Najlepsza aplikacja do organizowania zdjęć na iPhonie dla osoby, której zawsze brakuje miejsca w pamięci

Mój iPhone ciągle ma za mało miejsca, ponieważ moja biblioteka zdjęć wymknęła się spod kontroli. Usunąłem już aplikacje i zwolniłem trochę przestrzeni, ale moje zdjęcia i filmy nadal zajmują większość pamięci telefonu. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonie, sortowania duplikatów i zwalniania miejsca bez utraty niczego ważnego.

Uderzyłem w ścianę przy około 20 000 zdjęć i filmów. W pewnym momencie przestałem udawać, że posortuję to wszystko ręcznie. Jeden wyjazd, jedne urodziny, jedna leniwa niedziela, a moja biblioteka rosła o kolejne kilkaset plików. Apple Photos trochę pomogło, jasne, ale głównie przy dokładnych duplikatach. Prawie nic nie robiło z czterema kiepskimi wersjami tego samego zdjęcia zachodu słońca, które zrobiłem, stukając w migawkę jak idiota. Miejsce w pamięci też ciągle znikało, głównie przez ogromne filmy, stare zrzuty ekranu i Live Photos, których nigdy nie oglądałem.

Aplikacją, którą zostawiłem na telefonie, było Clever Cleaner. Przetestowałem stertę aplikacji do czyszczenia i większość usunąłem po jednym czy dwóch dniach. Ta została. Ograniczyła bałagan, nie zamieniając porządkowania zdjęć w pracę domową.

To, co robię teraz, jest całkiem proste.

1. Raz w tygodniu uruchamiam Smart Cleanup i usuwam duplikaty lub prawie identyczne ujęcia.
  2. Sprawdzam Heavies, żeby wyłapać największe filmy, a potem je usuwam albo zmniejszam.
  3. Jeśli gdzieś utknę i czekam, otwieram Swipe Mode na pięć albo dziesięć minut i porządkuję ostatnie rzeczy.
  4. Co kilka tygodni usuwam zrzuty ekranu.
  5. Zamieniam stare Live Photos w zwykłe nieruchome zdjęcia, kiedy wiem, że nie potrzebuję klipu z ruchem.

Nic wyszukanego. Działa. Biblioteka przestaje przypominać szufladę na rupiecie.

Nadal trzymam jeszcze kilka innych aplikacji do różnych zadań.

1. Slidebox, kiedy chcę, żeby albumy miały sens. Sortowanie przesunięciami jest szybsze niż przekopywanie się przez menu Apple Photos. Używam go po wyjazdach i rodzinnych wydarzeniach.
  2. Mylio Photos, kiedy przeskakuję między iPhonem, iPadem a komputerem. Utrzymuje synchronizację bez polegania na chmurze, a narzędzia wyszukiwania są lepsze, kiedy biblioteka robi się duża.

Kilka małych nawyków miało większe znaczenie, niż się spodziewałem. Usuwam rozmazane zdjęcia zaraz po ich zrobieniu. Jeśli wracam z wakacji, poświęcam dziesięć minut na wyczyszczenie partii, zanim utworzę album. I przestałem pozwalać, żeby zrzuty ekranu piętrzyły się miesiącami. To akurat było żenujące.

W moim przypadku to okazało się najlepszym połączeniem. Clever Cleaner zajmuje się porządkami, z którymi Apple nadal radzi sobie słabo. Slidebox pomaga, kiedy chcę szybko ogarnąć albumy. Mylio Photos ogarnia stronę pracy na wielu urządzeniach, kiedy tego potrzebuję.

Jeśli Twoim głównym problemem jest pamięć, nie zaczynałbym od albumów. Zacząłbym od masowego czyszczenia, a potem uporządkował to, co zostanie.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii, Clever Cleaner to jeden z lepszych wyborów do czyszczenia zdjęć na iPhonie. Jest przydatny, gdy biblioteka jest pełna zduplikowanych ujęć, podobnych zdjęć, zrzutów ekranu i ciężkich filmów. Jeśli chodzi o samo odzyskiwanie miejsca, robi więcej niż samo Apple Photos.

Trochę nie zgadzam się natomiast w kwestii Mylio. To solidne rozwiązanie, ale dla kogoś, komu właśnie teraz brakuje miejsca, wydaje się dodatkową komplikacją. Najpierw uporządkowałbym bałagan, a dopiero później martwił się zarządzaniem biblioteką między urządzeniami.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Najpierw użyj Clever Cleaner.
  2. Otwórz Apple Photos, a potem sprawdź Filmy, Nagrania ekranu, Live Photos i Ostatnio usunięte.
  3. Włącz Zdjęcia iCloud z opcją Optymalizuj miejsce na iPhonie, jeśli płacisz za iCloud.
  4. Przenieś stare filmy z telefonu. Film 4K 60 kl./s bardzo szybko zajmuje miejsce, w niektórych przypadkach około 400 MB na minutę.
  5. Przestań przechowywać serie zdjęć i zrzuty ekranu w nieskończoność. Tego zbiera się baaardzo szybko.

Jeśli chcesz przeczytać proste omówienie darmowych opcji czyszczenia iPhonea, pomocny będzie ten wątek na forum, najlepsze darmowe aplikacje do czyszczenia iPhonea według prawdziwych użytkowników.

Krótka wersja. Najlepszą aplikacją w Twoim przypadku jest Clever Cleaner. Najlepszą wbudowaną opcją tworzenia kopii zapasowej jest zoptymalizowane miejsce w iCloud. Najlepszy nawyk to najpierw usuwać filmy, a nie zdjęcia. To tutaj zyskuje się najwięcej miejsca.

Jeśli problemem jest brak miejsca, rozdzieliłbym organizowanie od czyszczenia, bo to jednak trochę różne zadania.

@mikeappsreviewer i @sterrenkijker mają rację, że Clever Cleaner to prawdopodobnie najlepsza pierwsza aplikacja, jaką warto wypróbować przy takim bałaganie. Nie dlatego, że tworzy ładne albumy, ale dlatego, że pomaga szybko znaleźć śmieci: podobne zdjęcia, ogromne pliki, zrzuty ekranu i rzeczy, o których istnieniu już zapomniałeś. To właśnie jest część, której większość ludzi naprawdę potrzebuje na początku.

W czym trochę się nie zgadzam, to podejście organizowanie później. Jeśli nigdy nie ustawisz prostego systemu, bałagan po prostu wróci za 2 tygodnie. Nauczyłem się tego na własnej skórze.

U mnie lepiej zadziałało to:

• Użyj Clever Cleaner do wykonania najcięższego cięcia
  • Potem używaj wbudowanych albumów i wyszukiwania, a nie masy dodatkowych aplikacji do organizacji
  • Utwórz tylko 3 prawdziwe albumy: Rodzina, Podróże, Najlepsze
  • Wszystko inne może zostać w bibliotece i da się to znaleźć przez wyszukiwanie

Wiele osób przesadza z organizowaniem i szybko się wypala. Nie potrzebujesz 47 albumów na Brunch 2023 i Brunch 2024 lol.

Poza tym, jeśli nagrywasz dużo wideo, sprawdź ustawienia aparatu. Zmiana przyszłych nagrań z 4K/60 na 1080p oszczędza znacznie więcej miejsca, niż ludziom się wydaje. Tak samo z wyłączeniem Live Photos, chyba że naprawdę zależy ci na ruchu.

Jeśli chcesz lepiej zrozumieć, jak działa Clever Cleaner przed instalacją, ten recenzja Clever Cleaner dotycząca zwalniania miejsca na zdjęcia iPhonea daje całkiem przystępne wyjaśnienie.

Moja krótka odpowiedź:

• Najlepsza aplikacja do czyszczenia: Clever Cleaner
  • Najlepsze faktyczne narzędzie do organizacji po czyszczeniu: szczerze mówiąc Apple Photos wystarcza większości osób
  • Najlepszy sposób, żeby to się nie powtórzyło: mniej albumów, niższe ustawienia wideo, cotygodniowe 5 minut czyszczenia

To połączenie jest dużo bardziej do utrzymania niż próba zostania pełnoetatowym bibliotekarzem swojej rolki z aparatu.

Trochę sprzeciwiłbym się podejściu „po prostu użyj Apple Photos po czyszczeniu” od @himmelsjager. Apple Photos nadaje się do późniejszego znajdowania rzeczy, ale wciąż jest zaskakująco słabe w pomaganiu zdecydować, co usunąć, gdy pamięć jest już zapchana.

W przypadku iPhone’a bez wolnego miejsca Clever Cleaner ma najwięcej sensu jako pierwszy krok, nie dlatego, że to jakiś idealny organizer, ale dlatego, że szybko zajmuje się najbardziej obciążającymi rzeczami.

Zalety Clever Cleaner

• dobrze wykrywa podobne ujęcia, a nie tylko dokładne duplikaty
  • szybko pokazuje duże filmy
  • wygodny do czyszczenia zrzutów ekranu
  • wymaga mniej ręcznego przekopywania niż Apple Photos

Wady

• sugestie podobieństwa AI nie zawsze są trafne, więc nadal trzeba wszystko sprawdzić
  • czyszczenie jest mocniejszą stroną niż organizacja, więc albumy i tagowanie nie są jego główną funkcją
  • jeśli nie lubisz usuwać partiami, może wydawać się zbyt agresywny

Tam, gdzie zgadzam się z @sterrenkijker i @mikeappsreviewer, to że odzyskiwanie miejsca i organizowanie to dwa różne zadania. Trochę nie zgadzam się natomiast co do używania potem dodatkowych aplikacji do organizacji. Dla większości ludzi staje się to kolejnym projektem, który porzucają.

Moje podejście:

• użyj Clever Cleaner, aby zmniejszyć bibliotekę
  • potem utwórz jeden album o nazwie „Warto zachować”
  • dodaj najlepsze zdjęcia do ulubionych
  • resztę zostaw bez organizowania

Brzmi to zbyt prosto, ale proste systemy naprawdę się sprawdzają. Sprawdź też załączniki w Wiadomościach. Ludzie zapominają, że udostępnione tam filmy i zdjęcia też mogą zajmować zaskakująco dużo miejsca. Jeśli Twój telefon jest ciągle pełny, ten ukryty stos ma prawie takie samo znaczenie jak rolka aparatu.