Przypadkowo usunąłem ważne zdjęcia z mojego aparatu Canon przed utworzeniem kopii zapasowej i naprawdę potrzebuję pomocy, aby ustalić, czy można je odzyskać. Zdjęcia były na karcie pamięci i obawiam się, że ponowne użycie aparatu może pogorszyć sytuację. Szukam porad dotyczących odzyskiwania zdjęć z aparatu Canon, bezpiecznych kroków odzyskiwania oraz najlepszego sposobu przywrócenia usuniętych zdjęć z aparatu.
Widziałem już nie raz, jak to źle się kończyło na kartach aparatu. Usunięte zdjęcia na Canonie często przez jakiś czas nadal tam są. To, co niszczy szanse na odzyskanie, to ponowne użycie karty. Jeśli już zauważyłeś, że zdjęć brakuje, przestań teraz fotografować.
Pierwsza rzecz, jaką bym zrobił, to potraktować kartę jak dowód. Żadnych dalszych zapisów. Żadnego grzebania. Żadnego jednego szybkiego zdjęcia testowego. Oto krótka wersja.
- Nie rób więcej zdjęć: Wystarczy jeden nowy plik, żeby nadpisać stare dane obrazu.
- Nie kombinuj z kartą w aparacie: Przewijanie menu i próbowanie losowych sposobów niczego nie przywróci, a niektóre działania zapisują dane.
- Nie formatuj jej: Jeśli komputer wyświetli monit o formatowanie, anuluj go.
- Wyjmij kartę SD: Jeśli ma z boku przełącznik blokady, przesuń go do trybu tylko do odczytu. Potem zostaw ją w spokoju, dopóki nie przeskanujesz jej na komputerze.
Dlaczego to działa, jest dość proste. Na większości kart SD usunięcie zdjęcia nie kasuje od razu bajtów obrazu. Karta oznacza to miejsce jako wolne. Dlatego zdjęcia często nadal tam są, ukryte, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Gdy już zostaną nadpisane, po wszystkim.
Zanim przejdziesz do narzędzi do odzyskiwania, sprawdź aplikację image.canon, jeśli jej używasz. Widziałem kopie w chmurze, które nadal tam były przez kilka tygodni, czasem nawet do 30 dni. Jeśli nic tam nie ma, przejdź do oprogramowania do odzyskiwania. Do tego użyj komputera i czytnika kart SD na USB. Nie podłączałbym samego korpusu Canona przez USB do odzyskiwania danych.
Parę narzędzi, które warto wypróbować:
- Disk Drill: Od tego bym zaczął. Czytelniejszy układ, łatwiej przeglądać wyniki i dobrze radzi sobie z odzyskiwaniem zdjęć z kart SD. Obsługuje też formaty Canon RAW, takie jak CR2 i CR3, co ma znaczenie, jeśli fotografowałeś w RAW zamiast JPG. Podgląd też działa solidnie, więc możesz sprawdzić, co zostało znalezione, zanim cokolwiek zapiszesz. W systemie Windows pierwsze 100 MB odzyskiwania jest darmowe, co pomaga przy testach.
- PhotoRec: To nic nie kosztuje i jest w pełni legitne. Użyłem tego kiedyś na starej karcie i znalazło więcej, niż się spodziewałem. Minus jest taki, że jest mniej przyjazne, działa w oknie tekstowym, a oryginalne nazwy plików zwykle nie wrócą. Potem trzeba poświęcić trochę czasu na sortowanie plików.
Kroki odzyskiwania są w większości takie same, niezależnie od tego, którą aplikację wybierzesz:
- Zainstaluj oprogramowanie na komputerze: Umieść je na dysku wewnętrznym albo innym bezpiecznym nośniku. Nigdy nie instaluj oprogramowania do odzyskiwania na tej samej karcie SD, z której próbujesz odzyskać dane.
- Przeskanuj kartę SD: Włóż kartę do czytnika, otwórz narzędzie i rozpocznij skanowanie. Duże karty zajmują trochę czasu, więc pozwól mu się zakończyć.
- Odfiltruj zdjęcia i sprawdź podgląd wyników: Zawęź wyniki do obrazów. Najpierw sprawdź podgląd, żeby nie odzyskiwać uszkodzonych plików ani przypadkowych śmieci.
- Zapisz odzyskane pliki w innym miejscu: Umieść je na komputerze, dysku zewnętrznym, gdziekolwiek, byle nie na oryginalnej karcie SD.
Jeśli nie ruszysz karty, Twoje szanse pozostaną dużo lepsze. Gdy już skopiujesz wszystko z powrotem i zrobisz kopię zapasową, wtedy sformatuj kartę w aparacie, zanim użyjesz jej ponownie.
Jeśli karta nie była często ponownie używana, szanse na odzyskanie danych są nadal całkiem dobre. Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii: przestań teraz używać tej karty. Różnię się natomiast w tym. Najpierw wykonałbym pełny obraz karty SD, jeśli masz dostęp do komputera PC i narzędzia do tworzenia obrazów. Pracuj na kopii, nie na oryginale. Mniejsze ryzyko, jeśli skan się zawiesi albo karta jest niestabilna.
Kilka dodatkowych rzeczy, które ludzie często pomijają:
- Sprawdź foldery DCIM i MISC pod kątem ukrytych plików.
- W systemie Windows użyj chkdsk na karcie dopiero po próbach odzyskiwania, nie wcześniej. Czasami naprawia rzeczy przez usuwanie odwołań do plików.
- Jeśli robiłeś zdjęcia w RAW+JPEG, jeden format może dać się odzyskać, nawet jeśli drugi jest uszkodzony.
- Jeśli karta pokazuje błędy lub się rozłącza, pomiń powtarzane skany. Sklonuj ją raz.
Disk Drill to solidny pierwszy wybór do odzyskiwania zdjęć Canon z kart SD, ponieważ podgląd pomaga szybko sortować pliki JPG, CR2 i CR3. Jeśli karta jest uszkodzona, bezpieczniejszą opcją jest laboratorium.
Warto też zerknąć na ten krótki poradnik o odzyskiwaniu zdjęć z karty SD, jeśli chcesz zobaczyć wizualny instruktaż, obejrzyj tę rolkę na Instagramie o krokach odzyskiwania z karty SD.
Nie zapisuj odzyskanych plików z powrotem na tej samej karcie. Łatwy błąd, szybko wszystko psuje. Znam to, sam kiedyś popełniłem ten błąd.
Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @chasseurdetoiles: sprawdź, czy zdjęcia zostały faktycznie usunięte, czy tylko ukryte przez uszkodzoną tablicę plików. Karty Canon czasami wyglądają na puste, gdy katalog zostanie uszkodzony, ale dane obrazów nadal tam są. To ma znaczenie, bo w takim przypadku odzyskiwanie może być czystsze i możesz odzyskać więcej nienaruszonych plików.
Ja akurat nie zaczynałbym od przypadkowych wbudowanych narzędzi naprawczych z Windowsa lub macOS. Ludzie robią tak, myśląc, że to naprawi kartę, a czasem to tylko porządkuje uszkodzenia i utrudnia odzyskiwanie. Taki cyfrowy odpowiednik zamiatania potłuczonego szkła pod dywan.
Ja zrobiłbym to inaczej:
- Włóż kartę SD do czytnika
- Sprawdź, czy pojemność karty pokazuje zajęte miejsce, mimo że zdjęcia wydają się zniknięte
- Jeśli zajęte miejsce nadal tam jest, to całkiem dobry znak
- Najpierw skopiuj całą widoczną strukturę folderów, nawet jeśli wygląda na niepełną
- Potem uruchom odzyskiwanie
Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania zdjęć z kart SD Canon, ponieważ łatwiej w nim sortować wyniki JPEG, CR2 i CR3 niż w niektórych starszych narzędziach. Bardziej podoba mi się przy zwykłych przypadkach przypadkowego usunięcia niż przy kartach fizycznie uszkodzonych. Jeśli karta zgłasza błędy, rozłącza się albo ciągle prosi o sformatowanie, przestań działać samodzielnie i pomyśl o profesjonalnym laboratorium odzyskiwania danych.
Jeśli chcesz też więcej porad o odzyskiwaniu danych z kart pamięci aparatów od prawdziwych użytkowników, ten wątek jest trafny: Dyskusja o odzyskiwaniu zdjęć z karty SD aparatu Canon
Mała rzecz, o której ludzie zapominają: jeśli w Twoim Canonie był włączony transfer przez Wi-Fi, sprawdź też telefon. Widziałem usunięte zdjęcia, które nadal siedziały w pamięci podręcznej aplikacji Canon albo w folderach automatycznego przesyłania. Niezbyt częste, ale warto poświęcić 2 minuty na sprawdzenie.
Nieco nie zgodziłbym się z jedną częścią wcześniejszej porady od @chasseurdetoiles, @sternenwanderer i @mikeappsreviewer: jeśli zdjęcia są naprawdę ważne, nie spędzaj godzin na uruchamianiu wszystkich darmowych narzędzi, jakie znajdziesz. Zbyt wiele skanów na problematycznej karcie może pogorszyć sytuację, jeśli karta jest już niestabilna.
Kilka rzeczy, o których jeszcze nie wspomniano:
- Sprawdź, czy twój Canon zapisywał na drugie gniazdo karty, jeśli twój model je ma. Widziałem, jak ludzie panikowali z powodu usuniętych zdjęć, które w rzeczywistości były na drugiej karcie.
- Poszukaj kopii w niskiej rozdzielczości w importach telefonu, aplikacjach komunikatorów, pamięci podręcznej Lightroom Mobile lub folderach synchronizacji w chmurze. To nie ideał, ale lepsze to niż nic.
- Jeśli nagrywałeś też wideo, odzyskuj je osobno. Fragmenty wideo mogą przytłoczyć wyniki zdjęć w niektórych skanach.
Konkretnie o Disk Drill:
Zalety
- Dobra obsługa podglądu dla JPG i Canon RAW
- Łatwiej sortować wyniki niż w wielu innych aplikacjach do odzyskiwania
- Przyzwoity przy przypadkach przypadkowego usunięcia
Wady
- Najlepsze funkcje nie są tak naprawdę darmowe
- Głębokie skany mogą zwracać dużo śmieci z ogólnymi nazwami
- To nie mój pierwszy wybór, jeśli karta fizycznie ulega awarii
Moim zdaniem: jeśli karta montuje się normalnie, użyj czytnika, odzyskuj na inny dysk i zacznij od Disk Drill, bo szybko pozwala sprawdzić, czy pliki nadal tam są. Jeśli karta rozłącza się, pokazuje błędy wejścia-wyjścia albo bardzo się nagrzewa, przestań działać samodzielnie i od razu oddaj ją do laboratorium odzyskiwania danych. To moment, w którym oprogramowanie przestaje być rozsądnym rozwiązaniem.