Mac’imden önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve hâlâ onlara ihtiyacım olduğunu fark etmeden önce Çöp Kutusu’nu boşalttım. Gerçekten işe yarayan ücretsiz bir Mac veri kurtarma yazılımı arıyorum, çünkü mümkünse pahalı bir araca para ödemeden belgeleri ve fotoğrafları geri kurtarmam gerekiyor.
Bir süre önce Mac kurtarma uygulamaları aradım ve ücretsiz tarafı artık epey kötü durumda. Çoğu uygulama kendini ücretsiz diye tanıtıyor, sonra dosyalarınızı kaydetme zamanı geldiğinde ödeme duvarına çarpıyorsunuz. Güncel macOS sürümlerinde, işin içine APFS ve Apple Silicon da girince liste hızla kısalıyor. Yine de denemeye değer iki ücretsiz seçenek buldum.
-
PhotoRec, bütçeniz sıfırsa önce deneyeceğim seçenek olurdu. Açık kaynaklı, eski usul ve göründüğünden daha iyi. Onu bozulmuş bir SD kartta ve daha gösterişli uygulamaların tarama sırasında başarısız olduğu dosya sistemi hasarlı bir sürücüde kullandım. Gerçekten dosyaları çıkarabildi. Taviz ise açtığınız anda belli oluyor. Terminal'de çalışıyor, iş akışı biraz kaba hissettiriyor ve kurtarılan dosyalar çoğu zaman genel adlarla ve klasör yapısı olmadan geri geliyor.
-
Exif Untrasher da ücretsiz, ama çok daha dar kapsamlı. Daha çok kameralardan ve SD kartlardan JPEG kurtarma için. Sorununuz kaybolan fotoğraflarsa ve basit bir şey istiyorsanız, yeterli. Geniş kapsamlı dosya kurtarma gerekiyorsa, yeterli değil.
Ödeme yapmaya açıksanız, sizi Disk Drill'e yönlendiririm. Sonunda onu çoğu Mac seçeneğinden daha çok beğendim çünkü sizinle uğraşmıyor. APFS birimlerinde bende iyi çalıştı ve Apple Silicon'da tuhaf sorunlarla karşılaşmadım. Ayrıca harici SSD'leri, USB bellekleri, SD kartları ve Time Machine birimlerini de fazla kurulum uğraşı olmadan işledi.
Bana öne çıkanlar şunlardı:
Önizleme sistemi güven vericiydi, bu yüzden herhangi bir şeyi kaydetmeden önce dosyaları kontrol edebildim.
Silinmiş dosyalar ve biçimlendirilmiş birimlerde beklediğimden daha iyi sonuçlar verdi.
Sürücü kararsız görünüyorsa önemli olan bayttan bayta yedek imaj alma özelliğini içeriyor.
Kameralardaki RAW formatları da dahil olmak üzere fotoğraf ve video desteği sağlam.
Özellikle teknik bir arayüzle uğraşmak istemiyorsanız, R-Studio veya PhotoRec gibi araçlara göre kullanması daha kolay.
Ana kural basit. Veri kaybını fark ettiğiniz anda sürücüye yazmayı bırakın. Bunu SSD'lerde zor yoldan öğrendim. Modern Mac'lerde TRIM açıkken, silinen veriler hızla kaybolabilir ve öyle kalabilir. Ve kurtarma yaptığınızda, dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin. Kurtarmaya çalıştığınız aynı sürücünün üzerine tekrar yazmayın.
Modern bir Mac SSD’de Çöp Sepeti’ni boşalttıysanız, TRIM yüzünden şansınız hızla düşer. Bu yüzden önce Mac’i kullanmayı bırakın. Her yazma işlemi şansınızı azaltır.
Bir konuda @mikeappsreviewer’a katılıyorum: çoğu ücretsiz Mac kurtarma uygulaması aslında sahte ücretsiz. Ancak kısa liste konusunda biraz farklı düşünüyorum. Özellikle sorun bozuk bir bölüm ya da kaybolmuş bir birim bilgisi ise, dosya dosya kurtarmadan çok TestDisk’i de denerdim. Ücretsizdir, açık kaynaklıdır ve aşırı derecede çirkindir, ama daha önce benim için diskleri kurtardı. Belgeler için ücretli uygulamalara göre daha az kullanıcı dostudur.
Gerçekten ücretsiz bir kontrol için şunu yapın:
- Önce Time Machine’e bakın.
- iCloud.com’da iCloud Drive’ı kontrol edin, özellikle Masaüstü ve Belgeler eşzamanlaması açıksa.
- APFS kullanıyorsanız ve silme işlemi yeniyse Terminal anlık görüntülerini deneyin.
Düzgün bir Mac arayüzüyle en hızlı yolu istiyorsanız, Disk Drill hâlâ daha iyi seçeneklerden biri. Ücretsiz kısmı önizlemedir ve bu önemlidir, çünkü para harcamadan önce dosyalarınızın hâlâ orada olup olmadığını görürsünüz. Önizlemeler başarısız olursa, başka bir seçeneğe geçin.
Ayrıca, bu başlık arama için daha iyi görünüyor:
Mac için en iyi veri kurtarma araçları, denemeye değer en iyi 5 uygulama
Ve hızlı bir video özeti istiyorsanız, bu fena değil:
bu Mac veri kurtarma araçları karşılaştırmasını izleyin
Kurtarılan dosyaları harici bir diske kaydedin. Mac’inize geri değil. Bu sık yapılan bir hatadır.
Mac’te gerçekten Boşaltılmış Çöp Kutusu belgelerini kurtaran ücretsiz bir şey var mı? Açıkçası, gerçekten ücretsiz seçenekler çok az ve bence @mikeappsreviewer ile @ombrasilente bazılarını sıradan insanlar için ne kadar kullanışlı oldukları konusunda biraz fazla cömert değerlendirmiş olabilir. PhotoRec işe yarayabilir, evet, ama belge kurtarma için garip isimli dosyalardan oluşan dev bir yığına dönüşebilir. Hiç eğlenceli değil.
Yeterince vurgulanmayan birkaç şey denerdim:
- Yalnızca iCloud’u değil, bulut uygulamalarının çöp klasörlerini de kontrol edin. Dropbox, OneDrive, Google Drive silinen dosyaları bir süre saklar.
- Belgeler Pages, Word veya Excel’deyse, şu konumda otomatik kaydetme/geçici kopyaları arayın:
/private/var/folders/
Can sıkıcıdır, ama daha önce bu şekilde dosya kurtardım. - Başka bir Mac’iniz varsa, sürücüyü salt okunur moda alın veya mümkünse harici önyüklemeden kurtarma yapın. Üzerine yazma riski daha az olur.
Yazılım olarak Disk Drill hâlâ daha gerçekçi Mac veri kurtarma araçlarından biri çünkü en azından para harcamadan önce nelerin kurtarılabilir olduğunu gösteriyor. Buna “ücretsiz” demezdim ama zaman kaybettirmeyen seçeneklerden biri. Sıfır maliyette ısrar ediyorsanız, TestDisk birim sorunları için denemeye değer, ama silinmiş belgeler için bence pek iyi değil.
Ayrıca, bu yakın tarihli bir Mac’teki dahili SSD ise kötü haberlere hazırlıklı olun. TRIM acımasızdır.
Daha fazla görüş için, burada sağlam bir en iyi Mac veri kurtarma araçları tartışması ve uygulama önerileri var.
@ombrasilente, @himmelsjager ve @mikeappsreviewer’ın zaten ele aldığı noktalara ekleyeceğim bir şey: kurtarma taramaları yapmadan önce uygulama düzeyindeki “son dosyalar”ı ve yerel sürüm geçmişini kontrol edin. Word, Pages, Excel ve bazı PDF düzenleyicileri, orijinal dosya silindikten sonra bile bazen kurtarılabilir kopyalar tutar.
Gerçekten ücretsiz yazılım istiyorsanız, ben bunu şöyle ayırırdım:
- PhotoRec: ham veri çıkarma için en iyi gerçek ücretsiz seçenek
- TestDisk: normal silinmiş belgelerden ziyade bölüm veya birim sorunlarında daha iyi
- Ücretsiz yerleşik kontroller: uygulama geçici dosyaları, bulut sürüm geçmişi, son belgeler listeleri
“Önce sadece kurtarma yazılımını deneyin” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Bir Mac’in dahili SSD’sinde, tarama yapmadan önce uygulamaya özgü kalan verileri kontrol etmeye 10 dakika ayırırdım. Daha hızlı, daha az karmaşık ve bazen orijinal dosya adını geri alırsınız.
Disk Drill hakkında:
Artıları:
- kullanımı çok kolay Mac arayüzü
- ödeme yapmadan önce iyi önizleme
- birçok dosya türünü destekler
- harici sürücüleri de taramanız gerekiyorsa kullanışlı
Eksileri:
- tam kurtarma için gerçekten ücretsiz değil
- TRIM uygulanmış dahili SSD’lerde sonuçlar yine de zayıf olabilir
- derin taramalar ayıklanması gereken tonlarca gereksiz sonuç döndürebilir
Yani evet, en az uğraştıran arayüzü istiyorsanız Disk Drill makul bir seçim, ancak bu yakın zamanda boşaltılmış bir Çöp Kutusu ve dahili SSD ise beklentileri buna göre ayarlayın. Dosyalar harici bir HDD, USB sürücüsü veya SD kart üzerindeyse, şansınız çok daha yüksektir.