iPhone’umda yer açmak için fotoğrafları, videoları ve uygulamaları siliyordum, ancak depolama alanı neredeyse hemen tekrar doluyor. Son silinen öğeleri zaten temizledim ve telefonu yeniden başlattım, bu yüzden buna neyin sebep olduğundan emin değilim. iPhone depolama alanımı neyin kullandığını anlamak ve gerçekten kalıcı olarak nasıl yer açabileceğimi öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.
Henüz panik yapmazdım. Bunun iPhone'larda sık olduğunu gördüm ve ilk etkilenenler genelde 64 GB olanlar oluyor. Ne zaman başladığı rastgele gibi geliyor. Bir gün yerin oluyor, sonra bir gün sonra iOS sanki çok büyük bir şey yapmışsın gibi düşük depolama diye bağırıyor. Genelde yapmadın. Arka planda bir şeyler birikmişti.
Telefonunuz normal kullanımın artakalanlarını tutar. Fotoğraflar. Videolar. Mesaj ekleri. Çevrimdışı şarkılar. Uygulama önbelleği. Sosyal uygulamalar da medyayı biriktirir. Her öğe tek başına fark ettiğinizde küçük görünür. Birkaç ay verin ve toplam çirkinleşir.
Yavaş Yavaş Birikir
Bunu bir gecede olan dramatik bir felaket gibi değil, ıvır zıvır çekmecesi gibi düşünüyorum. İçine bir kablo, bir fiş, bir pil atarsınız, sonra bir bakarsınız çekmece kapanmaz.
Burada da aynı durum geçerli.
Hafta sonu gezisi size 200 fotoğraf ve 14 video bırakır. WhatsApp grup sohbetlerinden kalan eski klipleri tutar. Instagram ve TikTok veri depolar. Spotify unuttuğunuz indirmeleri saklar. YouTube da kendi bildiğini yapar. Bunların hiçbiri tek başına ciddi görünmez. Ama hepsi bir araya gelince onlarca gigabayt yer.
Önce Fotoğraflara Bakardım
Biri bana “depolamam kendi kendine dolup duruyor” dediğinde, genelde ilk olarak Fotoğraflar uygulamasına bakarım. Çoğu zaman asıl karmaşa oradadır.
Fotoğraflar sinsidir çünkü onları görmemeye başlarsınız. Arşivin içine karışırlar. Sonra geriye doğru kaydırırsınız ve aynı karenin altı denemesini, 2022’den rastgele ekran görüntülerini, bulanık cep fotoğraflarını ve bir daha hiç izlemediğiniz uzun videoları tuttuğunuzu fark edersiniz.
Sürekli karşıma çıkan yaygın şeyler:
- Aynı gün batımının ya da yemeğin gereğinden fazla sürümü
- Yalnızca birinin saklamaya değdiği tekrar eden aile fotoğrafları
- Zaten çözülmüş şeylere ait yığınla ekran görüntüsü
- Canlı Fotoğraf olarak kaydetmek istemediğim Canlı Fotoğraflar
- Konserlerden, gezilerden, doğum günlerinden, okul etkinliklerinden kalan büyük video dosyaları
Tek tek bakınca sorun gibi görünmezler. Bir araya geldiklerinde ise çoğu zaman telefondaki en büyük kategori olurlar. Bunu bir kereden fazla gördüm.
Bunu Baştan Sona Elle Yapmak Yerine Neden Bir Temizleyici Kullanırım
Hepsini kendiniz ayıklayabilirsiniz. Ben bunu bir keresinde dolu bir arşivde yaptım ve kısa sürede bıktım. Birkaç bin fotoğrafınız varsa, manuel temizlik sürekli ertelediğiniz bir angaryaya dönüşür.
Hızlı yolu istiyorsanız, ben Clever Cleaner'ı denerdim.
Sevdiğim kısmı basit. Yalnızca birebir kopyaları aramıyor. Benzer çekimleri de grupluyor, ki gerçek hayatta daha önemli olan bu. Dağınıklığın çoğu iki aynı dosya değildir. Biri net, biri karanlık, birinde biri gözünü kırpmış ve biri de saklanacak olan olmak üzere neredeyse aynı dört fotoğraftır. Ayrıca ekran görüntülerini, daha büyük medya dosyalarını ve Live Photo'ları düzenlemeye de yardımcı oluyor; kendi telefonumda en çok israfı burada gördüm.
Yine de neyin silineceğini siz seçiyorsunuz. O öneriyor. Kararı siz veriyorsunuz. Kontrolden çıkmayan uygulamaları tercih ederim.
İnsanların yalnızca fotoğraf çöplerinden bile şaşırtıcı miktarda alan açtığını gördüm; orada olduğunu bile unuttukları şeyler. 8 GB, 15 GB, bazen daha da fazla. Telefonun ne kadar süredir hiç temizlik yapılmadan kullanıldığına bağlı.
Uygulamalar da Dağınıklık Yaratır
Fotoğraflar genelde ilk şüphelidir, ama hikâye bununla bitmez.
Uygulamalar zamanla şişer. Yayın uygulamaları indirmeleri depolar. Mesajlaşma uygulamaları ekleri saklar. Sosyal uygulamalar önbellek oluşturur. Bazıları, ana ekranınızdaki simgesine bakınca tahmin edeceğinizden çok daha fazla yer kaplar.
Fotoğraflardan sonra, doğrudan Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümüne gider ve listedeki en büyük uygulamaları kontrol ederdim. Orada bir veya iki alan canavarıyla birden fazla kez karşılaştım ve onları silmek ya da uygulama yükünü kaldırmak sorunun büyük bir kısmını çözdü.
İlk Olarak Ne Yapardım
Rastgele iPhone'unuzu hızlandırın çözümlerine atlamayın. Sayılarla başlayın.
iPhone Saklama Alanı'nı açın. Hangi kategorinin en çok yer kapladığına bakın. Önce en büyük olan üzerinde çalışın.
Eğer en üstte Fotoğraflar varsa, önce orayı temizleyin. Clever Cleaner ile bir tarama yapmak, önemsediğiniz şeyleri silmeden yer açmanın bulduğum en hızlı yoludur. Ardından şişmiş uygulamaları ve eski mesaj eklerini kontrol edin.
Çoğu zaman hiçbir şey bozuk değildir. Telefon arızalanmıyor. Bu sadece birikmedir. Depolamanın nereye gittiğini gördüğünüzde, çözüm çok daha az kafa karıştırıcı olur. Biraz sinir bozucu, evet. Ama düzeltilebilir.
Hızla yeniden dolan şey genellikle Sistem Verileri, Mesajlar veya iCloud eşzamanlamasıdır; sildiğiniz dosyalar değil. @mikeappsreviewer ile her seferinde Fotoğraflar ile başlama konusunda biraz aynı fikirde değilim. Fotoğraflar yaygındır, evet, ama yeniden hemen doluyor daha çok önbelleğe alınmış gereksiz veriler ya da tekrar indirilen eşzamanlanmış veriler gibi geliyor.
Bunu şu sırayla yapın.
- Ayarlar, Genel, iPhone Saklama Alanı. 2 ila 3 dakika bekleyin. Dizinleme sonrası grafik değişir.
- Mesajlar’a dokunun. Büyük ekleri ve eski videoları kaldırın.
- Safari’yi kontrol edin. Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini temizleyin.
- Müzik, Podcast’ler, Netflix, Spotify, YouTube’a bakın. Çevrimdışı indirmeleri silin.
- Bir uygulama çok büyükse, silin ve sonra yeniden yükleyin. Uygulamayı kaldır seçeneği her zaman önbelleği temizlemez.
- Dosyalar uygulamasını, iPhone’umda bölümünü ve İndirilenler’i kontrol edin. İnsanlar bunu çok ama çok sık gözden kaçırıyor.
- Fotoğraflar uygulaması, Albümler, Yinelenenler, Ekran Görüntüleri, Live Photos, ekran kayıtları.
Eğer en büyük kısmı Fotoğraflar kaplıyorsa, ücretsiz iPhone depolama temizliği için Clever Cleaner denemeye değer. Binlerce fotoğrafı elle sıralamaktan daha hızlı.
Ayrıca iPhone’da depolamayı ücretsiz nasıl temizleyeceğiniz için şuna da bakın, kolay iPhone depolama temizleme ipuçları.
Tüm bunlardan sonra Sistem Verileri hâlâ çok büyük kalıyorsa, telefonun yedeğini alın, ardından silip geri yükleyin. Can sıkıcı bir çözüm, ama insanların düşündüğünden daha sık işe yarıyor.
@mikeappsreviewer ve @suenodelbosque’nin söylediklerine ekleyeceğim şey şu: bazen depolama aslında yeniden dolmuyor; iOS, dizinleme, senkronizasyon ve önbellek yeniden oluşturma sonrasında alanı yeniden sınıflandırıyor. Bu kısım garipleşebiliyor ve bir şeyleri silmek hiçbir işe yaramamış gibi görünebiliyor.
İnsanların gözden kaçırdığı birkaç şey:
- Yerleşik Mail uygulamasını yoğun bir gelen kutusuyla kullanıyorsanız Mail uygulaması ekleri tekrar indirir
- Sesli Notlar şaşırtıcı derecede büyük olabilir
- GarageBand, iMovie, CapCut, Lightroom ve benzeri uygulamalar proje dosyalarını yerel olarak depolar
- iCloud Fotoğrafları insanları şaşırtabilir çünkü optimize edilmiş depolama anında gerçekleşmez, küçülmesi zaman alabilir
- Çok sayıda çıkartma, GIF ve sesli not içeren mesaj dizileri gizli depolama canavarlarıdır
Bir konuda biraz katılmıyorum: hangi uygulamanın şiştiğini zaten bilmiyorsanız, her büyük uygulamayı hemen yeniden yüklemek uğraştırıcıdır. Ben önce Pil kullanımını ve Arka Planda Uygulama Yenileme’yi de kontrol ederdim. Bir uygulama sürekli etkinse, önbelleği tekrar tekrar yeniden oluşturuyor olabilir.
Şunu da kontrol edin:
Ayarlar > Apple Hesabı > iCloud > Hesap Depolamasını Yönet
Telefonunuz eski yedekleri, iCloud’daki Mesajlar’ı veya uygulama verilerini senkronize etmeye çalışıyorsa, bu sayıları karmaşık hale getirebilir.
Sorunun ana kaynağı gerçekten Fotoğraflar ise, evet, Clever Cleaner yinelenen resimleri, benzer çekimleri, ekran görüntülerini ve diğer gereksiz şeyleri her şeyi tamamen elle yapmadan ayıklamanın daha kolay yollarından biridir. Bu sayfa, yinelenen fotoğrafları kaldırmaya ve depolamayı hızlıca temizlemeye yardımcı olan ücretsiz iPhone temizleme araçlarına dair iyi bir genel bakış sunuyor.
Sayı 24 saat sonra da sürekli değişmeye devam ediyorsa, dürüst olmak gerekirse silinen dosyalarınızı suçlamadan önce bozuk önbellekten veya senkronizasyon davranışından şüphelenirdim. iPhone’lar bazen böyle saçma şeyler yapabiliyor.
Bunun her zaman çöp birikmesi olduğuna biraz daha az, çoğu zaman size yalan söyleyen tek bir inatçı kategori olduğuna ise daha çok ikna oluyorum. @suenodelbosque ve @viajeroceleste yeniden dizinleme, senkronizasyon ve önbellek davranışına odaklanmakta haklı, ayrıca @mikeappsreviewer da Fotoğraflar uygulamasının en büyük suçlu olabileceği konusunda haklı. Ama alan neredeyse hemen geri doluyorsa, iPhone’un kötü gizlediği şeyleri kontrol ederdim:
- Mail ekleri
- Sesli Notlar
- iMovie, CapCut, GarageBand gibi düzenleme/proje uygulamaları
- Sonsuza ayarlı Mesajlar
- başarısız iOS güncelleme dosyaları
İnsanların atladığı büyük bir nokta: iPhone’u bir Mac veya PC’ye bağlayın ve depolamaya oradan bakın. Bazen Finder veya iTunes kategorileri telefonun kendisinden daha net gösterir.
Şunları da kontrol edin:
Ayarlar > Kamera > Biçimler
Eğer En Uyumlu seçeneğindeyse, gelecekteki fotoğraflar/videolar HEIF/HEVC’ye göre daha fazla alan tüketmeye devam eder.
Biraz net bir görüş: Suçlunun onlar olduğunu bilmiyorsanız rastgele uygulamaları silmeye başlamazdım. Bazı uygulamalar sadece önbelleğini yeniden oluşturur ve uzun vadede hiçbir şey kazanmazsınız.
Sorun gerçekten Fotoğraflar ise, Clever Cleaner kullanışlıdır.
Artıları: hızlı yinelenen/benzer fotoğraf temizliği, ekran görüntülerini temizlemek kolay, ücretsiz olması güzel.
Eksileri: fotoğraf odaklıdır, bu yüzden Mail/Sistem Verileri tuhaflıklarını çözmez ve yine de önerdiklerini gözden geçirmeniz gerekir.
Bu yüzden sıralamam şöyle olurdu: gizli medya, proje dosyaları, Mail, Mesajlar saklama süresi, sonra da o kategori gerçekten devasa olansa Clever Cleaner ile Fotoğraflar. Depolama hâlâ yeniden doluyorsa, bu muhtemelen silinen dosyaların geri gelmesi değil, senkronizasyon/önbellek davranışıdır.