Sabit diskimden yanlışlıkla önemli bir klasörü sildim ve içinde gerçekten ihtiyacım olan iş dosyaları ile kişisel belgeler vardı. Geri Dönüşüm Kutusu’nu zaten boşalttım ve şimdi durumu daha da kötüleştirmeden sabit diskten silinen dosyaları geri getirmenin en iyi yolunu bulmaya çalışıyorum. Önce hangi kurtarma adımlarını veya yazılımları denemeliyim?
Ben de bunu yaşadım ve evet, berbat hissettiriyor. Dosyaları kaybetmek çok hızlı vuruyor. İyi tarafı şu: bir sabit diskte, durumu daha da kötüleştirmeyi bırakırsanız kurtarma çoğu zaman hâlâ mümkün olur.
İlk adım, diski hemen kullanmayı bırakın. Ciddiyim. Üzerine bir şey kaydetmeyin. Üzerine hiçbir şey kurmayın. Windows diskinizse gezinmeye devam etmeyin. Bir dosya silindiğinde, veriler genelde bir süre daha orada kalır. Sistem sadece o alanı kullanılabilir olarak işaretler. Üzerine yeni veri yazıldığında, kurtarma şansı ciddi şekilde düşer.
Dosyalar ikinci bir dahili diskten veya harici bir diskten silindiyse, fişini çekin ve kurtarma için başka bir bilgisayara bağlayın. Eğer bu sizin ana işletim sistemi diskinizse, bir USB bellekten önyükleme yapın ya da başka bir makineye geçin. Bütün amaç yeni yazmaları önlemektir.
Benim bir sonraki yapacağım şey Disk Drill kurmak olurdu, ama onu kurtarmaya çalıştığınız diskten farklı bir sürücüye kurun. İnsanlar bu kısmı sürekli atlıyor ve geri istedikleri dosyaların üzerine yazıyorlar. Disk Drill içindeki faydalı özelliklerden biri, önce tam bir bayt bayt disk imajı oluşturma seçeneğidir. Ben, asıl diski kurcalamak yerine kopya üzerinden kurtarma yapmayı tercih ederim. Ayrıca geri yüklemeden önce dosyaları önizlemenize izin verir; bu da anlamsız dosya adları arasında ayıklama yaparken zaman kazandırır. Ücretsiz bir sürümü de var. Önce tarayıp önizleme yapabilir, sonra kurtarma için ödeme yapmaya değip değmeyeceğine karar verebilirsiniz.
Akılda tutacağım birkaç şey:
- Eski usul HDD'ler genelde SSD'lere göre size daha iyi bir şans verir. Yine de beklemeyin. Bazı yeni sabit diskler TRIM desteğine sahiptir ve temizlik çalıştıktan sonra kayıp dosyaları geri almak daha zor hale gelir.
- Tıklama, sürtünme veya tekrar eden dönmeye çalışma sesleri duyuyorsanız, durun. Kapatın. Yazılım arızalanan donanımı düzeltemez. O noktada bir veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli seçenektir.
- Bir tane düzgün derin tarama çalıştırın. Aynı taramayı tekrar tekrar yapmak pek yardımcı olmaz ve zayıf bir disk için hiçbir kazanç olmadan ekstra yıpranma demektir.
Eğer Disk Drill işi halletmezse, vazgeçmeden önce başka bir şey denerdim. Recuva, basit silmeler için sade ve hızlıdır. DiskGenius, bölümler veya dosya sistemleri bozulduğunda daha iyidir. Data Rescue, Mac kullanıcıları için sıkça gündeme gelir. Ben en sorunsuz sonuçları Disk Drill ile aldım, ama bunları da kenarda tutmaya değer.
Ana mesele hız ve disiplindir. Diske yazmayı bırakın, mümkünse kurtarmayı başka bir sistem üzerinden yapın ve asıl disk üzerinde denemeler yapmaya devam etmeyin. Bu, dosyalarınızı tekrar görme şansını size en iyi şekilde verir. 
Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşaltmak, klasörün sonsuza dek yok olduğu anlamına gelmez. Bu, Windows'un geri dönüş için kolay yolu kaldırdığı anlamına gelir. Şimdi yapmanız gereken en iyi şey, kurtarma seçeneklerini şu sırayla kontrol etmektir.
1. Önce yerleşik kopyalara bakın.
Windows Dosya Geçmişi, Önceki Sürümler, OneDrive sürüm geçmişi, Google Drive çöp kutusu, şirket yedekleme araçları.
Klasör Belgeler veya Masaüstü'nde bulunuyorsa, bulut senkronizasyonu bazen fark etmeden sizi kurtarmış olabilir.
2. Dosya türüne özel uygulamaları kontrol edin.
Word, Excel, Adobe ve bazı CAD araçları geçici veya otomatik kaydetme dosyaları tutar.
Sürücünüzde .asd, .wbk, .tmp veya kaybettiğiniz dosya uzantısını arayın.
İnsanların yalnızca uygulama geçici dosyalarından bir projenin yüzde 80'ini kurtardığını gördüm.
3. Kurtarma yazılımını bir kez çalıştırın ve kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin.
@mikeappsreviewer sürücüyü kullanmayı bırakma kısmını anlattı. Çoğuna katılıyorum. Hemen peş peşe bir sürü araç deneme konusunda biraz farklı düşünüyorum. Daha fazla tarama daha fazla zaman, daha fazla stres ve sorunlu bir sürücüde daha fazla risk demektir.
Disk Drill, silinen klasörler için iyi bir seçimdir çünkü sonuçları iyi sıralar ve süreci basit tutar. Sürücünüz sağlıklıysa, oradan başlayın.
4. Bu bir SSD ise hızlı davranın.
SSD'lerde silinen dosyalar, TRIM nedeniyle eski HDD'lere göre genellikle daha hızlı kaybolur. Birçok sistemde, normal kullanımdan sonra kurtarma oranları ciddi şekilde düşer. Her zaman değil ama yeterince sık olur.
5. Klasör iş veya vergi için önemliyse, kendiniz denemeyi daha erken bırakın.
Dosyaların değeri birkaç yüz dolardan fazlaysa, gece 2'ye kadar denemeler yapmak yerine bir laboratuvar daha güvenli bir yoldur. Bunu yaşadım, aptalca olanı yaptım, daha fazla şey kaybettim.
Ayrıca, basit bir rehber için bu fena değil:
sabit diskte kalıcı olarak silinmiş dosyaları kurtarmak için kolay rehber
Kısa sürüm: evet, kurtarma hâlâ mümkün. İhtimalleriniz HDD veya SSD olmasına, silme işleminden sonra sürücüyü ne kadar kullandığınıza ve yedekleme olup olmadığına bağlıdır. Şimdi sürücüye yazmayı durdurun, sonra tarama yapmadan önce yedekleri ve geçici dosyaları kontrol edin. Bu, en az riskle en hızlı yoldur.
Evet, Geri Dönüşüm Kutusu’nu boşalttıktan sonra bile onu kurtarabilmeniz hâlâ mümkün olabilir. Büyük konuda @mikeappsreviewer ve @chasseurdetoiles’a katılıyorum: o sürücüyü kullanmayı bırakın. Ama insanların çok sık atladığı bir şeyi eklerdim: kurtarma taramalarıyla diski zorlamaya başlamadan önce klasörün başka bir yerde dizine eklenip eklenmediğini, senkronize edilip edilmediğini veya önbelleğe alınıp alınmadığını kontrol edin.
Pek değinilmeyen, kontrol etmeye değer birkaç yer:
- Windows Arama önbelleği ve Son dosyalar
- Office son belgeler listesi
- Kendinize veya iş arkadaşlarınıza gönderdiğiniz e-posta ekleri
- Aylar önce klasörü kopyalamış olabileceğiniz USB sürücüler
- yazıcı/tarayıcı yazılımı klasörleri, işin tuhafı bunlar bazen kopyaları saklar
- bu bir iş bilgisayarıysa ağ paylaşımları
Ayrıca, silinen klasörde çoğunlukla belgeler, resimler, PDF’ler, elektronik tablolar vb. varsa kurtarma ihtimali, her yere parçalanmış dev video dosyaları içermesine göre daha yüksektir. İnsanlar hep “sabit diskten silinen dosyaları kurtarabilir miyim?” diye soruyor ama gerçek cevap şu: “belki, dosya türüne, sürücü türüne ve sonrasında ne kadar kullandığınıza bağlı.”
“Her aracı deneyin” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Sürücü sağlamsa önce tek bir sağlam araç seçin ve bunu dikkatlice yapın. Disk Drill başlamak için oldukça mantıklı bir yer çünkü kurtarılan dosyaları türe göre sıralamayı ve süreci zaten olduğundan daha kafa karıştırıcı hale getirmeden bir sabit diski taramayı kolaylaştırıyor. Sadece farklı bir sürücüye kurtarın. Aynı sürücüye değil. Cidden, bunu yapmayın.
Bu bir SSD ise, şansınız hızla düşebilir. Eski bir HDD ise, eliniz daha güçlüdür. Dosyalar iş açısından kritikse, vergi belgeleriyse, hukuki evraklarsa veya yerine konamayacak aile kayıtlarıysa, çoğu insanın yapacağından daha erken şekilde kendin yap işlerini bırakırdım.
Ayrıca, gerçek bir vakayı okumak isterseniz bu yardımcı olabilir:
gerçek bir kullanıcıdan harici sabit disk veri kurtarma başarı hikayesi
Kısa versiyon: evet, kurtarma mümkündür, ancak her dakika normal kullanım şansınızı biraz daha azaltır.
@chasseurdetoiles, @caminantenocturno ve @mikeappsreviewer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir nokta şu: klasörün Gölge Kopyalar etkin bir NTFS sürücüsünden silinip silinmediğini kontrol edin. Birçok kişi “Önceki Sürümler” deyip geçiyor, ancak iş bilgisayarlarında veya eski Windows kurulumlarında, Dosya Geçmişi hiçbir zaman manuel olarak yapılandırılmamış olsa bile bazen tüm klasör ağaçları anlık görüntülerden geri yüklenebilir.
Ayrıca, silinen klasörün çok belirgin bir adı varsa, yalnızca dosya türüne göre değil, önce bilinen dosya adlarına göre arama yapmak için kurtarma araçlarını kullanın. Bu, büyük ölçüde gereksiz sonuçları ayıklar.
İnsanların bazen verdiği “SSD demek temelde umutsuz” havasına biraz katılmıyorum. Evet, TRIM yüzünden SSD kurtarması kesinlikle daha zordur, ancak sürücü hariciyse TRIM beklediğiniz şekilde devreye girmemiş olabilir. Her şeyin bittiğini varsaymadan önce kontrol etmeye değer.
Yazılım yoluna giderseniz, Disk Drill bu tür bir iş için uygundur.
Artıları:
- sonuçları sıralamak kolaydır
- birçok dosyanın önizlemesini gösterir
- tüm sürücüleri ve kayıp bölümleri tarayabilir
- birçok kurtarma uygulamasına göre daha kullanıcı dostudur
Eksileri:
- derin taramalar dağınık dosya adları döndürebilir
- kurtarma kalitesi büyük ölçüde dosya sistemi hasarına bağlıdır
- ücretli kurtarma sınırı can sıkıcı olabilir
- sürücü fiziksel olarak arızalanıyorsa en iyi seçenek değildir
Disk Drill hiçbir şey bulamazsa, bu her zaman verilerin gittiği anlamına gelmez. Bazen bu, dosya meta verilerinin kullanılamaz durumda olduğu anlamına gelir ve farklı oyma yöntemlerine sahip başka bir araç parçaları bulabilir. Yalnızca kurtarılan her şeyi başka bir sürücüye kaydedin.