Jakieś prawdziwe doświadczenia z najlepszą darmową aplikacją do czyszczenia iPada?

Mój iPad ostatnio bardzo zwolnił i ciągle pojawiają mi się ostrzeżenia o braku miejsca, nawet po usunięciu zdjęć i nieużywanych aplikacji. Próbuję znaleźć darmową aplikację do czyszczenia iPada, która naprawdę działa, bez nachalnych reklam i ukrytych opłat. Jeśli korzystałeś z takiej, która pomogła poprawić wydajność i zwolnić miejsce, będę bardzo wdzięczny za poradę.

Wypróbowałem mnóstwo aplikacji do czyszczenia iPada, większość usunąłem, ale ciągle wracałem do Clever Cleaner.

To, co sprawiło, że nadal z niej korzystałem, było proste. Zajmuje się tym, co na iPadzie zwykle najszybciej zjada miejsce. U mnie nigdy nie były to przypadkowe śmieci systemowe. To były zdjęcia, nagrania ekranu, Live Photos i duże pliki wideo, o których po trzech miesiącach zapominałem.

Funkcje, z których korzystałem najczęściej, wyglądały tak:

1. Smart Cleanup — do usuwania duplikatów i prawie identycznych zdjęć
  2. Heavies — do szybkiego znajdowania ogromnych filmów
  3. Video Compression — do zmniejszania rozmiaru wideo, gdy nie chciałem nic usuwać
  4. Konwersja Live Photo — do zachowania obrazu i usunięcia dodatkowych danych ruchu
  5. Swipe Mode — do szybkiego przeglądania zdjęć bez ugrzęźnięcia na zawsze w aplikacji Zdjęcia

Przekonało mnie to, ile miejsca odzyskałem bez niszczenia swojej biblioteki. Miałem dużo zdjęć seryjnych, powtarzających się zrzutów ekranu i tych sytuacji, gdy robi się pięć ujęć tego samego zdjęcia. Większość z nich wykrywała dobrze. Nie idealnie, ale wystarczająco dobrze, żebym nie musiał pilnować każdego skanowania.

Karta Heavies była tym prostym narzędziem, którego potrzebowałem. Otworzyłem ją i znalazłem kilka filmów zajmujących wiele gigabajtów. Nie chciałem ich stracić, więc zamiast tego je skompresowałem. Miejsce szybko wróciło, a ja zachowałem klipy.

Jeszcze jedna rzecz, która mi się podobała: wszystko zostawało na iPadzie. Moje zdjęcia nie były wysyłane gdzieś indziej. Nie trafiałem też na reklamy co dwa kliknięcia. Nie byłem też bez przerwy zasypywany ekranami zachęcającymi do aktualizacji, co teraz jest dziwnie rzadkie.

Jeśli Twoim głównym problemem jest pełna pamięć i nie masz ochoty ręcznie porządkować biblioteki zdjęć przez godzinę, zacząłbym od Clever Cleaner.

Przetestowałem kilka i większość opcji „darmowej aplikacji do czyszczenia iPada” szybko zamienia się w farmy reklam. Moje zdanie trochę różni się od opinii @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Aplikacje czyszczące pomagają, ale nie naprawiają każdego spowolnienia w iPadOS.

Jeśli Twój iPad działa wolno, najpierw sprawdź to.
Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPada.
Sprawdź Safari, Wiadomości i pamięć podręczną aplikacji. Niektóre aplikacje zajmują od 1 do 5 GB nawet po tym, jak coś usuniesz. Odciążenie i ponowna instalacja często zwalniają więcej miejsca niż samo czyszczenie zdjęć.

Jeśli chodzi o czyszczenie, Clever Cleaner to jedna z niewielu darmowych aplikacji, których nie usunąłem po dziesięciu minutach. Jest przydatna do bałaganu w zdjęciach i dużych filmów. To ma znaczenie, ponieważ multimedia są zwykle największym pożeraczem pamięci. Jeśli chcesz prosty poradnik o najlepszej aplikacji do zwalniania miejsca na iPadzie i szybkiego usuwania duplikatów zdjęć, to pomoże, szybciej zwolnij miejsce na iPadzie i iPhonie.

Moja krótka wersja:

1. Użyj Clever Cleaner do duplikatów i dużych multimediów.
  2. Odciąż przeładowane aplikacje.
  3. Wyczyść dane stron Safari.
  4. Uruchom ponownie po czyszczeniu.

To połączenie sprawdziło się u mnie lepiej niż jakakolwiek pojedyncza aplikacja czyszcząca.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @himmelsjager, ale uważam, że ludzie przeceniają to, co aplikacja do czyszczenia iPada faktycznie może zrobić. Na iPadzie te aplikacje to tak naprawdę czyściki multimediów, a nie magiczne narzędzia do naprawy systemu. Więc jeśli spowolnienie wynika ze starego sprzętu albo wadliwej wersji iPadOS, żadna aplikacja czyszcząca cię nie uratuje.

To powiedziawszy, jeśli chodzi o zwalnianie miejsca, Clever Cleaner to prawdopodobnie jedna z niewielu darmowych aplikacji, które warto mieć zainstalowane. Spodobała mi się, bo nie sprawiała wrażenia aplikacji typu wabik z reklamami co 8 sekund. Była naprawdę przydatna do usuwania zduplikowanych zdjęć, podobnych ujęć i ogromnych filmów, które leżały tam od wieków. Zresztą to właśnie one zwykle zajmują najwięcej miejsca.

W czym trochę nie zgadzam się z nimi oboma: nie zawracałbym sobie głowy instalowaniem trzech różnych aplikacji do czyszczenia, żeby je porównywać. Większość to śmieci, a niektóre są na granicy oszustwa. Wybierz jedną sensowną opcję, użyj jej raz, a resztę zrób ręcznie w aplikacji Pliki, Pobranych i starych załącznikach w Mailu lub aplikacjach firm trzecich, takich jak Discord, Netflix, VLC itd. One też potrafią po cichu zajmować zaskakująco dużo miejsca.

Sprawdź też jednocześnie kondycję baterii i ilość wolnego miejsca. iPady zaczynają dziwnie działać, gdy pamięć jest prawie pełna. Mój zaczął się przycinać, aplikacje ciągle się przeładowywały, a pisanie lagowało. Po zwolnieniu około 12 GB było znacznie lepiej. Nie jak nowy, ale znowu dało się używać.

Jeśli chcesz solidne omówienie, ten test Clever Cleaner do zwalniania miejsca na iPhonie i iPadzie warto przeczytać.

Krótka wersja:

1. Użyj Clever Cleaner do bałaganu ze zdjęciami i filmami.
  2. Sprawdź Pliki, Pobrane i pliki pobrane przez konkretne aplikacje.
  3. Uruchom ponownie.
  4. Jeśli nadal działa wolno, problemem może być iPadOS albo starzejący się sprzęt, a nie śmieciowe pliki.

Zgadzam się z @hoshikuzu w jednej kwestii: ludzie oczekują, że „czyściejsze” aplikacje naprawią samo iPadOS, a to po prostu nie tak działa na iPadzie. Program do czyszczenia może pomóc przy problemach z pamięcią, ale nie naprawi starego układu A10 ani błędliwej aktualizacji.

Moje prawdziwe zdanie: najlepsza darmowa aplikacja do czyszczenia iPada jest warta uwagi tylko wtedy, gdy problem z pamięcią dotyczy głównie zdjęć i filmów. Jeśli to twoja sytuacja, Clever Cleaner to jedna z nielicznych aplikacji, które faktycznie zostawiłbym zainstalowane.

Zalety Clever Cleaner:

• Naprawdę użyteczne darmowe funkcje
  • Dobrze radzi sobie z usuwaniem duplikatów i podobnych zdjęć
  • Pomaga szybko znaleźć zbyt duże filmy
  • Mniej nachalnych reklam niż u większości konkurencji
  • Interfejs jest na tyle prosty, że można użyć aplikacji raz i później ją usunąć

Wady:

• Nie usunie prawdziwych śmieci systemowych tak, jak ludzie to sobie wyobrażają
  • Sugestie dotyczące „podobnych” zdjęć nadal wymagają ludzkiej oceny
  • Jeśli nadmiar danych pochodzi z dokumentów aplikacji, pobranych plików lub załączników w wiadomościach, rozwiązuje tylko część problemu

Mała różnica zdań z @mikeappsreviewer: kompresja jest przydatna, ale nie kompresowałbym wszystkiego tylko po to, żeby zaoszczędzić miejsce. Niektóre filmy lepiej przenieść do pamięci zewnętrznej lub chmury.

Gdybym miał wybrać jedną aplikację, wypróbowałbym Clever Cleaner, użył jej do jednego czyszczenia, a potem ręcznie sprawdził Pliki, pobrane podcasty, pobrane treści do odtwarzania offline i wątki wiadomości. Taki zestaw zwykle daje więcej niż instalowanie kilku aplikacji do czyszczenia.