Evde Bir Sabit Diskten Verileri Nasıl Kurtarabilirim?

Sabit diskim bilgisayarım donduktan sonra aniden çalışmayı durdurdu ve artık önemli fotoğraflara, belgelere ve iş dosyalarına erişemiyorum. Durumu daha da kötüleştirmeden veya her şeyi tamamen kaybetmeden önce evde uygulanabilecek en güvenli veri kurtarma yöntemini anlamaya çalışıyorum. İlk olarak ne yapmalıyım ve gerçekten işe yarayan herhangi bir araç veya adım var mı?

Bunu eski bir harici sabit diskte yaşadım ve ilk adımı mahvettim. Hiçbir şey olmamış gibi kullanmaya devam ettim. Kötü bir karardı.

Dosyalar kaybolduysa, diske hiçbir şey yazmayı bırakın. İndirme yok, üzerine klasör taşıma yok, rastgele testler yok. Silinen veriler çoğu zaman yeni veriler üstüne yazılana kadar orada durur. Her yazma işlemi şansınızı azaltır.

Bir şey kurmadan önce, önce sıkıcı şeyleri kontrol edin. İnsanların unuttuğu yerlerde dosyaların ortaya çıktığını gördüm:

1. Geri Dönüşüm Kutusu
  2. OneDrive veya Google Drive eşitleme klasörleri
  3. Dosya Geçmişi yedekleri
  4. Diğer harici yedekleme diskleri
  5. Aynı bilgisayardaki farklı bir kullanıcı profili

Bu kontrollerden sonuç çıkmazsa, veri kurtarma yazılımına geçerdim. Normal silme, hızlı biçimlendirme veya bozulmuş bir dosya sistemi için, Disk Drill ile başlardım. Ben kullandım çünkü arayüzü kısa sürede mantıklı gelmeye başladı ve taramadan önce bir sürü disk terimini bilmemi istemedi. Silinmiş bölümleri, biçimlendirilmiş birimleri ve bozulmuş dosya sistemlerini beklediğimden daha iyi işliyor.

Benim bağlı kaldığım süreç basit:

1. Diski bağlayın ve sisteminizin onu hâlâ gördüğünü doğrulayın
  2. Kurtarma uygulamasını hasarlı olana değil, farklı bir diske kurun
  3. Tam tarama çalıştırın, hızlı taramayı atlayın
  4. Herhangi bir şeyi geri yüklemeden önce dosyaları önizleyin
  5. Önce kritik olanları alın
  6. Kurtarılan dosyaları başka bir diske kaydedin

O son adım çok önemli. Aynı HDD üzerine geri kurtarma yaparsanız, henüz çıkarmadığınız verilerin üzerine yazma riski oluşur. Bunu can sıkıcı şekilde öğrendim.

Önizleme özelliği, Disk Drill uygulamasını sevmemin nedenlerinden biri. Bir fotoğraf önizlemede düzgün açılıyorsa veya bir video oynatılmaya başlıyorsa, bunu dosyanın kullanılabilir olduğuna dair iyi bir işaret sayarım. Genelde tarama sonuçlarından yüzlerce GB veri çıkarmadan önce önemli dosyalardan birkaçını test ederim. Zaman kazandırır. Hayal kırıklığını da azaltır.

Çok fazla şeyi kaçırırsa, orada durmazdım. Farklı araçlar farklı sonuçlar çıkarır. PhotoRec ücretsizdir ve bazen inanılmaz kurtarmalar yapar, ama kullanımı daha zordur ve dosya adları çoğu zaman karmakarışık geri gelir. R-Studio ve UFS Explorer da sağlamdır, ancak daha çok depolama araçlarına zaten hâkim olan kişilere yönelik hissettiriyor.

Bir şey daha. Disk tıklıyorsa, sürtme sesi çıkarıyorsa, bağlantısı durmadan kesiliyorsa veya BIOS’tan kayboluyorsa, evde tekrar tekrar tarama yapmayı bırakırdım. Yazılım mantıksal hasarda yardımcı olur. Arızalanan donanımı düzeltmez.

O noktada, özellikle kaybolan dosyalar aile fotoğrafları, iş belgeleri veya yerine koyamayacağınız herhangi bir şeyse, veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli seçenektir. Çok pahalıya mal olur. Yine de bazı diskler için bu son mantıklı seçenektir.

Eğer bilgisayar önce donduysa, buna basit bir silme işi gibi değil, arızalanan bir sürücü gibi yaklaşırdım. Küçük fark, büyük risk.

Bu konuda @mikeappsreviewer ile bir noktada aynı fikirdeyim. Sürücüyü kullanmayı bırakın. Ayrıldığım nokta şu. Sürücü garip sesler çıkarıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya okuması çok uzun sürüyorsa, işe uzun bir tam taramayla başlamazdım. Tekrarlanan taramalar zayıf bir HDD üzerinde daha fazla stres oluşturur.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Önce CrystalDiskInfo veya smartctl ile SMART sağlığını kontrol edin.
    Yeniden eşlenen sektörler, bekleyen sektörler veya artan okuma hataları görürseniz, diski kurcalamayı bırakın.

2. Sürücü hâlâ okunuyorsa, önce bir klon veya imaj oluşturun.
    Eşit ya da daha büyük boyutta başka bir sürücüye ddrescue kullanın. Orijinalden değil, klondan çalışın. Kararsız diskler için evde yapılabilecek en güvenli hareket budur. Çoğu insan bunu atlar ve sonra pişman olur.

3. Klonlama tamamlanırsa, ardından klon üzerinde kurtarma yazılımı kullanın.
    Disk Drill bu kısım için uygundur. Eski usul birçok araca göre daha kolaydır ve arızalı veya eski bir sabit diskten veri kurtarmaya çalışan ev kullanıcıları için iyi çalışır. Klasör yapınızı bulur ve dosyaları önizlerse, bu güçlü bir işarettir.

4. Sürücü BIOS veya Disk Yönetimi içinde algılanmıyorsa, yazılım bunu düzeltemez.
    Bu daha çok donanım veya kart arızasına işaret eder.

5. Harici bir sürücüyse, önce farklı bir USB kablosu, bağlantı noktası ve güç kaynağı deneyin.
    İçindeki disk hâlâ sağlamken ucuz kutuların bozulduğunu gördüm. Ne yaptığınızı biliyorsanız sürücüyü çıkarıp SATA ile bağlayabilirsiniz.

Evde eski sabit disk veri kurtarma için şu video da fena değil:
bu eski sabit disk veri kurtarma anlatımını izleyin

Büyük kural, kurtarılan dosyaları asla aynı sürücüye geri yüklemeyin. Bu hata insanları sürekli yakıyor. Üzücü ama gerçek.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @sterrenkijker ile aynı fikirdeyim, ama insanların çok sık atladığı bir şeyi eklerdim: süslü bir şey yapmadan önce diski dinleyin. Dönmeye başlıyor, düzenli şekilde tıklıyor, kapanıyor, sonra bunu tekrarlıyorsa, durun. Bu bir “daha fazla yazılım dene” durumu değil. Bu, “her fazladan dakika ona daha fazla zarar verebilir” durumudur.

Ayrıca, her donma diskin kendisinin öldüğü anlamına gelmez. Bazen Windows sadece dosya sistemini mahveder. Böyle bir durumda, başka bir bilgisayardan veya önyüklenebilir bir USB’den yapılacak salt okunur bir kontrol, bozuk diskten tekrar önyükleme yapmadan size çok şey söyleyebilir. Aslında önce bunu tercih ederim çünkü normal işletim sisteminizin arka planda yazma işlemleri, dizin oluşturma, geçici dosyalar ve bunun gibi tüm aptalca şeyleri yapmasını önler.

Disk görünüyorsa ve kararlı kalıyorsa, önce en büyük klasörleri değil, yerine koyamayacağınız dosyaları kurtarın. Fotoğraflar, belgeler, proje dosyaları. Filmleri ve kurulum dosyalarını sonraya bırakın. Disk Drill burada sağlam bir seçenektir çünkü sonuçları sıralamak ve gerçekten kurtarılabilir olanları önizlemek kolaydır. Bununla birlikte, bir klasör daha bulmak için tekrar tekrar tarama yapmazdım. İnsanlar açgözlü davranıyor ve sonra disk daha da kötüleşiyor. Bunun olduğunu çok gördüm. çok fazla.

Bir pratik şey daha: bu harici bir HDD ise, kutuyu elinizle yoklayın. Garip derecede sıcaksa veya vızıldıyorsa, asıl sorun disk plakaları değil USB-SATA köprüsü olabilir. Ucuz kutular sürekli bozulur.

Ek okuma için, silinen dosyaları ve sabit disk verilerini kurtarmak için en iyi yazılım hakkındaki bu başlığa da göz atmaya değer.

Yani evde en güvenli yöntem bana göre şu:

1. Kullanmayı bırakın
  2. Algılanmayı başka bir sistemden veya önyükleme USB’sinden test edin
  3. Kararsızsa önce klonlayın
  4. Kararlıysa Disk Drill kullanın ve dosyaları başka bir yere kaydedin
  5. Tıklıyorsa veya kayboluyorsa, kendin yap işlerini bırakın

İşte bu, “evde kurtarma” ile “durumu daha da kötüleştirmek üzeresiniz” arasındaki çizgidir.