Mój dysk SSD pokazuje system RAW. Czy mogę przywrócić go do NTFS bez utraty danych?

Mój dysk SSD nagle zaczął być wyświetlany jako RAW zamiast NTFS i teraz nie mogę otworzyć dysku ani uzyskać dostępu do moich plików. Próbuję ustalić, czy istnieje bezpieczny sposób naprawy lub konwersji dysku SSD RAW z powrotem na NTFS bez formatowania go i utraty ważnych danych. Naprawdę potrzebuję pomocy w zrozumieniu, co to spowodowało i jakie kroki powinienem podjąć dalej.

Jeśli dysk jest widoczny jako RAW, nie przechodziłbym od razu do formatowania, chyba że już pogodziłeś się z utratą plików.

RAW różni się od FAT32 w jeden ważny sposób. Windows nie widzi już tam prawidłowego systemu plików, więc nie ma prostego przejścia z RAW do NTFS bez odbudowy partycji albo jej sformatowania. Jeśli dane są ważne, bezpieczniejsza kolejność jest prosta. Najpierw skopiuj pliki. Sformatuj później.

Krok 1

Na razie zostaw dysk w spokoju.

Na tym etapie pominąłbym CHKDSK, polecenia naprawcze DiskPart i formatowanie. Te narzędzia zapisują zmiany na dysku. Jeśli system plików jest uszkodzony i te zapisy pójdą źle, odzyskiwanie zwykle szybko staje się dużo trudniejsze.

Krok 2

Odzyskaj pliki, zanim spróbujesz naprawić dysk.

Jeśli dysk nadal pokazuje prawidłowy rozmiar w Zarządzaniu dyskami, zacząłbym od Disk Drill.

Co zrobiłem w podobnym bałaganie:

1. Zainstalowałem Disk Drill na innym dysku.
  2. Podłączyłem dysk USB RAW, SSD albo zewnętrzny dysk twardy.
  3. Wybrałem urządzenie RAW i kliknąłem Search for Lost Data.
  4. Poczekałem na zakończenie skanowania. Trochę to trwało.
  5. Posortowałem wyniki według folderu, typu pliku i nazwy pliku.
  6. Podejrzałem rzeczy, na których mi zależało.
  7. Odzyskałem wszystko na inne urządzenie pamięci masowej, nigdy z powrotem na to samo.

Jeden szczegół, który mi się spodobał: wersja dla Windows odzyskuje za darmo do 100 MB. Co ważniejsze, skanowanie i podgląd nie są ograniczone, więc możesz zobaczyć, co tam jest, zanim wydasz pieniądze.

Podgląd ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Jeśli Twoje pliki PDF, zdjęcia, filmy, archiwa albo dokumenty otwierają się w podglądzie, jest spora szansa, że odzyskana kopia też będzie w porządku. Program obsługuje też długą listę formatów, w tym popularne typy zdjęć RAW.

Powód, dla którego Disk Drill zwykle całkiem dobrze radzi sobie z woluminami RAW, jest dość prosty. Nie polega wyłącznie na tym, że Windows potrafi odczytać uszkodzoną strukturę NTFS. Szuka pozostałości metadanych NTFS, jeśli cokolwiek z nich jeszcze istnieje. Jeśli system plików jest uszkodzony bardziej, przechodzi na sygnatury plików i próbuje identyfikować pliki po ich strukturze.

Jeśli pierwsze skanowanie coś pominie, sprawdziłbym ten sam dysk także w UFS Explorer albo DiskGenius. Różne narzędzia wyciągają różne pozostałości. Zdarzyło mi się widzieć, że jedna aplikacja pomija folder, a inna znajduje połowę jego zawartości. Irytujące, ale prawdziwe.

Krok 3

Gdy Twoje pliki będą już bezpieczne w innym miejscu, odbuduj dysk jako NTFS.

Najprostsza droga:

1. Otwórz Zarządzanie dyskami.
  2. Kliknij prawym przyciskiem partycję RAW.
  3. Wybierz Formatuj.
  4. Wybierz NTFS.
  5. Zostaw zaznaczone Szybkie formatowanie.
  6. Kliknij OK.

Jeśli opcja Formatuj jest wyszarzona albo jej nie ma, najpierw usuń partycję RAW, a potem utwórz nową partycję i sformatuj ją jako NTFS.

Na koniec.

Jeśli ten dysk to SSD albo ciągle się rozłącza, zgłasza błędy odczytu lub zwalnia przy każdym użyciu, działałbym szybko z odzyskiwaniem. Dyski w takim stanie zwykle się pogarszają, a nie poprawiają. Jeśli po świeżym formatowaniu znowu przejdzie w RAW, przestałbym mu ufać i wymienił go.

RAW na NTFS bez utraty danych nie jest prawdziwą ścieżką konwersji. Jeśli Windows pokazuje RAW, oznacza to, że metadane NTFS są uszkodzone lub nieczytelne. Najpierw naprawiasz system plików albo najpierw odzyskujesz dane. Ja skłaniam się ku temu, by najpierw odzyskać dane.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer, żeby na początku unikać formatowania. Częściowo nie zgadzam się z pomijaniem każdej próby naprawy bez względu na okoliczności. Jeśli to dodatkowy SSD i SMART wygląda dobrze, sprawdzenie tylko do odczytu z poziomu Linux live USB czasem pokazuje, czy prawdziwym problemem jest tablica partycji, a nie system plików. Warto przyjrzeć się TestDiskowi do naprawy partycji, ponieważ jest ukierunkowany na utracone struktury partycji i nie wymusza pełnego formatowania. Wymaga ostrożności i trochę cierpliwości, więc nie używałbym go, jeśli nie masz pewności.

Co bym zrobił:

1. Sprawdź SMART w CrystalDiskInfo.
    Jeśli stan jest zły, najpierw sklonuj SSD.

2. Utwórz obraz sektor po sektorze za pomocą czegoś takiego jak R-Studio, ddrescue lub UFS Explorer.
    Pracuj na obrazie, nie na oryginale. To ma znaczenie w przypadku dysków SSD, ponieważ powtarzane odczyty z uszkodzonego nośnika mogą pogorszyć sytuację.

3. Spróbuj odzyskać pliki z obrazu.
    Disk Drill to tutaj solidny wybór, podobnie jak UFS Explorer lub R-Studio. Disk Drill działa dobrze przy odzyskiwaniu danych z surowego SSD, gdy rekordy NTFS są częściowo nienaruszone.

4. Gdy Twoje pliki będą już bezpieczne, wyczyść dysk i sformatuj go ponownie do NTFS.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli SSD przeszedł w RAW po utracie zasilania, wadliwym mostku USB lub niebezpiecznym odłączeniu, sam dysk może nadal być sprawny. Jeśli przeszedł w RAW bez wyraźnego powodu i ciągle znika z systemu, po odzyskaniu danych wymieniłbym go.

Jeśli chcesz prosty poradnik dotyczący odzyskiwania usuniętych plików w Windows, to też może pomóc:
obejrzyj ten poradnik odzyskiwania usuniętych plików w Windows

Krótka odpowiedź: nie, w Windowsie nie ma żadnego prawdziwego przycisku „RAW na NTFS bez utraty danych”.

Jeśli SSD jest wyświetlany jako RAW, Windows w zasadzie mówi: „Widzę urządzenie, ale system plików jest uszkodzony albo nieczytelny.” To oznacza, że bezpieczna konwersja z powrotem do NTFS zwykle jest możliwa dopiero po wcześniejszym odzyskaniu plików, a potem sformatowaniu dysku.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @viajantedoceu, ale dodałbym jeszcze jedną rzecz: zanim uruchomisz skanowanie odzyskiwania, sprawdź okablowanie/obudowę/adapter, jeśli to zewnętrzny SSD. Widziałem, jak tanie mostki USB sprawiały, że całkowicie sprawny dysk NTFS wyglądał jak RAW. Zmień porty, kable i, jeśli to możliwe, podłącz go bezpośrednio. Brzmi głupio, ale oszczędza ludziom sporo paniki.

Czego bym nie robił:

• Jeszcze nie formatuj
  • Nie uruchamiaj losowych komend CMD typu „napraw dysk RAW” z YouTube
  • Nie zapisuj niczego nowego na tym SSD

Co bym zrobił:

• Sprawdził, czy dysk pokazuje prawidłową pojemność
  • Jeśli jest zewnętrzny, przetestował inny kabel lub obudowę
  • Jeśli SSD działa niestabilnie, najpierw zrobił jego obraz/klon
  • Potem użył narzędzia do odzyskiwania, takiego jak Disk Drill, aby przeskanować dysk i skopiować pliki na inny nośnik

Disk Drill dobrze sprawdza się przy odzyskiwaniu danych z SSD RAW, bo często potrafi znaleźć utracone struktury NTFS, a jeśli są całkowicie zniszczone, przejść do skanowania opartego na sygnaturach. To zwykle najbardziej praktyczna droga, gdy trzeba odzyskać pliki z uszkodzonego SSD lub dysku RAW.

Gdy dane będą już bezpieczne, wyczyść partycję, utwórz ją ponownie i sformatuj jako NTFS. Jeśli potem SSD znowu przejdzie w RAW, szczerze mówiąc, już bym mu nie ufał. To zwykle ta część, którą ludzie ignorują… a potem dysk naprawdę umiera tydzień później.

Niekoniecznie. „RAW do NTFS bez utraty danych” to zwykle błędne ujęcie problemu. Zgadzam się z @mikeappsreviewer w tej kwestii. Tam, gdzie nieco różnię się z @viajantedoceu i @caminantenocturno, jest to: jeśli SSD jest stabilny, a problem zaczął się po aktualizacji, awarii lub błędzie obudowy, sprawdziłbym też, czy sektor rozruchowy partycji albo przypisanie litery dysku nie zostały uszkodzone, zanim założymy całkowitą śmierć systemu plików.

Kilka rzeczy, które warto sprawdzić, a które nie zostały wystarczająco podkreślone:

• Sprawdź w Podglądzie zdarzeń błędy dysku, NTFS lub kontrolera
  • Sprawdź, czy partycja nadal ma oczekiwany rozmiar i przesunięcie
  • Jeśli to BitLocker, upewnij się, że nie został zablokowany ani że metadane nie utraciły synchronizacji
  • Wypróbuj inny komputer, najlepiej nie przez ten sam adapter USB

O Disk Drill:

Zalety:

• Łatwy podgląd plików możliwych do odzyskania
  • Dobrze radzi sobie ze skanowaniem woluminów RAW
  • Przejrzysty interfejs, bez większej konfiguracji

Wady:

• Głębokie skanowanie może być wolne
  • Najlepsze funkcje są płatne
  • Odzyskiwanie sygnaturowe może spowodować utratę oryginalnych nazw i struktury folderów

Tak więc tak, Disk Drill to rozsądna opcja z podejściem najpierw odzyskiwanie, zwłaszcza jeśli chcesz czegoś prostego. Po odzyskaniu danych utwórz partycję ponownie i sformatuj ją jako NTFS. Jeśli SSD znów stanie się RAW, wycofaj go z użycia. Z tym w pełni zgadzam się z @viajantedoceu, @caminantenocturno i @mikeappsreviewer.