SD Kartımdan Sildiğim Videoları Geri Alabilir miyim?

SD kartımda yer açarken yanlışlıkla bazı önemli videoları sildim ve şimdi geri kurtarılıp kurtarılamayacaklarını anlamaya çalışıyorum. Kartta aile videoları ve gerçekten geri almam gereken birkaç iş videosu vardı. SD karttan video kurtarma konusunda başarılı olan var mı, ve durumu daha da kötüleştirmemek için önce ne yapmalıyım?
# SD karttan silinen video, ilk yapacağım şey Daha önce görüntü kaybettim, hem de bunun tamamen gittiğini varsaymayı bırakacak kadar çok kez. Bir video SD karttan silindiyse, kurtarılabilir olma ihtimali hâlâ oldukça yüksektir. Çoğu kamera dosya verisini hemen silmez. Alanı boş olarak işaretler ve devam eder. Eski videonuz da çoğu zaman yeni klipler veya fotoğraflar onun üstüne yazılana kadar orada kalır. Yani ilk adım sıkıcıdır, ama en önemlisi odur. ## SD kartı kullanmayı bırakın Bunu hemen yapın. Daha fazla video kaydetmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Kartı formatlamayın. Windows’tan veya kameranızdan gelen onarım istemine tıklamayın. Karta yapılan her yazma işlemi şansınızı azaltır. Bu hatayı bir keresinde drone kartında ben yaptım. Kurtarmayı denemeden önce iki ekstra klip çektim. Eski dosyalardan biri yarım bozuk geri geldi, diğeri ise tamamen mahvolmuştu. ## Kart bilgisayarınızda hâlâ görünüyorsa Windows kartın formatlanması gerektiğini söylese veya RAW olarak gösterse bile, kart algılanıyorsa ben yine de önce yazılımı denerdim. İlk başlayacağım araç Disk Drill olurdu. Neden önce bu? Çünkü Advanced Camera Recovery var. Normal dosya kurtarma araçları basit silmelerde fena iş çıkarmaz, ama kamera görüntüleri dağınıktır. Aksiyon kameraları, dronelar, araç kameraları, aynasız gövdeler; bunlar video verisini sık sık kartın farklı yerlerine parça parça yazar. Sıradan bir kurtarma taraması dosya adını ve boyutunu geri getirebilir, ama sonra açarsınız ve oynatmaz, ya da 11 saniye sonra durur, ya da ses yoktur. Bunu yaşadım. Advanced Camera Recovery tam olarak bu sorun için tasarlanmıştır. Parçalanmış videoyu tek ve kullanılabilir bir dosya hâline getirmeye çalışır. Bu da GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360 ve benzeri cihazlardan gelen görüntülerde önemlidir. ## İzleyeceğim adımlar 1. Resmî CleverFiles sitesine gidin ve Windows veya macOS için Disk Drill’i indirin. 2. Kurun ve açın. 3. SD kartı bir kart okuyucu ile takın. Mümkünse kamera üzerinden bağlamaktan kaçınırdım. Doğrudan kart okuyucu genelde daha iyi çalışır. 4. Disk Drill içinde cihaz listesinde SD kartınızı bulun ve Search for lost data seçeneğine tıklayın. 5. Hangi kurtarma yönteminin kullanılacağını sorarsa, Advanced Camera Recovery seçin. 6. Taramanın çalışmasına izin verin. Küçük kartlar hızlı biter. Daha büyük veya sorunlu kartlar zaman alır. 10 dakikada biten taramalar da gördüm, bir saati geçenleri de. 7. Sonuçlar görünmeye başladığında sağ üst alandaki Review found items seçeneğine tıklayın. 8. Liste karışıksa filtreleri kullanın. Dosya türü, boyut, tarih, hepsi garip isimli yüzlerce kayda bakarken yardımcı olur. 9. Videoları geri yüklemeden önce önizleyin. Bunu atlamayın. Kurtarılmış bir dosya, oynatılabilir bir dosya ile aynı şey değildir. 10. İstediğiniz klipleri seçin ve Recover seçeneğine tıklayın. 11. Dosyaları başka bir yere kaydedin; dizüstü bilgisayar sürücünüz, masaüstü SSD’niz, başka bir harici disk, SD kartın kendisi hariç herhangi bir yer olur. 12. Kurtarılan dosyaları normal medya oynatıcınızda kontrol edin. Son kısım kulağa bariz geliyor, ama insanların “dosyalar geri geldi” noktasında durup daha sonra videonun ortasında donduğunu fark ettiğini gördüm. ## İnsanların görmezden geldiği önemli kısım Dosyaları aynı SD karta geri yüklemeyin. Hâlâ taramakta olduğunuz karta kurtarılan verileri yazarsanız, henüz kurtarmadığınız diğer görüntülerin üstüne yazma riski doğar. İnsanların acele ederken yaptığı türden kendi kendine zarar veren bir hatadır. Yıllar önce benzer bir şeyi bir microSD ile yaptım ve zor yoldan öğrendim. ## Ücretsiz sürümden ne beklemeli Kurtarma tamamlandığında, geri yüklenen dosyaları Windows’ta Dosya Gezgini’nde veya macOS’ta Finder’da bulacaksınız. Windows için Disk Drill, 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarmaya izin verir. Mac’te ise lisans alıp almak istemediğinize karar vermeden önce kurtarılabilir dosyaları tarayabilir ve önizleyebilirsiniz. ## Görüntüler önemliyse, önce bir imaj oluşturun Bu kartta düğün görüntüleri, müşteri işi, yasal kanıt, aile videoları ya da yeri doldurulamaz herhangi bir şey varsa, daha dikkatli olurdum. Kurtarmadan önce SD kartın bire bir yedek imajını oluşturmayı düşünün. Bu size kartın mevcut durumunun tam bir kopyasını verir; böylece kurtarma denemeleriniz orijinal yerine kopya üzerinde yapılır. Birçok veri kurtarma teknisyeni bunun için bu şekilde çalışır. Orijinal kartta yapılacak tek bir yanlış tıklama, tek bir kararsız bağlantı, tek bir kötü yazma işlemi ve durumunuz daha da kötüleşir. Bu işlem için bahsedilen video bağlantısı burada: https://www.youtube.com/watch?v=oJ1aQPFxTag ## Ne zaman durur ve bir uzmana gönderirdim Kart hâlâ bağlanıyorsa ve hasar fiziksel değil de mantıksal görünüyorsa yazılımı denemeye değer. Ama bazı işaretler bunu çok hızlı şekilde evde yapılabileceklerin dışına çıkarır. Şu durumlarda bir kurtarma hizmetine bakardım: 1. SD kart çatlak, eğilmiş, su hasarlı ya da fiziksel olarak kötü görünüyorsa. 2. Bilgisayarınız kartı hiç algılamıyorsa. 3. Kart tarama sırasında tekrar tekrar bağlantıyı kesiyorsa. 4. Takıldığında ısınıyorsa. Ilık değil. Sıcak. 5. Kamera donanım veya medya hataları bildiriyorsa. 6. Görüntülerin ciddi kişisel, yasal veya ticari değeri varsa. Bu noktada evde daha fazla kurcalamak dikkatsizce gelmeye başlar. ## Kısa versiyonum Kart Disk Drill içinde hâlâ görünüyorsa ve fiziksel olarak hasarlı değilse, yazılımla kurtarma makul bir ilk denemedir. Burada zaman önemlidir. Silme işleminden sonra kartı ne kadar az kullanırsanız, şansınız o kadar artar.
Evet, SD kartı hemen kullanmayı bıraktıysanız, şansınız fena değil. Kartın üzerine hiçbir şey yazmayı durdurma konusundaki büyük kurala @mikeappsreviewer ile katılıyorum. Yine de önce bir adım daha ileri giderdim. Videolar iş veya aile için önemliyse, taramadan önce kartın bir imajını alın. Orijinal kartı tekrar tekrar zorlamadığınızda kurtarma yazılımları daha iyi çalışır. Benim görüşüm bir noktada biraz farklı. Kart kararsız görünüyorsa, daha iyi bir sonuç umarak taramaları tekrar tekrar çalıştırmazdım. Bu, ucuz microSD kartlarda işleri daha da kötüleştirebilir. Ben olsam şunu yapardım: 1. Kartı kameraya değil, bir kart okuyucuya takın. 2. Bilgisayarınızın kartın tam kapasını doğru görüp görmediğini kontrol edin. 3. Görüyorsa, Disk Drill ile tarayın. 4. Önce sonuçları dosya türüne ve boyuta göre sıralayın. Büyük MP4 ve MOV dosyaları daha hızlı öne çıkar. 5. Dosyaları karta geri değil, bilgisayarınıza kurtarın. 6. Kurtarılan her dosyayı hemen test edin. Bazı dosyalar geri gelir ama birkaç saniye sonra donar. Kart biçimlendirilmek istendiğini söylüyorsa, şimdilik bunu yok sayın. Kart bağlantıyı kesiyorsa, ısınıyorsa veya 0 bayt gösteriyorsa, kendiniz uğraşmayı bırakın ve profesyonel desteğe gönderin. Silinen SD kart videolarını kurtarmayla ilgili şu kısa rehbere de göz atmaya değer: silinen SD kart videosu kurtarma için hızlı ipucu Eğer basit bir silme işlemi olduysa, Disk Drill’in iyi bir şansı var. Sildikten sonra kartı biçimlendirdiyseniz, kurtarma zorlaşır, ama imkansız değildir.
SD Kartımdan Sildiğim Videoları Geri Getirebilir miyim?
Evet, SD karttan silinen videolar genellikle kurtarılabilir, ama just scan it right away diyenlere biraz katılmıyorum. @mikeappsreviewer ve @suenodelbosque hemen kullanmayı bırakma konusunda haklı, ancak ağır işlemlere girişmeden önce önce çok basit bir kontrol yapın: - Kartı farklı bir kart okuyucuda deneyin - Başka bir USB portu deneyin - Kayıp videoların sadece gizlenmiş olup olmadığını veya klasör yapısının bozulup bozulmadığını kontrol edin Bazen bu gerçek bir silinme değil, dosya sistemi garipliğidir. Eğer gerçekten gitmişlerse, o zaman evet, Disk Drill SD kart video kurtarma için daha iyi seçeneklerden biridir; özellikle kameralardan veya telefonlardan silinmiş MP4/MOV dosyalarını kurtarmanız gerektiğinde. Ayrıca önce kartta hâlâ okunabilen dosyaların kopyasını almanızı, ardından kurtarma işlemini yapmanızı da öneririm. İnsanlar bu adımı atlıyor ve sonra pişman oluyor. İnsanların yeterince bahsetmediği bir şey daha var: video dosyaları geri gelse bile oynatılmıyorsa, yeniden kurtarma değil onarım gerekebilir. Kurtarma dosyayı geri getirir, ama bozulma ayrı bir sorundur. Kart tıklama sesi çıkarıyorsa, aşırı ısınıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya yanlış kapasite gösteriyorsa, kendiniz bir şeyler yapmayı bırakın. İnsanların durumu çok hızlı şekilde daha kötü hâle getirdiği nokta burasıdır. Ayrıca, SD kart video kurtarma hakkında daha fazla görüş istiyorsanız bu başlık yardımcı olabilir: bir SD karttan ev videolarını kurtarmak için en iyi şans Kısa sürüm: kartı kullanmayı bırakın, temel kontrolleri yapın, sonra Disk Drill'i deneyin. Dosyalar çok önemliyse ve kart şüpheli davranıyorsa, kurcalamaya devam etmeyin.
SD Kartımdan Sildiğim Videoları Kurtarabilir miyim?
@suenodelbosque, @sonhadordobosque ve @mikeappsreviewer ile küçük bir anlaşmazlığım var: eğer bunlar uzun kamera videolarıysa, kurtarmayı yalnızca dosya adına bakarak değerlendirmeyin. Silinen videoların kurtarılması çoğu zaman genel isimlerle sonuçlanır, ancak klip yine de tamamen kullanılabilir olabilir. Önemli olan, silme işleminden sonra kartın yeniden kullanılıp kullanılmadığıdır. Kullanılmadıysa, şans oldukça iyidir. Benim görüşüm: - Videolar yanlışlıkla silindiyse, kurtarma genellikle mümkündür - Kart biçimlendirildiyse ve sonra çok kullanıldıysa, olasılık hızla düşer - Kart bir telefondan geldiyse, başka bir şey yapmadan önce bulut yedeklerini de kontrol edin Disk Drill hakkında: Artıları: - silinmiş MP4/MOV dosyalarını bulmada iyidir - basit önizleme arayüzü - hâlâ normal şekilde bağlanabilen SD kartlar için kullanışlıdır Eksileri: - Windows'ta ücretsiz kurtarma sınırı küçüktür - derin taramalar çok fazla gereksiz parça döndürebilir - kartta donanım sorunları varsa sihirli bir çözüm değildir Kart stabilse Disk Drill kullanırdım, ancak kurtarılan videolar oynatılmıyorsa bu başarısız tarama değil, üzerine yazma veya bozulma anlamına gelebilir. Bu durumda bakılması gereken sonraki şey sonsuz yeniden taramalar değil, video onarımıdır.