Mac için APFS Kurtarma Yazılımı Önerileri?

Mac’imdeki APFS sürücüsü yeniden başlatmadan sonra aniden bağlanmıyor ve Disk İzlencesi İlk Yardım bunu düzeltmedi. Verilerin üzerine yazabilecek herhangi bir şeyi denemeden önce önemli dosyaları kurtarmam gerekiyor. Sizin için güvenilir şekilde çalışan Mac APFS veri kurtarma yazılımı veya araçları hangileri oldu?

Bu APFS veri kaybıysa, en önemli şey diske dokunmayı bırakmaktır. Üzerine uygulama kurmayın, üzerine dosya kopyalamayın ve ne olacağını görmek için bir sürü düzeltme çalıştırmayın. Yeni yazmalar, kurtarmayı umduğunuz verilerin tam üstüne yazabilir.

Bunu, MacBook’umda Time Machine yedeği olmadan tüm bir proje klasörünü sildikten sonra yaşadım. Kaybolduğunu sanmıştım ama neredeyse tamamını geri alabildim.

Kurtarma yazılımı kullanmadan önce önce kolay şeyleri kontrol edin:

1. Çöp Kutusu’na bakın.
  2. Kullanıyorsanız Time Machine’i kontrol edin.
  3. Yedekleme diskiniz bağlı değilse bile yine de Time Machine’i açın. APFS yerel anlık görüntülere sahip olabilir ve macOS hâlâ yakın tarihli bir tanesini bulunduruyor olabilir. Bunlar genellikle boş alana bağlı olarak yalnızca yaklaşık bir gün tutulur.

Bunlar bir sonuç vermezse, önce diski onarmaya çalışmak yerine doğrudan kurtarma yazılımına geçerdim.

Disk Drill kullandım çünkü APFS’yi gerçekten anlıyor ve yalnızca dosya imzası taraması yapmıyor.

Yaptıklarım oldukça basitti:

1. Disk Drill’i, kurtarma yaptığım disk yerine farklı bir diske indirdim.
  2. Sistem Ayarları > Gizlilik ve Güvenlik > Tam Disk Erişimi bölümüne gidip Disk Drill’e izin verdim. Bu olmadan APFS sistem birimlerini tam olarak tarayamayabilir.
  3. Etkilenen APFS diskini seçip tam Kayıp Verileri Ara taraması çalıştırdım.
  4. Erken durdurmak yerine taramanın tamamlanmasını bekledim.
  5. Dosyaların gerçekten okunabilir olup olmadığını kontrol etmek için önizlemeyi kullandım.
  6. Dosyaları Mac’in üzerine değil, harici bir SSD’ye kurtardım.

Yararlı olan kısım, kurtarılan klasörlerin çoğunun hâlâ özgün adlarını ve klasör yapısını koruyor olmasıydı. Büyük bir projeyle uğraşırken bu çok önemlidir, çünkü rastgele adlandırılmış binlerce dosyayı ayıklamak berbat bir iştir. Disk Drill ayrıca SMART izleme de sunuyor; bu da diskin kendisinin arızalanıyor olabileceğini düşünüyorsanız yardımcı olur. Disk kararsız görünüyorsa, önce bir disk imajı alın ve asıl diski tekrar tekrar taramak yerine ondan kurtarma yapın.

Tüm bir APFS bölümü kaybettiyseniz, herhangi bir onarım denemeden önce yine de önemli dosyaları kurtarırdım. TestDisk bazen hasarlı bölüm tablolarını yeniden oluşturabilir, ancak metin tabanlıdır ve ne yaptığınızı zaten bilmiyorsanız hata yapmak kolaydır. Benim kuralım önce kurtarma, sonra onarım.

SSD kurtarmasında TRIM özelliğini akılda tutun. Modern Mac’ler bunu arka planda silinmiş blokları temizlemek için kullanır. Bu bloklar bir kez temizlendiğinde, kurtarma yazılımı onları geri getiremez. Bu yüzden kullanımı hemen durdurmak çok önemlidir. Geleneksel sabit diskler aynı şekilde çalışmaz, bu nedenle yanlışlıkla silinen verileri kurtarmak HDD’lerde genellikle daha affedicidir.

Disk Drill dosyaları bulabiliyor ve önizlemeleri düzgün açılıyorsa, bu genellikle iyiye işarettir.

Ama Mac artık diski algılamıyorsa, bağlantı sürekli kopuyorsa, tıklama sesleri duyuyorsanız veya APFS kapsayıcısı ciddi şekilde hasarlı görünüyorsa, ev tipi araçlarla kurcalamaya devam etmezdim. Bu noktada profesyonel bir kurtarma laboratuvarı daha güvenlidir. Güvenilir birçok yer ücretsiz değerlendirme sunar ve bazıları veri yoksa ücret yok esasına göre çalışır. Bu, yazılımdan daha pahalıdır ama fiziksel disk sorunları farklı bir durumdur.

Umarım sorun yalnızca silme işlemi ya da hasarlı bir bölümdür. Özellikle diski hemen kullanmayı bırakırsanız, yazılım tabanlı kurtarmanın genellikle en iyi şansa sahip olduğu durumlar bunlardır.

Silinmiş bir klasör bir durumdur; yeniden başlatmadan sonra bağlanmayan bir APFS birimi ise biraz daha kötüdür, çünkü yalnızca eksik dosyalar değil, dosya sistemi meta verileri de zarar görmüş olabilir.

Özellikle hariciyse veya dengesiz davranıyorsa, sürücünün bir imajını oluşturmadan önce “onarım” araçlarından kaçınırdım. APFS kapsayıcısını görüyorsa Disk Drill denemek için uygundur, ancak değerlendirmeyi kaç dosya bulduğunu iddia ettiğine göre değil, önizlemelerin çalışıp çalışmadığına göre yapardım.

Sürücü göründüğünde macOS bunu önerirse “Başlat”, “Sil” veya “Bölümlendir” seçeneklerine tıklamayın. Bu uyarı yalnızca macOS’in şu anda dosya sistemini anlayamadığı anlamına gelir; verilerin yok olduğu anlamına gelmez.

Aniden bağlanmayan bir APFS birimi için, “Mac aygıtı görebiliyor mu?” sorusunu “Finder birimi bağlayabiliyor mu?” sorusundan ayırırdım. Bunlar farklı sorunlardır. Disk İzlencesi hâlâ fiziksel sürücüyü veya APFS kapsayıcısını gösteriyorsa, kurtarma yazılımının üzerinde çalışabileceği bir şey vardır. Fiziksel sürücünün kendisi kayboluyorsa, yeniden bağlanıyorsa veya yanlış boyutta görünüyorsa, işte o zaman tekrar tekrar tarama yapmak kötü bir fikir olur.

İnsanların APFS ile ilgili sıkça gözden kaçırdığı bir ayrıntı şifrelemedir. Eğer FileVault veya şifrelenmiş bir APFS birimi söz konusuysa, kurtarma uygulamasının yararlı bir şey gösterebilmesi için parola ya da kurtarma anahtarı gerekebilir. Bu olmadan bazı araçlar yine de tarama yapar ve anlamsız görünen bir yığın sonuç üretir; bu da taramanın başarısız olduğunu düşündürebilir, oysa aslında birim yalnızca kilitlidir. Bu yüzden herhangi bir uygulamayı değerlendirmeden önce, kilidi açılmış APFS kapsayıcısını gerçekten gördüğünden emin olun.

Disk Drill, “Arayüzü olan ve önizleme sunan bir Mac uygulamasına ihtiyacım var” yolu için makul bir seçenektir. Yine de ona sihir gözüyle bakmazdım. Önizleme, tarama sayısından daha önemlidir. 900.000 dosya bulduğunu söylüyorsa ama bunların yarısı önizlenemiyorsa, bu kurtarma değil gürültüdür. Ödeme yapmadan veya saatlerinizi tam bir kurtarmaya adamadan önce birkaç örnek dosyayı başka bir sürücüye kaydedin ve açın.

Alternatif istiyorsanız, R-Studio for Mac veya UFS Explorer’a bakın. Disk Drill kadar kullanıcı dostu değiller, ancak dosya sistemi daha ağır hasar gördüğünde yaygın tercihlerdir. DMDE daha ucuz bir başka seçenektir, ancak bölüm haritaları konusunda gerilen birine vereceğim türden bir araç değildir. TestDisk bazı bölüm tablosu sorunlarında faydalıdır, ancak APFS dosya kurtarma için ne yaptığınızı zaten bilmiyorsanız ilk durağım yapmazdım.

Bence daha güvenli sıra şöyle:

1. Etkilenen sürücüden önyüklemeyi veya ona yazmayı durdurun.
  2. Fiziksel sürücünün Disk İzlencesi, Sistem Bilgileri veya Terminal’de diskutil list ile görünüp görünmediğini kontrol edin.
  3. Görünüyorsa ve yeterli alanınız varsa başka bir sürücüye bir imaj oluşturun.
  4. Sürücü kararsız görünüyorsa, orijinali değil imajı tarayın.
  5. Kurtarılan dosyaları ayrı bir diske alın.
  6. Ancak bundan sonra onarım, yeniden biçimlendirme, macOS’i yeniden yükleme veya bölümleri yeniden oluşturmayı deneyin.

Harici bir sürücü için imaj alma genellikle gerçekçi bir seçenektir. Dahili Apple silicon veya T2 Mac için ise daha can sıkıcı olabilir, çünkü SSD cihaza bağlıdır ve genellikle şifreleme devrededir. Bu durumda, aynı Mac’i tekrar tekrar başlatıp arka plan işlemlerinin birime dokunmasına izin vermek yerine, macOS Recovery’ye önyükleyip başka bir Mac’ten Share Disk/Target Disk Mode kullanmak bazen daha temiz olabilir.

“First Aid bunu düzeltmedi” konusunda küçük bir uyarı: onu tekrar tekrar çalıştırmayın. Bir kez sorun değil. Belki ilk geçişten sonra farklı bir hata aldıysanız iki kez. Bundan sonrası çoğunlukla aynı hasarlı meta veriyi zorlamak ve farklı bir sonuç ummaktır.

Dosyalar iş açısından kritikse, yazılım aramayı bırakın ve önce bir laboratuvardan fiyat alın. Önemliler ama laboratuvar masrafına değmeyecek durumdalarsa, ilk ve en kolay deneme Disk Drill olur; daha teknik ikinci deneme olarak ise R-Studio veya UFS Explorer düşünülebilir. Asıl mesele uygulamada hangi logonun olduğu değildir. Asıl mesele, orijinal sürücünün mümkün olduğunca salt okunur tutulması ve kurtarılan dosyaların gerçekten açılmasıdır.

diskutil list içinde normal boyut ve kararlı bir tanımlayıcı gösteren bir sürücü, görünen, kaybolan veya 0 bayt olarak raporlanan bir sürücüden çok farklı bir sorundur. İlk durumda, yazılımla kurtarma makul bir sonraki adımdır. İkinci durumda ise kurtarma uygulamasından çoğunlukla bir bağlantı veya donanım sorunu üzerinden okuma yapması istenir ve bu, işleri daha da kötüleştirebilir ya da en azından çok zaman kaybettirebilir.

Harici bir APFS disk için, herhangi bir ödeme yapmadan önce sıkıcı donanım katmanını elerdim: farklı bir USB-C kablosu, farklı bir port, hub/dock olmadan ve ideal olarak başka bir Mac. Bunu yaparken onarım çalıştırmayın. Sadece fiziksel aygıtın ve APFS kapsayıcısının tutarlı şekilde görünüp görünmediğine bakın. Kararsız bir muhafaza, asıl sorun yük altında bağlantı kartının devreden çıkmasıyken APFS’yi bozuk gibi gösterebilir.

Disk güvenilir şekilde görülüyorsa, özellikle önizlemeler ve özgün klasör adları sizin için önemliyse, Disk Drill daha kullanıcı dostu ilk deneme olarak uygundur. Yine de bunu etkilenen birime kurmaktan kaçınırdım ve yalnızca ayrı bir diske kurtarma yapardım. Disk Drill kapsayıcıyı görüp size çoğunlukla önizlenemeyen çöp veriyorsa, sonraki beş arayüzlü uygulamanın sihirli şekilde daha iyi sonuç vereceğini varsaymayın. İşte o noktada R-Studio veya UFS Explorer denemeye değer olabilir ya da dosyalar maliyeti haklı çıkarıyorsa bir laboratuvar.

APFS ile ilgili can sıkıcı ayrıntı şu ki, bağlanmıyor her zaman dosyalar gitmiş demek değildir. Bu, hasarlı bir birim rolü, bozuk anlık görüntüler, şifreleme tuhaflıkları veya kapsayıcı meta verisi sorunları olabilir. Bu yüzden çabamı aygıtın tek bir temiz okumasını veya imajını almaya, sonra da onu taramaya harcardım. Tekrarlanan First Aid geçişleri ve rastgele onarım düğmeleri kaçınacağım kısım olurdu.