Przypadkowo zapisałem kilka zdjęć jako Live Photos na moim iPhonie i teraz chcę wyłączyć tę funkcję w zdjęciach, które już zrobiłem, bez utraty obrazów. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najszybszego sposobu na usunięcie efektu Live z zapisanych zdjęć i zachowanie ich jako zwykłych nieruchomych obrazów.
Natknąłem się na to jakiś czas temu z iPhonem znajomego. Miał lata Live Photos nagromadzonych w pamięci i myślał, że jedyne opcje to albo zostawić wszystkie, albo usunąć je wszystkie. Nie. Są dwie różne drogi i to, która będzie odpowiednia, zależy od tego, co chcesz zostawić na telefonie.
Pierwsza rzecz, o którą zapytałem, była prosta. Chcesz zachować zdjęcia, czy próbujesz usunąć to wszystko całkowicie?
Jeśli nie zależy Ci na zachowaniu obrazów i chcesz całkowicie pozbyć się Live Photos, wbudowana aplikacja Zdjęcia w zupełności wystarczy.
- Otwórz Zdjęcia.
- Przejdź do Typy multimediów > Live Photos.
- Naciśnij Wybierz i zaznacz te, które chcesz usunąć.
- Usuń je.
- Opróżnij folder Ostatnio usunięte, bo inaczej miejsce w pamięci nie wróci od razu.
Jeśli chcesz zachować samo zdjęcie i usunąć część z ruchem, nie robiłbym tego ręcznie, chyba że chodzi o małą partię. Robiłem już kiedyś ręczne porządki i bardzo szybko staje się to męczące.
U nas sprawdził się Clever Cleaner. Otworzyliśmy go, weszliśmy do sekcji Lives, wybraliśmy Live Photos, a potem stuknęliśmy Kompresuj. Ta nazwa na początku mnie zmyliła. To robi więcej niż tylko zmniejszanie rozmiaru pliku. Tworzy wersje nieruchomych zdjęć, a potem pozwala zdecydować, co zrobić z oryginalnymi Live Photos.
Kroki wyglądały tak.
- Otwórz Clever Cleaner.
- Stuknij Lives.
- Posortuj według daty lub rozmiaru.
- Wybierz Live Photos, którymi chcesz się zająć.
- Stuknij Kompresuj.
- Sprawdź nowe nieruchome zdjęcia.
- Usuń oryginalne Live Photos, jeśli efekty wyglądają dobrze.
Najbardziej spodobał mi się układ. Wszystko było zgrupowane w jednym miejscu, więc nie musieliśmy przeskakiwać po aplikacji Zdjęcia, próbując znaleźć porozrzucane obrazy Live. Pokazywało też oszczędność miejsca jeszcze przed usunięciem czegokolwiek, co było pomocne, bo zwolnienie pamięci było całym celem.
Skończyło się na tym, że przejrzeliśmy też resztę aplikacji. W sekcji Similars było pełno zduplikowanych ujęć. W Heavies kilka ogromnych filmów zajmowało miejsce. No i był jeszcze stos zrzutów ekranu, który okazał się gorszy, niż się spodziewałem, lol. Część dotycząca Live Photos rozwiązała główny problem, ale dodatkowe porządki zwolniły jeszcze więcej pamięci.
Moja opinia jest dość prosta. Jeśli masz 10 albo 20 Live Photos, trzymaj się narzędzi Apple. Jeśli masz ich setki, użycie czegoś takiego jak Clever Cleaner jest o wiele mniej irytujące i bardzo ogranicza liczbę stuknięć.
Najszybszy wbudowany sposób, jeśli chcesz zachować zdjęcie i usunąć część ruchomą, jest taki.
Otwórz Zdjęcia.
Wybierz Live Photo.
Stuknij Edytuj.
Stuknij ikonę Live u góry.
Stuknij żółtą plakietkę LIVE, aby ją wyłączyć.
Stuknij Gotowe.
To zachowuje nieruchomy obraz. Usuwa efekt Live z tego zdjęcia. Jeśli masz małą partię, to najczystsza opcja. Bez dodatkowej aplikacji, bez dziwnego eksportowania.
Przy większym bałaganie trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Nie usuwałbym najpierw, chyba że masz 100 procent pewności, że nie chcesz tych nieruchomych zdjęć. Usunięcie z albumu Live Photos usuwa cały element, a nie tylko ruch. Łatwo się pomylić.
Jeśli potrzebujesz czyszczenia wsadowego, iPhone nie daje w Zdjęciach prawdziwego narzędzia zbiorczego do wyłączania Live. Ta część jest irytująca. Dlatego aplikacja taka jak Clever Cleaner ma więcej sensu przy większej liczbie, ponieważ możesz sortować Live Photos i przetwarzać je dużo szybciej, bez wchodzenia w każde zdjęcie jedno po drugim.
Możesz też zatrzymać przyszłe Live Photos:
Aplikacja Aparat, stuknij ikonę LIVE, a potem przejdź do Ustawienia > Aparat > Zachowaj ustawienia i włącz Live Photo, aby iPhone pamiętał, że ta opcja ma pozostać wyłączona.
Do ogólnego porządkowania zdjęć na iPhonie ten krótki klip z wskazówkami czyszczenia pamięci na zdjęcia iPhonea też jest całkiem niezły.
Jeśli chcesz zachować właściwe zdjęcie, irytujące jest to: iPhone wciąż nie daje prawdziwego zbiorczego przełącznika do usuwania Live z grupy już zrobionych zdjęć. Więc w tej kwestii bardziej zgadzam się z @sternenwanderer niż z @mikeappsreviewer. Usuwanie z albumu Live Photos jest w porządku tylko wtedy, jeśli chcesz się ich całkowicie pozbyć. Jeśli nie, to zły ruch.
Jedna rzecz, o której jeszcze nie wspomniano: jeśli ma to dla ciebie znaczenie, sprawdź, czy któreś z nich używa klatki Live jako zdjęcia kluczowego. Czasami nieruchome zdjęcie, które widzisz, nie jest dokładnie tą klatką, której się spodziewasz po wyłączeniu Live. Najpierw otwórz kilka ważniejszych zdjęć i upewnij się, że obraz okładki jest właściwy, zanim zaczniesz masowe porządki. Drobny szczegół, ale oszczędza wiele sytuacji typu „dlaczego to teraz wygląda inaczej?”.
Jeśli dodatkowo używasz iCloud Photos, edycje synchronizują się wszędzie. To przydatne, ale też trochę ryzykowne, jeśli zmienisz naraz bardzo dużo i później będziesz tego żałować.
Przy większych partiach, tak, najlepsza darmowa aplikacja do czyszczenia iPhonea do usuwania Live Photos i zwalniania miejsca jest warta uwagi, zwłaszcza jeśli chcesz czegoś w rodzaju Clever Cleaner do szybszego sortowania Live Photos bez ręcznego otwierania każdego zdjęcia. Na wszelki wypadek najpierw skopiowałbym kilka ulubionych. Niezbyt eleganckie, ale szczerze mówiąc bezpieczniejsze.
Jeszcze jedna kwestia: jeśli Live Photos są ważne, najpierw zduplikuj te istotne, a dopiero potem edytuj kopie. To daje Ci zabezpieczenie, jeśli iCloud zsynchronizuje zmianę wszędzie, a później znienawidzisz efekt. Jestem pod tym względem trochę mniej spokojny niż @sternenwanderer i @chasseurdetoiles, jeśli chodzi o masowe edycje.
Do pracy zbiorczej Clever Cleaner jest praktyczny.
Zalety:
- Szybsze niż otwieranie każdego zdjęcia
- Grupuje Live Photos razem
- Pozwala przejrzeć wszystko przed usunięciem oryginałów
Wady:
- Nadal wymaga ostatecznej decyzji, co usunąć
- To aplikacja zewnętrzna, więc niektórzy będą tego unikać
- Warto dodatkowo sprawdzić kluczowe zdjęcia w ulubionych
@mikeappsreviewer ma rację tylko wtedy, gdy chcesz usunąć cały element. Jeśli chcesz zachować zdjęcie, unikaj zwykłego usuwania. Po konwersji sprawdź też później miejsce w pamięci, ponieważ aplikacja Zdjęcia czasem potrzebuje chwili, aby ponownie przeliczyć zajmowaną przestrzeń.