Folder nagle zniknął z mojego zewnętrznego dysku twardego i wiem, że go nie przeniosłem ani nie usunąłem. Znajdowały się w nim ważne pliki, a teraz nie mogę go nigdzie znaleźć na dysku. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, czy jest ukryty, uszkodzony, czy możliwy do odzyskania, oraz jakie kroki powinienem podjąć, aby bezpiecznie go odzyskać.
Po pierwsze, przestań cokolwiek zapisywać na dysku. Mówię poważnie. Nie kopiuj na niego plików, nie uruchamiaj losowych narzędzi naprawczych, nie formatuj go i jeszcze nie pozwalaj systemowi Windows niczego naprawiać. Gdy pliki znikają, dane często nadal tam są. Najpierw psuje się indeks, a nie same bajty. Jeśli nadal będziesz używać dysku, twoje stare pliki będą zastępowane bit po bicie, a odzyskiwanie szybko stanie się dużo trudniejsze.
Sprawdź oczywiste rzeczy, zanim zrobisz coś bardziej wymagającego
Najpierw wykluczyłbym nudne przyczyny, bo czasem to właśnie nudna przyczyna jest całym problemem.
- Włącz Ukryte elementy w Eksploratorze plików. Widziałem foldery wyglądające na zniknięte, gdy były tylko ukryte.
- Sprawdź zajęte miejsce na dysku. Jeśli dysk nadal pokazuje, że większość miejsca jest zajęta, podczas gdy foldery wyglądają na puste, to całkiem dobry znak, że twoje pliki nie zostały usunięte.
- Zmień kabel USB. Następnie spróbuj użyć innego portu USB.
- Jeśli dysk był ostatnio używany na innym komputerze, podłącz go z powrotem do oryginalnej maszyny. Widziałem dziwne problemy z uprawnieniami i osobliwości systemu operacyjnego, przez które pliki wyglądały na zaginione, choć tak nie było.
Zachowanie dysku mówi bardzo wiele
To, jak się zachowuje, ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.
Jeśli dysk otwiera się bez problemu, a foldery są puste, skłaniałbym się ku uszkodzeniu systemu plików lub przypadkowemu usunięciu danych. Szanse na odzyskanie są w takich przypadkach często całkiem dobre.
Jeśli Eksplorator plików się zawiesza, dysk znika i pojawia się ponownie, ładowanie folderów trwa wieczność albo prędkość odczytu drastycznie spada bez wyraźnego powodu, zacząłbym się martwić o sam dysk.
Jeśli słyszysz klikanie, zgrzytanie lub piszczenie, przestań. Żadnych dodatkowych skanów. Żadnego ponownego podłączania. Dyski w takim stanie zwykle pogarszają się, im bardziej się przy nich majstruje.
Najpierw odzyskaj, później naprawiaj
To jest ta część, którą ludzie często rozumieją odwrotnie. Jeśli dysk nadal jest wykrywany i nie masz kopii zapasowej, spróbuj odzyskiwania przed naprawą.
Disk Drill jest często wspominany i z tego, co widziałem, nie bez powodu. Obsługuje typowe systemy plików, rozpoznaje wiele typów plików, pozwala podejrzeć wyniki i nie jest uciążliwy w użyciu. Często pojawia się też na listach najlepszych aplikacji do odzyskiwania danych, w tym na tej:
Najważniejszą rzeczą, na której najbardziej by mi zależało w przypadku niestabilnego dysku, jest tworzenie obrazu dysku. Zamiast raz za razem obciążać oryginalny dysk, najpierw tworzysz jego pełny obraz. Taki obraz to kopia sektor po sektorze całego dysku, obejmująca także usunięte wpisy i pozostałości systemu plików. Jeśli sprzęt zaczyna się psuć, praca na obrazie jest bezpieczniejsza niż skanowanie oryginalnego dysku aż do jego całkowitej awarii.
Co zrobiłbym z Disk Drill
- Zainstaluj Disk Drill na dysku wewnętrznym lub na innym sprawnym dysku. Nie instaluj go na problematycznym dysku.
- Podłącz dysk zewnętrzny i otwórz Disk Drill.
- Jeśli dysk wydaje się niestabilny, najpierw utwórz obraz dysku. Następnie skanuj plik obrazu zamiast fizycznego dysku.
- Jeśli dysk wydaje się wystarczająco stabilny, wybierz go i kliknij Wyszukaj utracone dane.
- Gdy pojawi się monit, wybierz Skanowanie uniwersalne. Ten tryb sprawdza usunięte pliki, uszkodzone rekordy systemu plików, brakujące partycje oraz znane sygnatury plików w jednym przebiegu.
- Poczekaj na zakończenie skanowania. Duże dyski wymagają czasu. Wiem, że to irytujące, ale częściowe skanowanie często coś pomija.
- Przejrzyj wyniki, podejrzyj to, co ważne, i zaznacz pliki, które chcesz odzyskać.
- Kliknij Odzyskaj i zapisz wszystko na innym dysku. Nie na tym samym. Nigdy na tym samym.
W systemie Windows otrzymujesz z Disk Drill do 100 MB za darmo, co wystarcza, aby sprawdzić, czy brakujące pliki się pojawią, zanim wydasz pieniądze.
Kiedy przestałbym i oddał dysk do laboratorium
Oprogramowanie ma swoje ograniczenia. Jeśli dysk przestaje być wykrywany, zrywa połączenie podczas skanowania albo zaczyna wydawać mechaniczne dźwięki, nie próbowałbym już dalej. W takiej sytuacji bardziej sensowna jest usługa odzyskiwania danych.
To samo dotyczy utraconych danych, których nie da się zastąpić — zdjęć rodzinnych, dokumentacji z pracy, badań, dokumentów podatkowych i tym podobnych. Laboratoria mają narzędzia sprzętowe i procedury pracy w clean roomie. Aplikacje do odzyskiwania danych tego nie mają.
Co zrobiłbym po odzyskaniu plików
- Zachowaj jeszcze jedną kopię zapasową w innym miejscu.
- Wysuwaj dysk prawidłowo przed jego odłączeniem.
- Nie odłączaj kabla, gdy pliki są przenoszone.
- Od czasu do czasu sprawdzaj stan SMART, jeśli Twoje narzędzia to obsługują.
- Wymień dysk, jeśli zaczyna znikać z Windows, pokazuje uszkodzone sektory lub więcej niż raz zgłasza błędy systemu plików. Nawet jeśli później wydaje się działać dobrze, nie ufałbym mu w przypadku niczego ważnego.
Jeśli to tylko uszkodzenie systemu plików, Twoje szanse są dużo większe. Najbezpieczniejsza kolejność jest prosta: najpierw odzyskaj dane, a dopiero potem myśl o naprawach, gdy Twoje pliki są już w bezpiecznym miejscu.
Jeśli folder zniknął, ale dysk nadal montuje się prawidłowo, sprawdziłbym najpierw flagi systemu plików, zanim przejdę do pełnego odzyskiwania danych.
Otwórz Wiersz polecenia jako administrator i uruchom:
attrib -h -r -s /s /d X:*.*
Zastąp X literą swojego dysku zewnętrznego. To usuwa atrybuty Ukryty, Tylko do odczytu i System z plików oraz folderów. Złośliwe oprogramowanie i nieprawidłowe odłączenie dysku czasami zmieniają te flagi. Widziałem już, jak całe foldery znikały tylko z tego powodu.
Następnie wyszukaj nazwę folderu od katalogu głównego dysku, a także poszukaj jednego pliku, o którym wiesz, że się w nim znajdował. Jeśli pliki pojawiają się w wyszukiwaniu, ale nie w normalnym drzewie folderów, wpis katalogu został uszkodzony.
Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednym punkcie. Nie spieszyłbym się najpierw z uruchamianiem CHKDSK, ale też nie zakładałbym od razu awarii sprzętu z powodu braku jednego folderu. Wiele takich przypadków to błędy logiczne, a nie uszkadzający się nośnik.
Jeszcze kilka kontroli:
- Poszukaj folderu FOUND.000. CHKDSK lub automatyczna naprawa czasami zapisują tam odzyskane fragmenty.
- Sprawdź dysk w Zarządzaniu dyskami. Upewnij się, że rozmiar partycji wygląda normalnie.
- Jeśli możesz, przetestuj na innym systemie operacyjnym. Mac lub Linux czasami odczyta uszkodzony katalog inaczej niż Windows.
Jeśli pliki są ważne, przeskanuj dysk programem Disk Drill przed jakąkolwiek próbą naprawy. Zapisz odzyskane dane na innym dysku. Jeśli chcesz poznać szersze wskazówki dotyczące odzyskiwania danych z dysków zewnętrznych, warto przeczytać ten wątek:
pomoc w odzyskiwaniu danych z dysku zewnętrznego przy brakujących folderach i plikach
Jeśli dysk zaczyna się rozłączać, zawieszać Eksplorator lub wydawać dźwięki, zatrzymaj się na tym etapie. W tym momencie ludzie często pogarszają sytuację.
Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @chasseurdetoiles: sprawdź, czy folder nie został przypadkiem zamieniony w junction/symlink przez pomyłkę albo przez jakieś dziwne działanie synchronizacji/aplikacji. Brzmi niszowo, ale widziałem już foldery, które „znikały”, bo zepsuł się taki link przypominający skrót, podczas gdy właściwe dane były gdzie indziej.
Otwórz Wiersz polecenia i uruchom:
dir X:\ /al /s
To wyświetli punkty ponownej analizy na dysku zewnętrznym. Jeśli pojawi się tam nazwa brakującego folderu, być może wcale nie został usunięty.
Sprawdź też Podgląd zdarzeń w sekcji Dzienniki systemu Windows > System i przefiltruj wpisy dla Disk, Ntfs oraz volmgr z okolic czasu, gdy folder zniknął. Jeśli zobaczysz ostrzeżenia systemu plików, da ci to więcej niż zgadywanie. Właściwie trochę nie zgadzam się z pomysłem, żeby „wcześnie spróbować innego systemu operacyjnego”, chyba że dobrze orientujesz się w poprawnym odczytywaniu montowań, bo macOS czasem może dodatkowo zaciemnić sytuację przez uprawnienia i dziwactwa związane z widocznością.
Jeszcze jedna podstępna rzecz: niektóre programy antywirusowe przenoszą do kwarantanny całe foldery, jeśli jeden plik w środku zostanie oznaczony. Sprawdź kwarantannę/historię swojego AV. Aplikacje do synchronizacji z chmurą też mogą przenosić rzeczy do ukrytego folderu konfliktów/archiwum.
Jeśli folder jest krytyczny biznesowo, najpierw wykonaj kopię bajt po bajcie albo obraz, a dopiero potem skanuj. Disk Drill nadaje się do odzyskiwania folderów z zewnętrznego dysku twardego, bo potrafi wychwycić utracone wpisy katalogów i nadal pokazać podgląd. Odzyskuj tylko na inny dysk.
Jeśli chodzi o prosty poradnik odzyskiwania danych z dysku twardego, ten krótki film pokazuje praktyczne kroki odzyskiwania: wskazówki dotyczące odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego, które naprawdę mają sens
Jeśli dysk jest typu SMR i prawie pełny, dziwne problemy z katalogami robią się wyjątkowo brzydkie bardzo szybko. Trochę irytujące, ale to prawda.