Jak odzyskać usunięte pliki z pamięci USB po czyszczeniu?

Wyczyściłem swój pendrive i przypadkowo usunąłem ważne pliki, których nadal potrzebuję do pracy oraz dokumenty osobiste. Usunąłem już wszystko, co mogłem, i teraz próbuję ustalić najlepszy sposób na odzyskanie usuniętych plików z pendrivea, nie pogarszając sytuacji. Jakie kroki odzyskiwania lub jakie oprogramowanie powinienem wypróbować najpierw?

Jeśli Twój pendrive wydaje klikające dźwięki, losowo znika z systemu albo robi się gorący w dłoni, na tym poprzestań. Odłącz go. Nie testuj dalej różnych rzeczy. Nie uruchamiaj narzędzi naprawczych. Nie używaj CHKDSK. Widziałem, jak ludzie robili to z nadzieją na szybkie rozwiązanie, a potem kończyli z jeszcze większym bałaganem, bo nośnik dalej się pogarszał, podczas gdy Windows go naprawiał. W takim momencie profesjonalny serwis odzyskiwania danych jest bezpieczniejszym wyborem.

Jeśli proste kontrole nie przywróciły Twoich plików, założyłbym jedną z dwóch rzeczy. Albo tablica plików jest uszkodzona, albo pliki zniknęły w typowy sposób, czyli zostały usunięte, ale jeszcze nie nadpisane. W obu przypadkach oprogramowanie do odzyskiwania danych jest praktycznym kolejnym krokiem.

Natkniesz się na typowe darmowe propozycje: PhotoRec, TestDisk, Windows File Recovery. Próbowałem ich. Działają, tak jakby, jeśli dobrze czujesz się w terminalu i nie przeszkadza Ci późniejsze sprzątanie. Najbardziej irytujący jest zwłaszcza PhotoRec. Odzyskuje według sygnatur plików, więc często tracisz oryginalne nazwy i układ folderów. Kończysz, patrząc na stos plików nazwanych czymś w rodzaju f123456.jpg i spędzasz wieczór, otwierając je jeden po drugim. To nie jest przyjemne. Zrobiłem to kiedyś przy zrzucie rodzinnych zdjęć i nadal trochę tego żałuję.

Dla osób, które chcą czegoś łatwiejszego w obsłudze, miałem lepsze wyniki z Disk Drill. Wydawał się mniej ryzykowny, mniej chaotyczny i dużo łatwiejszy do przejścia, gdy próbowałem odzyskać dane z niestabilnego pendrivea.

Dlaczego wciąż tam odsyłam ludzi:

1. Pozwala najpierw utworzyć obraz dysku. Tworzysz kopię bajt po bajcie pendrivea, a potem skanujesz kopię zamiast katować oryginalne urządzenie. Jeśli Twój nośnik flash jest na wpół martwy, ma to ogromne znaczenie.
  2. Dostajesz podgląd przed odzyskaniem. Zdjęcia, filmy, dokumenty — możesz sprawdzić, co zostało znalezione, zanim cokolwiek zapiszesz. To oszczędza czas. I ogranicza zgadywanie.
  3. Lepiej utrzymuje porządek. Z mojego doświadczenia lepiej zachowywał strukturę folderów i rozpoznawał typy plików niż darmowe narzędzia wiersza poleceń. Działa też z dyskami zaszyfrowanymi BitLockerem, co jest przydatne, jeśli na Twoim USB była włączona ochrona.

Jedna zasada, którą ludzie ciągle psują: zapisuj odzyskane pliki na wewnętrznym dysku komputera, a nie z powrotem na tym samym pendrivie. Jeśli zapiszesz nowe dane na uszkodzonym nośniku podczas próby odzyskania, ryzykujesz nadpisanie plików, które próbowałeś w ogóle uratować. Wiem, że to brzmi oczywiście, ale zmęczeni ludzie robią zmęczone rzeczy.

Po skopiowaniu wszystkiego, czego potrzebujesz, wyczyść i sformatuj pendrive, jeśli nadal mu ufasz. Ja skłaniałbym się raczej do wymiany, jeśli już raz zachowywał się dziwnie. Pamięć masowa jest tania. Utracone pliki nie są.

Najpierw przestań używać pamięci USB. Każdy nowy zapis zmniejsza Twoje szanse.

Jeśli było to zwykłe usunięcie plików i opróżnienie kosza, Twoje pliki często nadal znajdują się na nośniku, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Dlatego kolejny krok jest prosty. Przeskanuj nośnik z poziomu komputera i odzyskaj pliki na inny dysk. Nie z powrotem na USB. Ludzie mylą to baaaardzo często.

Zgadzam się z częścią tego, co powiedział @mikeappsreviewer, ale nie sądzę, że trzeba od razu sięgać po bardziej surowe narzędzia, chyba że lubisz przeglądać stos plików ze zmienionymi nazwami. W przypadku dokumentów do pracy i prywatnych folderów zacząłbym od Disk Drill, ponieważ zwykle lepiej zachowuje nazwy plików i ścieżki folderów niż odzyskiwanie wyłącznie po sygnaturach. W przypadku dokumentów ma to duże znaczenie.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Podłącz pamięć USB w trybie tylko do odczytu, jeśli Twój sprzęt na to pozwala.
  2. Uruchom skanowanie za pomocą Disk Drill.
  3. Filtruj według Dokumentów, PDF, XLSX, DOCX, JPG lub czegokolwiek potrzebujesz.
  4. Najpierw wyświetl podgląd plików.
  5. Odzyskaj je na komputer lub inny dysk zewnętrzny.

Jeśli szybkie skanowanie znajdzie niewiele, uruchom głębokie skanowanie. Na pamięciach flash usunięte dokumenty pakietu Office często da się dobrze odnaleźć, jeśli nośnik nie był używany ponownie po czyszczeniu. Jeśli był używany ponownie, skuteczność odzyskiwania szybko spada. To jest ta nieprzyjemna część.

Dodałbym jeszcze jedną rzecz. Sprawdź synchronizację z chmurą i kopie tymczasowe, zanim poświęcisz godziny na skanowanie. Zajrzyj do OneDrive, Google Drive, Ostatnich plików, odzyskiwania Office i lokalizacji plików tymczasowych systemu Windows. Widziałem, jak ludzie odzyskiwali 90 procent z historii synchronizacji i nigdy nie musieli używać pełnego oprogramowania do odzyskiwania.

Jeśli chcesz solidne omówienie najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych na 2026 rok, to pomoże: najlepsze narzędzia do odzyskiwania plików z USB wyjaśnione

Jeśli pamięć USB zaczyna się rozłączać, zawiesza Eksplorator lub prosi o sformatowanie, zatrzymaj się i najpierw utwórz jej obraz. Jeśli działa stabilnie, przeskanuj ją teraz, nie jutro.

Pierwsza rzecz, którą bym zrobił, a na którą ani @mikeappsreviewer, ani @byteguru nie położyli wystarczającego nacisku: sprawdziłbym, czy pliki były kiedykolwiek wycinane i wklejane, a nie tylko przechowywane na USB. Windows czasami zostawia ślady w Ostatnich, Szybkim dostępie, listach ostatnio używanych plików pakietu Office, a nawet w pamięci podręcznej konkretnych aplikacji. Jeśli były to dokumenty służbowe, otwórz Worda lub Excela i sprawdź odzyskane/niezapisane dokumenty, zanim przejdziesz od razu do pełnego trybu odzyskiwania. Ludzie to pomijają i tracą godzinę na skanowanie czegoś, co nadal siedzi w lokalnym folderze tymczasowym.

Poza tym, jeśli czyszczenie USB odbyło się w Windowsie, sprawdź Historię plików, historię wersji OneDrive oraz wszelkie programy do tworzenia kopii zapasowych, o których zapomniałeś, że je włączyłeś. Nudna odpowiedź, ale szczerze mówiąc najszybsza, kiedy działa.

Jeśli to wszystko nic nie da, to tak, użyj programu do odzyskiwania danych. Trochę nie zgadzam się z rozpoczynaniem od razu od najgłębszego skanowania. Zacznij od zwykłego skanowania, ponieważ głębokie skany sygnaturowe mogą dać bałagan z duplikatami i częściowo uszkodzonymi plikami. Jeśli chcesz jak najmniej problemów, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania usuniętych plików z USB, ponieważ łatwiej tam sortować według typu pliku, daty i podglądów niż w bardziej chaotycznych darmowych narzędziach.

Ważna rzecz: odzyskuj na komputer, a nie z powrotem na pendrive. Serio. Nie popełniaj tego samego klasycznego błędu drugi raz.

Jeśli USB działa normalnie, skanuj teraz. Jeśli się rozłącza albo prosi o sformatowanie, przestań przy nim grzebać.

Aby poczytać więcej o wadliwych nośnikach flash i możliwościach odzyskiwania plików, ten wątek jest całkiem przydatny: najlepsze sposoby na odzyskanie plików z uszkodzonego dysku USB.