CompactFlash kartım düzgün çalışıyordu, ancak fotoğrafları bilgisayarıma aktardıktan sonra birkaç dosya aniden kayboldu ve şimdi kart boş veya eksik görünüyor. Bunlar kurtarmam gereken önemli görüntüler ve kartı tekrar kullanmanın üzerlerine yazmasından korkuyorum. Güvenli CF kart veri kurtarma adımları ve eksik dosyaları geri getirebilecek güvenilir yazılım veya yöntemler konusunda yardıma ihtiyacım var.
CF kart boş görünüyor, işte benim önce yapacaklarım
Evet, bunun olduğunu gördüm ve ilk seferinde berbat hissettiriyor. Bir CF kart boş görünüyor ya da kameranız onu biçimlendirmek istediğini söylüyor ve siz de tüm çekimin gittiğini düşünmeye başlıyorsunuz. Bazen kötü haber olur. Bazen ise sadece dosya tablosu bozulmuştur, fotoğraf ve video verileri hâlâ kartın üzerinde duruyordur.
İlk olarak, karta dokunmayı bırakın.
Onu tekrar kameraya takmayın. Daha fazla fotoğraf çekmeyin. Üzerine dosya kopyalamayın. Hiçbir biçimlendirme mesajını kabul etmeyin. Kartın dizini zarar gördüyse, dosyalarınız hâlâ orada olabilir. Kaçınmanız gereken şey, üzerlerine yazmaktır.
Her şeyden önce deneyeceğim şeyler
Henüz bir yedeğiniz yoksa, doğrudan veri kurtarma yazılımına geçerdim. Başlangıç için Disk Drill ile oldukça iyi sonuçlar aldım. Menüler arasında bir saat geçirmeden kullanılabilecek kadar kolay ve FAT32 ile exFAT gibi yaygın CF kart biçimlerini okuyabiliyor. Ayrıca insanların önem verdiği birçok kamera dosya türünü de destekliyor: JPG, CR2, CR3, NEF, ARW, MOV, MP4.
Önizleme kısmı insanların düşündüğünden daha önemli. Uygulama temiz bir önizleme gösteriyorsa, dosya adı görünüp kullanılabilir bir önizleme yoksa olduğundan genellikle daha iyi şansınız olur.
Sıralama önemlidir
-
CF kartı kameradan çıkarın
Kurtarma tamamlanana kadar ona dokunmayın. -
Özel bir CF kart okuyucu kullanın
Kamerayı USB ile bağlamayı atlarım. Ayrı bir kart okuyucu, kurtarma araçlarının karta daha temiz erişim sağlamasına genellikle yardımcı olur. -
Kurtarma uygulamasını bilgisayarınıza kurun
CF karta değil. Kulağa bariz geliyor ama panik halinde insanların bunu daha da kötüleştirdiğini gördüm. -
Kartı tarayın
Disk Drill uygulamasını açın, CF kartı seçin, sonra tam tarama başlatın. Kart bağlı ve okunabilir kaldığı sürece işlemin bitmesine izin verin. -
Bulduklarını önizleyin
Herhangi bir şeyi geri yüklemeden önce fotoğrafları ve videoları kontrol edin. Önizlemeler açılıyorsa, bu iyiye işarettir. -
Dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın
Bunları dahili sürücünüze, harici bir SSD’ye ya da başka bir depolama alanına kaydedin. Kurtarılan dosyaları asla aynı CF karta geri yazmayın.
Kart garip davranıyorsa, yavaşlayın
Bu kısım çok sık atlanıyor. Kart yavaş okunuyorsa, bağlantı kopuyorsa, okuma hataları veriyorsa ya da kararsız davranmaya başladıysa, orijinal karta tekrar tekrar yüklenmek yerine önce bire bir imajını alır ve imajı tarardım. Daha az okuma, karta daha az yük, daha güvenli iş akışı.
Ayrıca kurtarmadan önce CHKDSK, macOS First Aid ya da herhangi bir onarım aracı çalıştırmazdım. Bu araçlar dosya sistemine değişiklik yazar. Önce verinizi çıkarmak istersiniz. Onarım sonra. Biçimlendirme sonra. Şimdi değil.
Yazılımın doğru seçenek olmadığı durumlar
Kart hiçbir yerde algılanmıyorsa, eğilmiş ya da hasarlı pinlere sahipse, ısınıyorsa, birkaç saniyede bir bağlantısı kopuyorsa ya da kaybetmeyi göze alamayacağınız şeyler içeriyorsa, durur ve onun yerine bir kurtarma hizmetine bakardım.
Bilgisayarınızın hâlâ normal şekilde algıladığı bir kart için, genellikle ilk deneyeceğim şey yazılım olur. Fiziksel sorunları olan bir kartta ise onu kurcalamaya devam etmezdim. İnsanların eldeki son sağlam okumayı kaybettiği yer tam da burasıdır.
Umarım bu biraz yardımcı olur.
Dosyalar aktarımdan hemen sonra kaybolduysa, uzun bir kurtarma işlemi başlatmadan önce önce bilgisayarı kontrol ederdim. @mikeappsreviewer ile her seferinde doğrudan tam taramaya geçme konusunda tamamen aynı fikirde değilim. Bazen fotoğraflar farklı bir klasöre taşınmış, Photos/Lightroom içine aktarılmış ya da hatalı bir kopyalama işlemi yüzünden gizlenmiş oluyor.
Önce şunu yapın.
Bilgisayarınızdaki içe aktarma klasörlerini, geçici klasörleri ve çöp kutusunu kontrol edin. Dosya türüne göre arayın: .JPG, .CR2, .NEF, .MOV. Tarih değiştirilene göre değil, çekim tarihine göre sıralayın. Windows’ta gizli dosyaları etkinleştirin. Mac’te Photos içe aktarmalarını ve Son Silinenler albümünü kontrol edin. İnsanların CF kartın fotoğrafları yuttuğunu sanıp sonra onları masaüstünde saçma bir klasörde bulduğunu gördüm. Bunu yaşadım, yazım hatası seviyesinde saçma.
Kart birden fazla kart okuyucuda veya bilgisayarda hâlâ boş görünüyorsa, o zaman Disk Drill kullanın. Fotoğraf ve video işleri için daha iyi CF kart kurtarma araçlarından biridir. Mevcut ve kayıp verileri tarayın, sonra kartın kendisine değil sabit diskinize kurtarın.
Fotoğraflar ve videolar için en iyi SD kart kurtarma yazılımını istiyorsanız, güçlü RAW desteği, önizleme ve derin tarama özelliklerine bakın. Disk Drill buna oldukça iyi uyuyor.
Bir şey daha. Kart kapasitesini kullanılan alanla karşılaştırın. 32GB’lık bir kart hâlâ 28GB kullanılmış gösteriyor ama görünür dosya yoksa, verileriniz çoğu zaman hâlâ vardır ve dizin zarar görmüştür. Neredeyse 0 kullanım gösteriyorsa, kurtarma zorlaşır ama imkânsız değildir.
Ayrıca hızlıca göz atmaya değer, fotoğraf kurtarma araçlarının eksik kamera dosyalarını nasıl işlediğine bakın.
Dosyalar aktarım sonrasında kaybolduysa, sorunun aslında CF kartın diziniyle mi yoksa bilgisayarınızın kopyalama süreciyle mi ilgili olduğunu da doğrulardım. Küçük bir ayrım, büyük fark.
Önce dosyaların bilgisayarda nereye gitmiş olabileceğini kontrol etme konusunda @sternenwanderer haklı ve karta hiçbir şeyi geri yazmama konusunda da @mikeappsreviewer haklı. Biraz farklı düşündüğüm nokta şu: orijinal kart üzerinde tekrar tekrar tarama yapmadan önce, kart azıcık bile kararsızsa onun bir imajını alın. Böylece kartı sürekli zorlayıp bozmak yerine üzerinde çalışabileceğiniz temiz bir kaynak elde edersiniz.
Yeterince vurgulanmamış birkaç ek kontrol daha:
- Sadece farklı bir USB portu değil, farklı bir kart okuyucu da deneyin
- Windows’ta, tam bölümün hâlâ orada olup bağlanmamış durumda mı olduğunu görmek için Disk Yönetimi’ne bakın
- Mac’te, onarım için değil sadece görünürlük açısından Disk İzlencesi’ni kontrol edin
- Kameranız hâlâ küçük önizlemeleri okuyabiliyor ama bilgisayar okuyamıyorsa, bu tam kayıptan çok dosya sistemi garipliğine işaret eder
- Kullanılan alan hâlâ duruyorsa, bu çok iyi bir işarettir
Kurtarma başarılı olsa bile karta tekrar güvenmezdim. CF kartlar sessizce arızalanabilir ve bazen ilk belirti şudur: klasörler gitmiş, sürpriz. Önce kurtarın, sonra kartı kullanımdan çıkarın ya da en azından iyice test edin.
Kart okunabiliyorsa, CompactFlash fotoğraf kurtarma için başlamak adına Disk Drill iyi bir seçenektir çünkü RAW formatlarını iyi işler ve kurtarılabilir dosyaları başka bir yere kaydetmeden önce önizlemenize izin verir. Her şeyi başka bir sürücüye kaydedin, bariz şekilde.
Ayrıca, benzer kamera kartı kurtarma vakalarını karşılaştırıyorsanız şu da yardımcı olabilir: gerçek dünyadan CFexpress görüntü kurtarma yardım başlığı.
Kart bağlantıyı kesiyorsa, ısınıyorsa veya okuyucunun garip davranmasına neden olmaya başlıyorsa, onunla uğraşmayı bırakın ve profesyonel servise gidin. DIY yaklaşımının “eh, bu kötü bir fikirmiş” noktasına dönüştüğü çizgi tam olarak burasıdır.