Nikon Fotoğraf Kurtarma, Sizin İçin Hangi Yazılım İşe Yaradı?

Nikon kameramın hafıza kartındaki fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve üzerlerine yazılmadan önce onları kurtarmaya çalışıyorum. SD kartlardaki silinmiş RAW ve JPEG dosyalarında gerçekten işe yarayan Nikon fotoğraf kurtarma yazılımı için önerilere ihtiyacım var.

Bunu bir Nikon’da yaşadım ve öğrendiğim ilk şey sıkıcı ama önemliydi. SD kartı hemen kullanmayı bırakın. Artık fotoğraf çekmeyin. Video da çekmeyin. Tekrar biçimlendirmeyin. Çoğu Nikon gövdede fotoğraflarınız bir SD kartta bulunur, yani bu sadece kameraya özgü garip bir sorun değildir. Bu, standart SD kart kurtarmadır.

Fotoğrafları sildiğinizde, kamera genellikle önce dosya dizinini kaldırır. Görüntü verileri, üzerine yeni dosyalar yazılana kadar çoğu zaman bir süre orada kalır. Silme işlemi yakın zamanda olduysa, şansınız genellikle fena değildir.

İlk önce ne yapardım

Herhangi bir şey yüklemeden önce, dosyaların zaten başka bir yerde bulunup bulunmadığını kontrol edin. İnsanların bir kartı taramak için bir saat harcadığını, sonra da her şeyi daha önce içe aktardıklarını hatırladıklarını gördüm. Bilgisayarınızda, harici sürücülerde, eski içe aktarma klasörlerinde, SnapBridge senkronizasyonlarında ve açık olan tüm bulut yedeklemelerinde arayın.

Yedek yoksa, veri kurtarma yazılımıyla başlardım. Disk Drill, arayüzle uğraşmadan kullanması daha kolay olan seçeneklerden biridir. NEF, NRW ve JPEG gibi Nikon fotoğraf formatlarını okur. Windows'ta, 100 MB'a kadar ücretsiz kurtarma imkanı sunar; bu da kartta hâlâ işe yarar bir şey olup olmadığını görmek için küçük bir deneme yapmaya yeter.

İzleyeceğim adımlar

1. SD kartı Nikon cihazından çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
  2. Disk Drill uygulamasını bilgisayarınıza yükleyin. SD karta değil.
  3. Uygulamada SD kartı seçin, ardından Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
  4. Universal Scan çalıştırın. Silinen fotoğraflar için bu genellikle doğru başlangıç noktasıdır.
  5. Taramanın tamamlanmasını bekleyin, ardından bulduklarını önizleyin. Önizleme açılıyor ve normal görünüyorsa, kurtarma işlemi genellikle başarılı olur.
  6. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin. Bunları aynı SD karta geri yazmayın.

Video dosyaları da eksikse

Fotoğraflar bir şeydir. Video daha karmaşıktır. Kamera video dosyaları genellikle kart genelinde parçalara ayrılır, bu yüzden normal bir tarama bazen onları kaçırır veya bozuk klipler döndürür. Siz de videoları kaybettiyseniz, ilk taramadan sonra Gelişmiş Kamera Kurtarma özelliğini denerdim. Bu, parçalanmış kamera görüntüleri için tasarlanmıştır ve bazen standart taramanın atladığı dosyaları geri getirir.

Ücretsiz bir yol istiyorsanız

PhotoRec ödeme yapmak istemiyorsanız hâlâ iyi bir seçenektir. Onu bir keresinde eski bir kartta kullandım ve beklediğimden daha fazlasını buldu, ama deneyim zorluydu. Önizleme yok. Dosya adları genel şekilde geri geliyor. Sonuçları sıralamak, ıvır zıvırla dolu bir çekmeceyi temizlemek gibi hissettiriyor. Yine de sabrınız varsa işe yarıyor.

Ne zaman durur ve kurcalamayı bırakırdım

Bilgisayarınız SD kartı hiç algılamıyorsa veya kartta fiziksel hasar varsa, onu kurcalamaya devam etmezdim. Okuma sırasında bağlantı kesiliyorsa ya da takar takmaz biçimlendirilmesi isteniyorsa da aynı şey geçerli. Bu noktada, bir veri kurtarma merkezinin şansı genelde evde kullanılan araçlardan daha yüksektir.

Yani evet, silinen Nikon fotoğrafları çoğu zaman kurtarılabilir. Buna kesin diyemem. Yine de kartı kullanmayı hızlıca bırakır ve yeni veriler eski verilerin üzerine yazmadan önce tararsanız, görüntüleri geri alma konusunda gerçekten bir şansınız olur.

Mümkün olduğunda yalnızca ham dosya oyma değil, orijinal klasör yapısını koruyan kurtarma uygulamalarıyla daha iyi sonuçlar aldım. Nikon dosyalarında, kartta çok sayıda seri çekim varsa NEF kurtarma işi hızla karmaşıklaşıyor.

Önce Disk Drill’i denemeye değer; özellikle Nikon fotoğraf kurtarma yazılımı olarak, test ettiğim birçok araca göre NEF önizlemelerini daha iyi işliyor. PhotoRec’i ilk ücretsiz seçenek olarak öneren @mikeappsreviewer ile tam olarak aynı fikirde değilim. Dosyaları buluyor, evet, ama önizlemesiz iş akışı uğraştırıcı ve sonunda yüzlerce dosyayı elle ayıklamanız gerekiyor.

Kullandığım diğer iki seçenek:
R-Studio, kartta dosya sistemi hasarı görünüyorsa daha iyi.
DMDE, arayüzü çirkin, sonuçları güçlü, ucuz.

Basit bir liste isterseniz:

1. Silinmiş Nikon RAW ve JPG için Disk Drill.
  2. Kart bozuk görünüyorsa R-Studio.
  3. Daha fazla kontrol istiyorsanız DMDE.
  4. Zamanınız ve sabrınız varsa PhotoRec.

Arama terimleri için, silinmiş NEF ve JPEG dosyaları için Nikon SD kart fotoğraf kurtarma yazılımı gibi düşünün.

Ayrıca, kurtarma iş akışını hızlıca görsel olarak görmek istiyorsanız, şu kısa klibe göz atmaya değer, hızlı bir Nikon SD kart kurtarma demosuna bakın.

Önemli olan şu: kurtarmayı karta geri değil, bilgisayarınıza yapın. Bunu bir kez yanlış yapın, dersi hızlıca alırsınız.

Ben başkalarının pek üzerinde durmadığı bir seçeneği eklerdim: UFS Explorer. Dünyanın en şık şeyi değil, ama silinmiş, yarı bozulmuş ya da bir kameradan tuhaf bir yazma hatasından sonra çıkmış kartlar için benim deneyimimde PhotoRec’ten daha güvenilir oldu. Daha az “900 gizemli dosyayı bir klasöre dök ve dua et”, daha çok dosya sistemi hâlâ kısmen duruyorsa gerçek yapı sunuyor.

Kartın kullanımını hemen durdurma konusunda çoğunlukla @mikeappsreviewer’a katılıyorum, ama sırf kolay olduğu için doğrudan en kolay uygulamaya gitme konusunda biraz katılmıyorum. Kullanım kolaylığı güzel, elbette. Ama fotoğraflar gerçekten çok önemliyse, önce USB Image Tool ya da hatta HDD Raw Copy Tool gibi bir şeyle SD kartın birebir imajını alır, sonra kurtarmayı orijinal kartta değil imaj üzerinde çalıştırırdım. Bu, ilk tarama ters giderse size ikinci bir şans verir. İnsanlar bunu atlıyor ve sonra pişman oluyor.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Disk Drill — NEF/JPEG için iyi önizleme desteğiyle en hızlı Nikon fotoğraf kurtarma yazılımını istiyorsanız.
  2. UFS Explorer — kart garip davranıyorsa ya da ilk tarama bazı şeyleri kaçırıyorsa.
  3. R-Studio — bölüm/dosya sistemi hasarlı görünüyorsa.
  4. PhotoRec — yalnızca dağınık bir sonuç kümesini kabul ediyorsanız.

İnsanların unuttuğu bir şey daha var: bazı Nikon RAW dosyaları “başarıyla” kurtarılır ama kısmen bozuk olur, özellikle seri çekimden sonra. O yüzden sadece dosya saymayın, gerçekten birkaç NEF dosyasını NX Studio, Lightroom ya da kullandığınız başka bir şeyde açın. Kurtarılmış bir dosya her zaman kullanılabilir bir dosya değildir.

Silinmiş Nikon dosyaları için SD kart fotoğraf kurtarma ipuçları hakkında sağlam bir genel bakış istiyorsanız, o başlığa da göz atmaya değer.

Kısa versiyon: Disk Drill muhtemelen silinmiş Nikon RAW fotoğrafları için en iyi ilk deneme, ama görüntüler gerçekten önemliyse önce kartın klonunu alın. Çok az ek çaba, çok daha az risk. Bunu can sıkıcı yoldan öğrendim.

@mikeappsreviewer ve @techchizkid ile küçük bir görüş ayrılığım var: başarıyı yalnızca “bulunan dosyalar” ile değerlendirmezdim. Nikon kartlarda, özellikle seri çekimden gelen NEF dosyalarında, asıl test kurtarılan RAW dosyasının sorunsuz açılıp açılmadığı ve bozulma olmadan tam kareyi gösterip göstermediğidir.

Benim görüşüm:

• Disk Drill, hızlı ve anlaşılır bir şey istiyorsanız en iyi ilk denemedir.

• Artıları: iyi önizleme desteği, NEF/JPG için kolay filtreleme, basit iş akışı, normal silinmelerde makul başarı.
    • Eksileri: Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırlıdır, derin taramalar yinelenen sonuçlar döndürebilir, ciddi şekilde hasarlı kartlar için ilk tercihim değil.
  • Kart bağlanıyor ama garip görünüyorsa, PhotoRec’ten önce UFS Explorer kullanmaya daha yatkınım. Kısmi dosya sistemi kurtarmada daha iyidir, sonrasında körlemesine ayıklama daha az gerekir.

• Kart fiziksel olarak kararsızsa, kendiniz müdahale etmeyi bırakın ve önce imajını alın ya da bir uzmana verin.

@cazadordeestrellas ile bir noktada aynı fikirdeyim: klasör yapısını korumak insanların düşündüğünden daha önemlidir. Nikon dizin ağacınız sağlam şekilde geri gelirse, çekimi sonradan düzenlemek çok daha az zahmetli olur.

Yani: önce Disk Drill, ama kutlama yapmadan önce kurtarılan NEF dosyalarını Nikon NX Studio’da doğrulayın.