleaner ma sens, jeśli chcesz faktycznego grupowania niemal duplikatów.

Zalety

• darmowa opcja dla podobnych zdjęć
  • grupuje podobnie wyglądające zdjęcia lepiej niż Apple Photos
  • szybsze niż ręczny przegląd
  • przydatne przy dużych bibliotekach

Wady

• automatycznie wybrane najlepsze zdjęcie nie zawsze jest tym, którego chcesz
  • nadal musisz przejrzeć ważne zdjęcia
  • niektórzy mogą nie chcieć przyznać pełnego dostępu do zdjęć

Więc moje zdanie jest takie:

• Apple Photos = najlepsza darmowa podstawa
  • Wyszukiwanie + filtry daty/lokalizacji = niedoceniany trik
  • Clever Cleaner = najlepszy wybór, gdy biblioteka jest już kompletnym chaosem

W dużej mierze pokrywa się to z opiniami @byteguru, @reveurdenuit i @mikeappsreviewer, ale mniej polegałbym na automatyzacji, a bardziej na wcześniejszym zawężeniu stosu.