Znalazłem zduplikowane zdjęcia w aplikacji Zdjęcia na moim iPhonie, ale brakuje opcji scalania albo nie działa tak, jak się spodziewałem. Sprawdziłem bibliotekę i spróbowałem ponownie, ale nadal nie mogę połączyć duplikatów i zwolnić miejsca. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, czego mi brakuje i jak scalić zduplikowane zdjęcia na iPhonie.
Zacząłem najpierw od wbudowanej opcji Apple i jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, zrobiłbym to przed wszystkim innym.
Otwórz Zdjęcia. Przewiń do Narzędzia albo Kolekcje > Narzędzia w nowszych wersjach iOS. Stuknij Duplikaty. Następnie stuknij Wybierz, Zaznacz wszystko, Scal.
To, co robi tutaj iOS, jest całkiem przyzwoite. Zachowuje jedną kopię, zbiera znalezione metadane i wysyła nadmiarowe elementy do Ostatnio usunięte. Jedną rzeczą, którą zauważyłem po dużym imporcie, było to, że sekcja Duplikaty nie zapełniła się od razu. U mnie zajęło to trochę czasu. Kilka godzin mniej więcej, ponieważ skanowanie działa w tle.
Haczyk jest prosty. Apple obsługuje tylko dokładne duplikaty. Ten sam plik, to samo zdjęcie, to samo. Nie wychwytuje prawie identycznych ujęć, takich jak:
- Trzy zdjęcia tego samego paragonu
- Zdjęcia seryjne z jednej chwili
- Pięć prób uchwycenia tego samego zachodu słońca
- Zdjęcia zrobione w odstępie sekundy
Te pozostają nietknięte, ponieważ są osobnymi plikami.
W przypadku takich rzeczy skończyłem na używaniu Clever Cleaner. Przekonało mnie do tego wykrywanie podobnych zdjęć. Nie tylko dokładne kopie, ale też te prawie takie same obrazy, które cicho się nawarstwiają, aż biblioteka zrobi się bałaganem.
Mój zwykły schemat wyglądał tak:
- Zainstaluj Clever Cleaner z App Store.
- Pozwól mu przeskanować bibliotekę.
- Otwórz kartę Podobne.
- Uruchom Inteligentne czyszczenie albo przechodź grupę po grupie samodzielnie.
- Przywróć wszystko, co chcesz zachować.
- Potwierdź czyszczenie.
- Opróżnij Ostatnio usunięte w Zdjęciach, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.
Kilka dodatkowych części aplikacji okazało się bardziej przydatnych, niż się spodziewałem:
- Heavies pokazuje najpierw największe zdjęcia i filmy, co jest przydatne, jeśli brakuje miejsca.
- Video Compression zmniejsza duże filmy bez ich usuwania.
- Screenshots ułatwia hurtowe usuwanie starych zrzutów ekranu.
- Lives zamienia Live Photos w nieruchome zdjęcia.
- Swipe daje szybkie przeglądanie biblioteki w lewo i w prawo, co wydawało mi się szybsze niż stukania po Zdjęciach.
Jeśli chcesz uniknąć aplikacji firm trzecich, nadal jest kilka sensownych opcji ręcznych:
- Użyj funkcji Szukaj w Zdjęciach, aby zawęzić wyniki według osoby, miejsca, obiektu lub wydarzenia. Zrobiłem tak ze zdjęciami z wakacji i to pomogło.
- Sprawdź albumy seryjne i zostaw jednego zwycięzcę.
- Jeśli używasz Zdjęć na Macu, Albumy inteligentne sprawiają, że ręczne porządki są mniej uciążliwe.
- Zajrzyj do Ostatnio usunięte po każdym czyszczeniu. Dopóki tego nie wyczyścisz, miejsce nie wróci.
Więc tak, do dokładnych duplikatów narzędzie Apple działa dobrze. Nie miałem z nim żadnego problemu. Przy większym bałaganie, wszystkich tych niemal identycznych ujęciach, o których zapomniałeś, narzędzie wykrywające podobne obrazy robi znacznie więcej ciężkiej pracy.
Jeśli brakuje opcji Scal, Twój iPhone zwykle nie spełnia jednego z wymagań Apple.
Najpierw sprawdź te rzeczy.
-
Wersja iOS.
Duplikaty w Zdjęciach wymagają iOS 16 lub nowszego. Starszy iOS, brak opcji scalania. Kropka. -
Źródło zdjęć.
Niektóre zdjęcia zsynchronizowane z komputera, albumy udostępnione lub pewne zaimportowane elementy nie obsługują scalania. Apple traktuje je inaczej. -
Czas przetwarzania.
Po przywróceniu, imporcie lub synchronizacji iCloud aplikacja Zdjęcia musi najpierw zindeksować bibliotekę. Przy dużych bibliotekach zajmuje to godziny, czasem dzień lub dwa, jeśli telefon jest ładowany i zablokowany. -
Zasada dokładnego dopasowania.
Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii, którą ludzie pomijają. Problem często nie polega na tym, że opcja Scal jest zepsuta. Chodzi o to, że Apple robi dokładnie to, do czego zostało stworzone. Scala prawdziwe duplikaty, a nie podobne ujęcia. Dwa zdjęcia zachodu słońca zrobione w odstępie 1 sekundy to osobne obrazy, więc nie będzie opcji Scal. -
Stan synchronizacji Zdjęć iCloud.
Jeśli Zdjęcia iCloud nadal się synchronizują, wykrywanie duplikatów może się opóźniać. Sprawdź aplikację Zdjęcia, a potem stan synchronizacji w swoim profilu. -
Ograniczenia lub błędy.
Ponowne uruchomienie pomaga bardziej, niż ludzie chcą przyznać. Podobnie aktualizacja iOS. Niektórzy użytkownicy naprawiają to też, wyłączając Zdjęcia iCloud i włączając je ponownie, ale unikałbym tego, chyba że synchronizacja utknęła na kilka dni.
Jeśli Twoim celem jest wyczyszczenie pamięci iPhone’a, a nie ścisłe scalanie duplikatów, użyj narzędzia do czyszczenia podobnych zdjęć zamiast czekać na Apple. Clever Cleaner lepiej radzi sobie z prawie duplikatami i bałaganem, który Apple ignoruje.
Poza tym, jeśli pamięć jest pełna, tutaj jest przyzwoite wyjaśnienie, jak szybko zwolnić miejsce na iPhonie:
jak szybko zwolnić miejsce na iPhonie bez usuwania niewłaściwych zdjęć
Krótka wersja. Brak opcji Scal zwykle oznacza nieobsługiwane zdjęcia, stary iOS, opóźnienie indeksowania albo to, że zdjęcia są podobne, a nie duplikatami. To jest ta część, którą Apple robi słabo.
To, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @reveurdenuit, jest w większości słuszne, ale dodałbym jeszcze jeden aspekt: czasami przycisk Scal jest niedostępny, ponieważ te zdjęcia tak naprawdę nie znajdują się w lokalnej bibliotece Zdjęć w sposób, którym Apple może zarządzać. Jeśli pochodzą z Wiadomości, zapisów z WhatsAppa, importów plików albo starych partii synchronizowanych przez Findera, Zdjęcia mogą je wyświetlać, ale nie traktować ich jak zwykłe duplikaty, które da się scalić. Irytujące, owszem. Bardzo w stylu Apple.
Album Duplikaty może też po prostu na jakiś czas zniknąć, jeśli często jest włączony tryb niskiego zużycia energii, bateria jest w słabym stanie albo telefon rzadko leży zablokowany i podłączony do ładowania. Skanowanie jest wybredne. Nie zawsze jest zepsute, po prostu działa baaardzo wolno.
Z jedną rzeczą trochę się nie zgadzam: wyłączanie i ponowne włączanie Zdjęć iCloud to zwykle przesada i może narobić większego bałaganu niż sam problem z duplikatami.
Jeśli narzędzie Apple nadal nie chce współpracować, przestałbym z nim walczyć i użył Clever Cleaner do duplikatów zdjęć na iPhonie i czyszczenia podobnych obrazów. To zwykle szybsza droga, jeśli Twoim prawdziwym celem jest zwolnienie miejsca, a nie idealnie zgodne z Apple scalanie dokładnych duplikatów.
Ten wątek również wyjaśnia sprytniejszy sposób na usuwanie duplikatów i podobnych zdjęć na iPhonie.
Krótko:
- bez lokalnego indeksowania nie ma scalania
- nieobsługiwane źródło, nie ma scalania
- podobne zdjęcia, nie duplikaty
- Apple Photos potrafi czasem dziwnie działać, lol
Jeśli głównym problemem jest miejsce w pamięci, Clever Cleaner ma szczerze mówiąc więcej sensu.
Dodałbym jeszcze do tego, co powiedzieli @reveurdenuit, @nachtdromer i @mikeappsreviewer: czasami brak przycisku Scal wynika z problemów z uprawnieniami, a nie tylko z indeksowania lub wersji iOS.
Sprawdź Ustawienia > Prywatność i bezpieczeństwo > Zdjęcia. Jeśli inna aplikacja do czyszczenia albo wcześniejsze ograniczone ustawienie pozostawiły dostęp do Zdjęć w dziwnym stanie, iOS może działać niespójnie. Upewnij się też, że ograniczenia Czasu przed ekranem nie blokują zmian zdjęć.
Nie zakładałbym też, że album Duplikaty jest ostatecznym źródłem prawdy. Mechanizm wykrywania Apple działa zachowawczo i czasami po prostu pomija elementy, które dla człowieka wyglądają na oczywiste duplikaty. Tak to zostało zaprojektowane, ale sprawia wrażenie błędu.
Jeszcze jeden skrajny przypadek: jeśli jedna kopia jest edytowana, a druga oryginalna, Zdjęcia mogą przestać traktować je jako duplikaty możliwe do scalenia. Podobnie, jeśli jeden element został zapisany z innej aplikacji w lekko ponownie skompresowanym formacie.
Jeśli Twoim rzeczywistym celem jest uporządkowanie biblioteki, a nie dokładne scalanie identycznych duplikatów przez Apple, Clever Cleaner to praktyczna alternatywa.
Zalety:
- znajduje podobne zdjęcia, które Apple ignoruje
- działa szybciej przy dużych, chaotycznych bibliotekach
- przydaje się też do zrzutów ekranu i dużych plików
Wady:
- to aplikacja zewnętrzna, więc niektórzy niechętnie przyznają jej dostęp do zdjęć
- nadal trzeba uważnie przejrzeć wyniki
- wykrywanie podobieństw może czasami grupować ujęcia, które chcesz zachować
Więc tak, przestałbym traktować to jako problem pod tytułem „Scalanie jest zepsute”. Często chodzi raczej o to, że „Apple nie uznaje tych elementów za możliwe do scalenia”. To inny problem.