Canon kameramdan önemli fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve gerçekten geri kurtarılıp kurtarılamayacaklarını anlamak için yardıma ihtiyacım var. Resimler hafıza kartındaydı ve kamerayı tekrar kullanmanın durumu daha da kötüleştirebileceğinden korkuyorum. Canon fotoğraf kurtarma, güvenli kurtarma adımları ve silinen kamera resimlerini geri yüklemenin en iyi yolu hakkında tavsiye arıyorum.
Bunun hafıza kartlarında ters gittiğini kamerada birden fazla kez gördüm. Canon’da silinen çekimler çoğu zaman bir süre daha hâlâ orada olur. Kurtarmayı mahveden şey kartı yeniden kullanmaktır. Fotoğrafların kaybolduğunu zaten fark ettiyseniz, şimdi çekimi durdurun.
Yapacağım ilk şey karta kanıt muamelesi yapmak olurdu. Artık üzerine bir şey yazmayın. Kurcalamayın. Hızlıca bir test fotoğrafı da çekmeyin. Kısa sürüm şu.
- Daha fazla fotoğraf çekmeyin: Tek bir yeni dosya bile eski görüntü verilerinin üzerine yazmaya yeter.
- Kartla kamera içinde oynamayın: Menüler arasında gezinmek ve rastgele çözümler denemek dosyaları geri getirmez, ayrıca bazı işlemler veri yazar.
- Biçimlendirmeyin: Bilgisayarınız biçimlendirme uyarısı verirse iptal edin.
- SD kartı çıkarın: Yan tarafında kilit anahtarı varsa salt okunur konumuna getirin. Sonra bilgisayarda tarayana kadar ona dokunmayın.
Bunun neden işe yaradığı oldukça basit. Çoğu SD kartta bir fotoğrafı silmek, görüntü baytlarını hemen temizlemez. Kart o alanı boş olarak işaretler. Yani yeni veriler onların üstüne yazılana kadar resimler çoğu zaman orada, gizli şekilde durur. Üzerine yazıldıktan sonra işiniz biter.
Kurtarma araçlarına geçmeden önce, kullanıyorsanız image.canon uygulamasını kontrol edin. Bulut kopyalarının bazen birkaç hafta, bazen de 30 güne kadar orada durduğunu gördüm. Orada hiçbir şey yoksa kurtarma yazılımına geçin. Bunun için bir bilgisayar ve USB SD kart okuyucu kullanın. Kurtarma işlemi için Canon gövdesini USB ile bağlamazdım.
Denemeye değer birkaç araç:
- Disk Drill: Ben olsam bununla başlardım. Düzeni daha temiz, sonuçları ayıklaması daha kolay ve SD kartlardan fotoğraf kurtarmayı iyi yapıyor. Ayrıca CR2 ve CR3 gibi Canon RAW biçimlerini de destekliyor; JPG yerine RAW çektiyseniz bu önemlidir. Önizleme de sağlam, böylece bir şey kaydetmeden önce ne bulunduğunu kontrol edebilirsiniz. Windows'ta kurtarmanın ilk 100 MB’ı ücretsizdir, bu da test etmek için faydalıdır.
- PhotoRec: Bu tamamen ücretsiz ve gerçekten iş görüyor. Bir keresinde eski bir kartta kullandım ve beklediğimden fazlasını buldu. Eksileri ise daha az kullanıcı dostu olması, metin penceresinde çalışması ve orijinal dosya adlarınızın genelde geri gelmemesidir. Sonrasında dosyaları ayıklamaya zaman harcarsınız.
Hangi uygulamayı seçerseniz seçin, kurtarma adımları çoğunlukla aynıdır:
- Yazılımı bilgisayarınıza kurun: Dahili sürücünüze veya başka güvenli bir sürücüye kurun. Kurtarmaya çalıştığınız aynı SD karta asla kurtarma yazılımı kurmayın.
- SD kartı tarayın: Kartı bir okuyucuyla takın, aracı açın ve taramayı başlatın. Büyük kartlar biraz zaman alır, bu yüzden bitmesine izin verin.
- Fotoğrafları filtreleyin ve sonuçları önizleyin: Sonuçları görsellerle sınırlandırın. Bozuk dosyaları veya rastgele çöpleri kurtarmamak için önce önizlemeleri kontrol edin.
- Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin: Bunları bilgisayarınıza, harici sürücüye, yani orijinal SD kart dışında herhangi bir yere koyun.
Kartı ellememeye devam ederseniz, şansınız çok daha yüksek kalır. Her şeyi geri kopyalayıp yedeğini aldıktan sonra, yeniden kullanmadan önce kartı kamerada biçimlendirin.
Kart çok fazla yeniden kullanılmadıysa, kurtarma olasılığı hâlâ oldukça iyidir. Bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, kartı şimdi kullanmayı bırakın. Ayrıldığım nokta ise şu. Bir bilgisayara ve imaj alma aracına erişiminiz varsa, önce SD kartın tam bir imajını oluştururdum. Orijinalden değil, kopyadan çalışın. Tarama çökerse veya kart sorunluysa risk daha az olur.
İnsanların gözden kaçırdığı birkaç ek şey:
- DCIM ve MISC klasörlerinde gizli dosyaları kontrol edin.
- Windows’ta chkdsk komutunu karta yalnızca kurtarma denemelerinden sonra uygulayın, önce değil. Bazen dosya referanslarını kaldırarak şeyi düzeltir.
- RAW+JPEG çektiyseniz, biri bozuk olsa bile diğer format kurtarılabilir.
- Kart hata gösteriyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, tekrarlanan taramaları atlayın. Bir kez klonlayın.
Disk Drill, önizlemeler JPG, CR2 ve CR3 dosyalarını hızlıca ayıklamaya yardımcı olduğu için SD kartlardan Canon fotoğraf kurtarma için iyi bir ilk seçimdir. Kart hasarlıysa, laboratuvar daha güvenli yoldur.
Ayrıca, görsel bir adım adım anlatım istiyorsanız SD kart fotoğraf kurtarma hakkındaki bu kısa rehbere göz atmaya değer, SD kart kurtarma adımlarını anlatan bu Instagram reels videosunu izleyin.
Kurtarılan dosyaları aynı karta geri kaydetmeyin. Yapması kolay bir hata, işleri hızla mahveder. Bunu yaşadım, bir keresinde bu hatayı yaptım.
@mikeappsreviewer ve @chasseurdetoiles’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: fotoğrafların gerçekten silinip silinmediğini ya da sadece bozulmuş bir dosya tablosunun arkasında gizlenip gizlenmediğini kontrol edin. Canon kartları bazen dizin bozulduğunda “boş” görünebilir, ama görüntü verileri hâlâ orada olur. Bu önemli, çünkü böyle bir durumda kurtarma daha temiz olabilir ve daha fazla sağlam dosyayı geri alabilirsiniz.
Aslında Windows veya macOS’taki rastgele yerleşik onarım araçlarıyla başlamazdım. İnsanlar kartı “düzelteceğini” düşünerek bunu yapıyor ve bazen bu sadece hasarı toparlayıp kurtarmayı daha da zorlaştırıyor. Bir bakıma kırık camları halının altına süpürmenin dijital versiyonu.
Benim farklı yapacağım şeyler:
- SD kartı bir kart okuyucuya takın
- Fotoğraflar kaybolmuş gibi görünse bile kart kapasitesinde kullanılmış alan görünüp görünmediğine bakın
- Kullanılmış alan hâlâ oradaysa, bu iyiye işarettir
- Eksik görünse bile önce görünen klasör yapısının tamamını kopyalayın
- Sonra kurtarma çalıştırın
Yazılım olarak Disk Drill, Canon SD kart fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçim çünkü JPEG, CR2 ve CR3 sonuçlarını sıralamak bazı eski araçlara göre daha kolay. Normal kazara silme durumlarında, fiziksel olarak arızalanan kartlara kıyasla daha çok hoşuma gidiyor. Kart hata veriyorsa, bağlantı kopuyorsa veya sürekli formatlanmak istiyorsa, kendi başınıza uğraşmayı bırakın ve profesyonel bir kurtarma laboratuvarını düşünün.
Ayrıca, gerçek kullanıcılardan kamera hafıza kartı kurtarma konusunda daha fazla tavsiye istiyorsanız, şu başlık ilgili olabilir: Canon kamera SD kart fotoğraf kurtarma tartışması
İnsanların unuttuğu küçük bir şey: Canon cihazınızda Wi-Fi aktarımı etkinse telefonunuzu da kontrol edin. “Silinmiş” karelerin hâlâ Canon uygulaması önbelleğinde veya otomatik yükleme klasörlerinde durduğunu gördüm. Çok yaygın değil ama kontrol etmek için 2 dakika ayırmaya değer.
@chasseurdetoiles, @sternenwanderer ve @mikeappsreviewer tarafından verilen önceki tavsiyenin bir kısmına biraz katılmıyorum: eğer fotoğraflar gerçekten önemliyse, bulabildiğiniz her ücretsiz aracı üst üste deneyerek saatler harcamayın. Sınırda çalışan bir kartta çok fazla tarama yapmak, kart zaten kararsız durumdaysa işleri daha da kötüleştirebilir.
Henüz bahsedilmeyen birkaç şey:
- Canon cihazınızın ikinci bir kart yuvasına yazıp yazmadığını kontrol edin, eğer modelinizde böyle bir yuva varsa. Aslında diğer kartta bulunan silinmiş çekimler yüzünden insanların paniğe kapıldığını gördüm.
- Telefon içe aktarımlarında, mesajlaşma uygulamalarında, Lightroom mobile önbelleklerinde veya bulut senkronizasyon klasörlerinde düşük çözünürlüklü kopyalar arayın. İdeal değil ama hiç yoktan iyidir.
- Video da çektiyseniz, onu ayrı olarak kurtarın. Bazı taramalarda video parçaları fotoğraf sonuçlarını bastırabilir.
Özellikle Disk Drill konusunda:
Artılar
- JPG ve Canon RAW için iyi önizleme desteği
- Sonuçları sıralamak, birçok kurtarma uygulamasına göre daha kolay
- Yanlışlıkla silme durumlarında yeterince iyi
Eksiler
- En iyi özellikleri aslında ücretsiz değil
- Derin taramalar genel adlarla çok fazla gereksiz sonuç döndürebilir
- Kart fiziksel olarak arızalanıyorsa ilk tercihim değil
Benim görüşüm: kart normal şekilde bağlanıyorsa bir kart okuyucu kullanın, kurtarılanları başka bir sürücüye alın ve dosyaların hâlâ orada olup olmadığını hızlıca doğrulamak için Disk Drill ile başlayın. Kart bağlantıyı kesiyorsa, I/O hataları gösteriyorsa veya çok ısınıyorsa, kendi başınıza uğraşmayı bırakın ve doğrudan bir veri kurtarma laboratuvarına gidin. Yazılımın akıllıca bir seçenek olmaktan çıktığı nokta budur.