iPad’im son zamanlarda gerçekten çok yavaşladı ve fotoğrafları ve kullanmadığım uygulamaları sildikten sonra bile sürekli depolama uyarıları alıyorum. Gereksiz reklamlar veya gizli ücretler olmadan gerçekten işe yarayan ücretsiz bir iPad temizleme uygulaması bulmaya çalışıyorum. Performansı artırmaya ve alan açmaya yardımcı olan bir uygulama kullandıysanız, tavsiyenizi gerçekten çok takdir ederim.
Bir sürü iPad temizleme uygulaması denedim, çoğunu sildim ve dönüp dolaşıp Clever Cleaner uygulamasına geri geldim.
Onu kullanmaya devam etmemin nedeni basitti. Bir iPad’de depolamayı genelde ilk dolduran şeylerin peşine düşüyor. Benim cihazımda bu asla rastgele sistem çöpleri olmadı. Fotoğraflar, ekran kayıtları, Live Photo’lar ve üç ay sonra varlığını unuttuğum büyük video dosyalarıydı.
En çok kullandığım bölümler şunlardı:
- Akıllı Temizlik, yinelenen ve benzer fotoğrafları temizlemek için
- Büyük Dosyalar, dev videoları hızlıca bulmak için
- Video Sıkıştırma, hiçbir şeyi silmek istemediğimde video boyutunu küçültmek için
- Live Photo dönüştürme, görüntüyü koruyup ek hareket verisini kaldırmak için
- Kaydırma Modu, Fotoğraflar uygulamasında sonsuza kadar takılı kalmadan çekimlere hızlıca göz atmak için
Beni asıl ikna eden şey, arşivimi mahvetmeden ne kadar çok alan geri kazandığı oldu. Çok sayıda seri çekim, tekrar eden ekran görüntüsü ve aynı fotoğrafın beş kez çekildiği anlar vardı. Bunların çoğunu iyi yakaladı. Kusursuz değil ama her taramayı tek tek kontrol etmemi gerektirmeyecek kadar iyiydi.
Büyük Dosyalar sekmesi tam da ihtiyacım olan kaba kuvvet aracıydı. Açtım ve birkaç videonun birden fazla gigabayt alan yediğini gördüm. Onları kaybetmek istemedim, bu yüzden silmek yerine sıkıştırdım. Depolama alanı hızla geri geldi ve klipleri de korudum.
Hoşuma giden bir şey daha vardı: her şey iPad’de kaldı. Fotoğraflarım başka bir yere gönderilmedi. Her iki dokunuşta bir reklama maruz kalmadım. Ayrıca durmadan yükseltme ekranlarıyla da bunaltılmadım, ki bu bugünlerde şaşırtıcı derecede nadir.
Ana sorunun dolu depolama alanıysa ve fotoğraf arşivini bir saat boyunca elle düzenlemek istemiyorsan, ben Clever Cleaner ile başlardım.
Birkaç tane denedim ve çoğu “ücretsiz iPad temizleme uygulaması” seçeneği hızla reklam çiftliğine dönüşüyor. Benim görüşüm, @mikeappsreviewer ile bir noktada biraz farklı. Temizlik uygulamaları yardımcı olur ama iPadOS’taki her yavaşlamayı çözmez.
iPad’iniz kasıyorsa, önce şunu kontrol edin.
Ayarlar > Genel > iPad Saklama Alanı.
Safari, Mesajlar ve uygulama önbelleklerine bakın. Bazı uygulamalar siz “bir şeyler sildikten” sonra bile 1 ila 5 GB tutar. Uygulamayı arşivleyip yeniden yüklemek, çoğu zaman yalnızca fotoğraf temizliğinden daha fazla alan açar.
Temizlik için Clever Cleaner, on dakika sonra silmediğim birkaç ücretsiz uygulamadan biri. Fotoğraf karmaşası ve büyük videolar için kullanışlı. Bu önemli çünkü medya genellikle depolamayı en çok tüketen şeydir. iPad depolama alanını boşaltmak ve yinelenen fotoğrafları hızla kaldırmak için en iyi uygulama hakkında basit bir rehber istiyorsanız, bu yardımcı olur, iPad ve iPhone depolama alanını daha hızlı boşaltın.
Kısa versiyonum:
- Yinelenenler ve büyük medya dosyaları için Clever Cleaner kullanın.
- Şişmiş uygulamaları arşivleyin.
- Safari web sitesi verilerini temizleyin.
- Temizlikten sonra yeniden başlatın.
Bu kombinasyon benim için herhangi bir tek temizleme uygulamasından daha iyi çalıştı.
Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @himmelsjager ile aynı fikirdeyim, ama bence insanlar bir “iPad temizleme uygulamasının” gerçekte neler yapabileceğini abartıyor. iPad’de bu uygulamalar aslında medya temizleyicileridir, sihirli sistem onarım araçları değil. Yani yavaşlama eski donanımdan ya da hatalı bir iPadOS sürümünden kaynaklanıyorsa, hiçbir temizleyici uygulama sizi kurtaramaz.
Bununla birlikte, depolama alanı açma konusunda Clever Cleaner muhtemelen yüklü tutmaya değer birkaç ücretsiz uygulamadan biri. Hoşuma gitmesinin nedeni, her 8 saniyede bir reklam gösteren kandırmacalı bir uygulama gibi hissettirmemesiydi. Uzun süredir orada duran yinelenen fotoğrafları, benzer çekimleri ve dev videoları temizlemek için gerçekten kullanışlıydı. Zaten depolama alanının çoğu da bunlar yüzünden doluyor.
İkisiyle de biraz ayrıldığım nokta şu: Karşılaştırmak için üç farklı “temizlik” uygulaması yüklemeyle uğraşmazdım. Çoğu çöp, bazıları da neredeyse dolandırıcılık seviyesinde. Düzgün bir seçenek seçin, bir kez kullanın, sonra kalanını Dosyalar uygulamasında, İndirilenler’de ve Mail ya da Discord, Netflix, VLC gibi üçüncü taraf uygulamaların içindeki eski eklerde manuel olarak yapın. Bunlar da fark edilmeden epey yer kaplayabiliyor.
Ayrıca pil sağlığını ve boş alanı birlikte kontrol edin. Depolama neredeyse doluyken iPad’ler garip davranabiliyor. Benimki takılmaya başlamıştı, uygulamalar sürekli yeniden yükleniyordu ve yazı yazmak gecikmeli hale gelmişti. Yaklaşık 12 GB alan açtıktan sonra çok daha iyi oldu. Yepyeni kadar iyi değil, ama yine kullanılabilir hale geldi.
Sağlam bir açıklama istiyorsanız, şu iPhone ve iPad depolama alanı açmak için Clever Cleaner incelemesi okunmaya değer.
Kısa versiyon:
- Fotoğraf/video karmaşası için Clever Cleaner kullanın.
- Dosyalar, İndirilenler ve uygulamaya özel indirmeleri kontrol edin.
- Yeniden başlatın.
- Hâlâ yavaşsa, sorununuz “gereksiz dosyalar” değil, iPadOS ya da eskiyen donanım olabilir.
@hoshikuzu ile bir konuda aynı fikirdeyim: insanlar “daha temiz” uygulamaların iPadOS’nin kendisini düzelteceğini bekliyor ve iPad böyle çalışmıyor. Bir temizleyici depolama baskısını hafifletebilir, ancak eski bir A10 çipi ya da hatalı bir güncellemeyi düzeltemez.
Benim asıl görüşüm şu: en iyi ücretsiz iPad temizleme uygulaması, yalnızca depolama sorununuz çoğunlukla fotoğraflar ve videolardan kaynaklanıyorsa gerçekten değerlidir. Durumunuz buysa, Clever Cleaner gerçekten yüklü tutacağım az sayıdaki uygulamadan biri.
Clever Cleaner’ın artıları:
- Gerçekten kullanılabilir ücretsiz özellikler
- Yinelenen ve benzer fotoğrafları temizlemede iyi
- Aşırı büyük videoları hızlı bulmaya yardımcı olur
- Çoğu rakibe göre daha az reklam spam’i
- Arayüz, bir kez kullanıp sonra silmek için yeterince basit
Eksileri:
- İnsanların hayal ettiği şekilde gerçek sistem çöpüne dokunmaz
- “Benzer” fotoğraflar için öneriler yine de insan kontrolü gerektirir
- Eğer şişkinliğin nedeni uygulama belgeleri, indirilenler veya mesaj ekleriyse, sorunun yalnızca bir kısmını çözer
@mikeappsreviewer ile küçük bir fikir ayrılığım var: sıkıştırma faydalıdır, ancak sadece yer kazanmak için her şeyi sıkıştırmazdım. Bazı videoları bunun yerine harici/bulut depolamaya taşımak daha iyidir.
Tek bir uygulama seçecek olsaydım, Clever Cleaner’ı dener, bir temizlik turu için kullanır, ardından Dosyalar’ı, podcast indirmelerini, çevrimdışı yayın indirmelerini ve mesaj dizilerini manuel olarak kontrol ederdim. Bu kombinasyon genellikle birden fazla temizleyici uygulamayı üst üste kullanmaktan daha fazlasını yapar.