Przypadkowo sformatowałem swój dysk USB, zanim skopiowałem z niego ważne zdjęcia i pliki do pracy, i teraz próbuję ustalić, czy mam jeszcze szansę je odzyskać. Nie używałem zbyt wiele tego dysku od czasu, gdy to się stało, ale potrzebuję porady, jak długo odzyskiwanie danych z sformatowanego dysku USB jest możliwe i jakie kroki powinienem podjąć od razu.
Uff, zrobiłem kiedyś prawie to samo, tylko u mnie był to dysk ze zdjęciami z rodzinnych wydarzeń. Od razu zrobiło mi się niedobrze. Mimo to formatowanie nie zawsze usuwa pliki bezpowrotnie.
Pierwsza rzecz, którą bym ustalił, to to. Czy to był szybki format czy pełny format?
Jeśli zakończyło się w kilka sekund albo w mniej niż minutę na zwykłym pendrivie, założyłbym się, że był to szybki format. W moim przypadku oznaczało to, że informacje o systemie plików zostały wyczyszczone, ale same pliki nadal były na dysku, dopóki nowe dane ich nie nadpisały. Pełny format jest gorszy pod kątem odzyskiwania i trwa dłużej, więc szybkość ma tu znaczenie.
Na ten moment przestań cokolwiek zapisywać na tym dysku.
- Nie formatuj go ponownie.
- Nie uruchamiaj CHKDSK ani żadnego narzędzia naprawczego.
- Nie kopiuj na niego plików testowych.
Każdy zapis trochę zmniejsza twoje szanse. Nauczyłem się tego w irytujący sposób.
Zanim zainstalujesz program do odzyskiwania danych i spędzisz godzinę na skanowaniu, zrób najpierw jedną nudną rzecz. Rozejrzyj się za kopiami, o których zapomniałeś.
- Google Drive, OneDrive, iCloud, Dropbox
- Stare foldery Pobrane, Pulpit, Dokumenty
- Załączniki e-mail, aplikacje czatu, udostępnione linki
Kiedyś spędziłem czas na odzyskiwaniu plików, a potem znalazłem sporą część z nich w starym folderze synchronizacji z chmurą. Głupie, ale tak bywa.
Jeśli nie masz kopii zapasowych, to tak, przeszedłbym do programu do odzyskiwania danych. Używałem do tego Disk Drill i odzyskał większość tego, czego potrzebowałem. Mój orientacyjny współczynnik skuteczności wynosił około 90%, chociaż nazwy plików i struktura folderów w części przypadków były kompletnym bałaganem.
Co zrobiłem:
- Zainstalowałem go na komputerze, nie na pendrivie.
- Podłączyłem pendrive i otworzyłem program.
- Wybrałem pendrive z listy urządzeń.
- Uruchomiłem Wyszukiwanie utraconych danych.
- Użyłem Skanowania uniwersalnego, ponieważ dysk został sformatowany.
- Pozwoliłem skanowaniu zakończyć się w całości. U mnie w dalszej części procesu znajdowało jeszcze więcej plików.
- Podglądałem pliki przed odzyskaniem. Jeśli zdjęcie albo dokument otwierały się w podglądzie, zazwyczaj odzyskiwałem je w nienaruszonym stanie.
- Zapisałem odzyskane pliki na innym dysku, nigdy z powrotem na tym samym pendrivie.
Jeśli dysk zaczyna dziwnie się zachowywać, rozłącza się, wyrzuca błędy odczytu albo działa tak wolno, że wygląda jak zawieszony, nie skanowałbym go w kółko od nowa. Zwykle oznacza to, że sprzęt może ulegać awarii. W takim przypadku najpierw utwórz obraz, jeśli program daje taką opcję, a potem skanuj obraz zamiast obciążać oryginalne urządzenie. Disk Drill ma taką możliwość.
Więc tak, nie zakładałbym od razu, że wszystko przepadło. Jeśli był to szybki format i szybko przestałeś używać dysku, twoje szanse są całkiem dobre. Jeśli program nic nie znajdzie, a pliki są naprawdę ważne, na przykład prywatne zdjęcia albo dokumenty z pracy, których nie da się odtworzyć, profesjonalna firma odzyskująca dane nadal wchodzi w grę.
Nie masz stałego limitu czasu. Masz limit zapisu.
Jeśli USB zostało szybko sformatowane, Twoje pliki często pozostają możliwe do odzyskania przez dni, tygodnie lub dłużej. Znaczenie ma to, ile nowych danych trafi na dysk po formatowaniu. Jedno duże kopiowanie wideo jutro zrobi więcej szkód niż pozostawienie go odłączonego na miesiąc.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer, żeby od razu przestać go używać. Trochę nie zgadzam się z nadmiernym skupianiem się na czasie. Sam czas nie jest zabójcą. Nadpisanie nim jest.
Kilka praktycznych uwag:
- Pamięci flash USB wewnętrznie stosują wear leveling danych. Nawet mały zapis z Twojego systemu zmienia bloki, których się nie spodziewałeś.
- Windows czasami zapisuje ukryte rzeczy po ponownym podłączeniu dysku. Dlatego podłącz go tylko wtedy, gdy będziesz gotowy do skanowania.
- Pełne formatowanie we współczesnym Windowsie często zapisuje zera na całym dysku. Szanse na odzysk mocno spadają po tym.
Najlepszy kolejny krok: najpierw utwórz obraz USB, a potem przeskanuj obraz. Jeśli pominiesz tworzenie obrazu, a pamięć flash zacznie szwankować, stracisz czystą pierwszą próbę. Disk Drill nadaje się do tego, ponieważ obsługuje kopie bajt po bajcie i odzyskiwanie po sygnaturach dla zdjęć i dokumentów.
Jeśli chcesz prostego wyjaśnienia odzyskiwania zdjęć i dokumentów z USB, ten film jest całkiem dobry:
obejrzyj ten poradnik odzyskiwania danych z USB
Jeśli chodzi o frazy do wyszukiwania, myśl w tym stylu: odzyskiwanie plików z sformatowanego dysku USB, odzyskiwanie zdjęć po szybkim formatowaniu, porady dotyczące odzyskiwania danych z USB.
Jeśli pliki są krytyczne dla biznesu i nie do zastąpienia, przerwij samodzielne próby po pierwszym poważnym skanowaniu i oddaj nośnik do laboratorium. Odzyskiwanie danych z pamięci flash pogarsza się przy kolejnych próbach.
Zwykle nadal jest szansa, ale ująłbym to tak: nie masz ścisłego licznika odliczającego czas, masz okno ryzyka. Jeśli USB od formatowania w większości leżało nieużywane, to jest o wiele ważniejsze niż to, czy stało się to 2 godziny temu czy 2 tygodnie temu.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @stellacadente, ale trochę odepchnąłbym się od jednej rzeczy: ludzie słyszą pełne formatowanie = niemożliwe i to nie zawsze jest idealnie czarno-białe. Jest znacznie gorzej, tak, ale nie każdy scenariusz formatowania zachowuje się dokładnie tak samo na różnych urządzeniach i systemach operacyjnych. Więc nie uznawałbym tego za stracone, dopóki faktycznie tego nie sprawdzisz.
Kilka rzeczy, o których ludzie zapominają:
- Niektóre odzyskane pliki nigdy nie były wyłącznie na USB. Aparaty, telefony, aplikacje do edycji i foldery tymczasowe pakietu Office czasem zostawiają kopie gdzie indziej.
- Jeśli USB jest małe i prawie pełne, nawet niewielkie użycie po formatowaniu może zaszkodzić dużo bardziej niż w przypadku dużego, w większości pustego dysku.
- Pamięci flash są z natury kapryśne. Czasem przypadkowe formatowanie to tylko połowa historii, a dysk już wcześniej zaczynał się psuć.
Na twoim miejscu potraktowałbym kolejny odczyt jako najważniejszy. Nie podłączaj go w kółko tylko po to, żeby na niego popatrzeć. Jeśli pliki są ważne, podłącz go raz, porządnie przeskanuj, odzyskaj dane na inne urządzenie pamięci masowej, a potem oceń, czego brakuje. Disk Drill to tutaj solidna opcja, bo odzyskiwanie z sformatowanego USB to właściwie jeden z typowych przypadków użycia, a funkcja podglądu pomaga szybko ustalić, czy zdjęcia/dokumenty są faktycznie nienaruszone, czy to tylko widmowe wpisy.
Jeśli chcesz poczytać więcej, ten wątek zawiera praktyczne wskazówki dotyczące odzyskiwania danych z USB i praktyczne porady od użytkowników Reddita.
Krótka wersja: jeśli prawie nie używałeś dysku po formatowaniu, twoje szanse są nadal całkiem dobre. Jeśli kopiowałeś coś na niego po formatowaniu, wtedy sytuacja bardzo szybko zaczyna robić się nieprzyjemna.
Jestem z @stellacadente i @himmelsjager zgodny co do głównej kwestii: tu chodzi przede wszystkim o nadpisanie danych, a nie o stoper. Ale trochę nie zgodziłbym się z odruchem „skanuj jak najszybciej bez względu na wszystko”. Jeśli pliki są naprawdę krytyczne, rozsądniej jest często zostawić pendrive w spokoju, dopóki nie będziesz mieć innego dysku gotowego na zapis odzyskanych danych. Ludzie się spieszą, a potem przypadkowo zapisują odzyskane pliki z powrotem na tym samym nośniku i niszczą resztę.
Kilka rzeczy, o których mówi się za mało:
- TRIM zwykle nie jest głównym problemem na pendriveach USB tak jak na dyskach SSD, ale niektóre nowsze urządzenia/kontrolery zachowują się inaczej, więc wyniki odzyskiwania mogą być niespójne.
- Ponowne formatowanie do tego samego systemu plików a do innego może zmienić to, jakie metadane przetrwają. Czasami nazwy plików/foldery znikają, ale surowe zdjęcia nadal da się odzyskać.
- Rodzaj plików ma znaczenie. JPEG-i i popularne dokumenty często odzyskują się lepiej niż nietypowe, zastrzeżone pliki projektowe.
Jeśli używasz Disk Drill, plusy: łatwy podgląd, dobre do odzyskiwania zdjęć/dokumentów metodą carvingu, może skanować obrazy dysków. Minusy: głębokie skany mogą zwracać dużo bałaganu, pierwotna struktura folderów może być nieuporządkowana, a najlepsze funkcje nie są tak naprawdę dla osób oczekujących idealnego darmowego odzyskiwania.
Więc tak, nadal możesz mieć solidną szansę, zwłaszcza po szybkim formatowaniu i minimalnym dalszym użyciu. Tylko nie oceniaj powodzenia po tym, czy stało się to dzisiaj czy w przyszłym tygodniu. Oceniaj je po tym, co zostało zapisane po formatowaniu.