Videoları Sildikten Sonra GoPro Kurtarma Mümkün mü?

Yedeklemeden önce GoPro cihazımdan önemli videoları yanlışlıkla sildim ve kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorum. Görüntüler yeniden oluşturamayacağım bir geziden kalmaydı, bu yüzden durumu daha da kötüleştirmeden SD karttan silinen GoPro videolarını kurtarmanın en iyi yolu konusunda gerçekten yardıma ihtiyacım var.

Oradaydım. Eve gelirsiniz, GoPro'yu bağlarsınız ve önem verdiğiniz klipler gitmiştir. Bu çok çabuk kötü hissettirir. Yine de videolar silindiyse veya kart biçimlendirildiyse, kurtarma çoğu zaman mümkündür. İlk adımlar çok önemlidir.

Önce basit şeyleri yapın

Ana konu şu, SD kartı hemen şimdi kullanmayı bırakın.

Üzerine daha fazla görüntü kaydetmeyin. Tekrar biçimlendirmeyin. Rastgele onarım araçları çalıştırmayın. Dosyalar silindiğinde, video verileri çoğu zaman bir süre daha kartta kalır. Kurtarmayı mahveden şey, yeni verilerin eski verilerin üzerine yazılmasıdır.

Kurtarma yazılımına dokunmadan önce şunları kontrol ederdim:

1. Eğer ödeme yapıyorsanız ve Otomatik Yükleme açıksa GoPro bulut hesabınıza bakın.
  2. Çöp Kutusunu veya Son Silinenler bölümünü kontrol edin.
  3. Kartı tekrar kameraya takın ve GoPro'nun bir onarım istemi sunup sunmadığına bakın.
  4. Farklı bir kart okuyucu, USB bağlantı noktası veya başka bir bilgisayar deneyin.
  5. Kartın Windows'ta Disk Yönetimi'nde veya macOS'ta Disk İzlencesi'nde görünüp görünmediğine bakın.

Kart hiç görünmüyorsa, bağlantı sürekli kopuyorsa veya fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa, onunla uğraşmayı bırakırdım. O noktada bir veri kurtarma merkezi daha mantıklıdır. Fiziksel arıza, dosyaları yanlışlıkla silmekten farklı bir sorundur.

Yazılım genellikle sonraki adımdır

Sorun silme, biçimlendirme veya dosya sistemi hasarıysa, ben yazılımla başlardım.

Birçok kişi video kurtarmanın fotoğraf kurtarma gibi çalıştığını varsayar. Öyle değil, en azından aksiyon kameralarında. GoPro görüntüleri genellikle karta dağılmış parçalar halinde depolanır. Dosya sistemi bozulduğunda, yazılım bu parçaları doğru sırada yeniden bir araya getirmek zorundadır. Bazı araçlar bir MP4 adı bulur, evet, sonra açarsınız ve takılır, yarıda kesilir ya da hiç oynatılmaz. Bunun olduğunu gördüm.

Bunu bugün yapıyor olsaydım, Disk Drill kullanırdım.

Sebebi, Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur. Kamera görüntüleri için geliştirildi ve yıllarca insanların GoPro klipleri için kullandığı eski GoProRecovery ve CnW Recovery araçlarına dayanır. Daha yeni sürüm bu yöntemleri geliştirmeye devam ediyor ve GoPro'lar, dronlar, araç kameraları ve benzeri cihazlardan gelen parçalanmış videolara odaklanıyor.

Adımlar basit:

1. SD kartı GoPro'dan çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu ile doğrudan bilgisayarınıza bağlayın.
  3. Disk Drill'i açın.
  4. SD kartı seçin.
  5. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin.
  6. Taramayı çalıştırın.
  7. Bulduğu videoları önizleyin.
  8. Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin.

Önizleme kısmı önemlidir. Bir klibi kaydetmeden önce açılıp açılmadığını kontrol edebilmeyi seviyorum. Bu zaman kazandırır ve görüntünün sağlam görünüp görünmediğini size erken aşamada söyler. Kart okuma hataları veriyorsa veya kararsız görünüyorsa, önce bire bir yedek alın, sonra orijinal karta yük bindirmek yerine yedeği tarayın.

Mac'te de süreç aşağı yukarı aynıdır. Okuyucu, kart, Disk Drill, tarama, önizleme, başka bir konuma kurtarma. Gösterişli bir şey yok.

Yazılımı atlayıp bir laboratuvara ne zaman giderdim

Yazılım birçok mantıksal sorun için uygundur. Ancak her durum için doğru seçenek değildir.

Şu durumlarda profesyonel bir kurtarma hizmetine başvururdum:

1. SD kartta fiziksel hasar varsa.
  2. Hiçbir bilgisayar kartı hiç algılamıyorsa.
  3. Tarama sırasında sürekli bağlantısı kesiliyorsa.
  4. Kart belirgin bir neden olmadan ısınıyorsa.
  5. Görüntüler, deneme yanılma yapmak istemeyeceğiniz kadar önemliyse.

Bu noktadan sonra, kendi başınıza daha fazla araç denemek bazen durumu daha da kötüleştirir.

Bu basit bir silme veya biçimlendirme durumuyduysa, şansınız genellikle düşündüğünüzden daha iyidir. Bu tür durumlarda GoPro kayıpları çoğu zaman kurtarılabilir, özellikle de dosyalar kaybolduktan sonra kart çok fazla kullanılmadıysa.

Evet, kartı yeterince hızlı kullanmayı bıraktıysanız kurtarma hâlâ mümkün.

@mikeappsreviewer’ın söylediklerinin bir kısmına katılıyorum, ancak klipler gerçekten önemliyse GoPro’da kartı tekrar tekrar denemek için çok fazla zaman harcamazdım. Her ek yazma olayı bir risktir. Kartı kameradan uzak tutun ve bilgisayardan çalışın.

Benim sıradaki yapacağım şeyler:

1. Önce SD kartın tam bir imajını alın.
    Kart okunabiliyorsa, onu bir imaj dosyasına klonlayın ve kopya üzerinde çalışın. Windows’ta HDD Raw Copy Tool ya da Mac/Linux’ta dd gibi araçlar işi görür. Bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir. Bir kurtarma uygulaması bir şeyi bozarsa, elinizde hâlâ kaynak kalır.

2. Dosya sistemi türünü kontrol edin.
    Çoğu GoPro kartı exFAT’tir. Bilgisayarınız bir anda RAW gösteriyorsa veya kartı onarmanızı istiyorsa, bunu onaylamayın. Bir onarım işlemi bazen kurtarma için ihtiyaç duyduğunuz tam girişleri temizler. Bunu zor yoldan öğrendim. Berbat.

3. Bölünmüş klipleri ve yan dosyaları arayın.
    GoPro genellikle ana MP4’ün yanında .LRV ve .THM dosyaları oluşturur. Bunları bulursanız, kartın hâlâ oturum yapısının bazı parçalarını içerdiğini gösterir. Bu tek başına tam videoyu geri getirmez, ancak görüntülerin var olduğunu ve kartın tamamen silinmediğini doğrulamaya yardımcı olur.

4. Video kurtarma için yapılmış bir araç kullanın.
    Genel silinen dosya kurtarma uygulamaları çoğu zaman dosya adlarını kurtarır ama uzun 4K kliplerde başarısız olur. Disk Drill, GoPro medyası için daha iyi seçeneklerden biridir çünkü birçok sıradan dosya kurtarma aracına göre kamera depolamasını daha iyi işler. Görüntüler önemliyse sonuçları bir tarayıcı daha ile yine de karşılaştırırdım, çünkü hiçbir uygulama her seferinde en iyi sonucu vermez.

5. Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydedin.
    Asla aynı SD karta geri yazmayın. Bariz, ama insanlar hâlâ yapıyor.

SD kart video kurtarma araçlarına dair iyi bir genel bakış istiyorsanız, şu faydalı:
silinmiş GoPro görüntüleri için en iyi SD kart video kurtarma yazılımı

Bir şey daha. Kurtarılan MP4 dosyaları açılıyor ama tamamen oynatmıyorsa, untrunc ya da VLC’nin onarım seçeneğini deneyin. Bazen video verisi oradadır ama kapsayıcı başlığı hasarlıdır.

Kart okunamıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya 0 bayt gösteriyorsa, kendin yap işlerini bırakın. O noktada bir laboratuvar daha güvenli seçenektir.

Evet, videoları sildikten sonra GoPro kurtarma kesinlikle mümkündür, ancak @mikeappsreviewer ve @sternenwanderer’ın değindiğinden biraz daha güçlü vurgulayacağım bir nokta var: bu görüntüler gerçekten yerine konamazsa, ilk hareketiniz bir kurtarma taraması yapmak olmamalı. İlk hareket koruma olmalı.

Demek istediğim şu: kart hâlâ bağlanıyorsa, herhangi bir şeyi denemeden önce tüm microSD’nin bir imajını oluşturun. Birçok kişi doğrudan taramaya geçiyor ve düşük riskli durumlarda bu sorun olmayabilir, ancak önemli GoPro görüntülerinde ben önce riski azaltmayı tercih ederim. Uzun video dosyaları can sıkıcı derecede hassastır ve sorunlu bir kart okuyucu ya da kötü bir okuma geçişi bir sonraki denemeyi daha da kötüleştirebilir.

Ayrıca, her durumda ‘silindi’ ifadesinin aynı anlama geldiğini varsaymayın. GoPro’nun içinden sildiyseniz, dosya girdileri gitmiş olabilir ama video verisi hâlâ mevcut olabilir. Kamera tam biçimlendirme yaptıysa veya kart bozulmaya başladıysa, şansınız hızla değişir. Bu yüzden kartın durumu, silme işleminin kendisi kadar önemlidir.

Asıl yazılım tarafında, Disk Drill GoPro video kurtarma için sağlam bir seçimdir çünkü birçok genel silinen dosya kurtarma aracından daha iyi şekilde kamera medyasını işler. Ben bunu kartın imajını aldıktan sonra kullanırdım, önce değil. Ve başarıyı yalnızca dosya adlarına bakarak değerlendirmezdim. Yalnızca 6 saniye oynayan kurtarılmış bir MP4 temelde kısmi bir kurtarmadır, başarı değil.

İnsanların atladığı bir başka şey de şu: kayıp kliplerin bölümlere ayrılıp ayrılmadığını kontrol edin. GoPro uzun kayıtları sık sık birden fazla dosyaya böler, bu yüzden her şey gitmiş olmayabilir. Bazen kullanıcılar tek bir büyük videoyu kaybettiklerini düşünürken onun bir kısmı başka bir klip numarası altında hâlâ duruyor olabilir.

Silinen GoPro video kurtarma konusunda gerçek dünyadan tavsiyeler içeren bu başlığa da göz atmaya değer.

Kart okunamıyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, kendin yap yöntemlerini bırakın. O noktada iş laboratuvara kalır. Arka arkaya beş uygulama denemek genelde insanları akıllı değil, sadece meşgul hissettirir.