Önemli Dosyaları Yanlışlıkla Sildiniz, Macte Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Mac'imde bazı önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve bunu ancak daha sonra fark ettim, bu yüzden artık Çöp Sepeti'nde olmayabilirler. Bunlar, geri almamın gerçekten gerekli olduğu kişisel belgeler ve iş dosyalarını içeriyor. Daha fazla veri kaybına yol açmadan Mac'te silinen dosyaları kurtarmanın en iyi yolu nedir?

Buna umutsuz bir vaka gibi değil, acil davranılması gereken bir sorun gibi yaklaşırdım. Çöp Kutusunu boşalttığınızda, kolay geri yükleme düğmesi ortadan kalkar. Dosya verileri, macOS üzerine yazana kadar veya SSD TRIM aracılığıyla blokları temizleyene kadar hâlâ orada duruyor olabilir.

Yapacağım ilk şey, Mac’i kullanmayı bırakmak olurdu. Uygulama yüklemeyin. Büyük indirmeler yapmayın. Klasörleri taşımayın. Sistem güncellemesi yapmayın. Aynı sürücüye yapılan her yazma işlemi kurtarmayı daha da zorlaştırır.

1. Eksik olduğunu doğrulayın

Bir sürükleme hatası ya da senkronizasyon tuhaflığı sonrası dosyaların saçma yerlerde göründüğünü gördüm. Bu yüzden Finder aramasını tekrar kontrol eder, Çöp Kutusu'nu yeniden açar ve Command + Shift + . ile gizli dosyaları gösterirdim.

Bazen dosya aslında hiç silinmemiş olur. Yeniden adlandırılmış, taşınmış, gizlenmiş ya da unuttuğunuz senkronize bir klasörün içine atılmış olabilir.

2. Önce Time Machine ve iCloud’u kontrol edin

Time Machine açıksa, doğrudan orijinal klasöre gider, Time Machine’e girer, silinmeden önceki bir zamana atlar ve oradan geri yüklerdim.

Sonra iCloud’u da kontrol ederdim. Masaüstü, Belgeler, Fotoğraflar veya iCloud Drive eşzamanlaması açıksa, https://www.icloud.com üzerinde, özellikle Son Silinenler bölümüne bakın. Mac temiz görünürken bile dosyaların orada kaldığını gördüm.

3. APFS anlık görüntülerini arayın

Bu adım sık sık atlanır. Disk İzlencesi'ni açın, ana APFS Veri biriminizi seçin ve dosya kaybolmadan öncesine ait anlık görüntüleri arayın.

Eğer varsa, bağlayın, göz atın ve eksik dosyayı farklı bir konuma kopyalayın. Mümkünse aynı sürücüye geri kopyalamayın.

4. Kurtarma yazılımını deneyin

Yedekleme ve anlık görüntüler işe yaramazsa, tarama yazılımına geçerdim. Disk Drill, Mac'te insanlara genellikle ilk önerdiğim araçtır çünkü arayüzü kullanımı daha kolaydır, daha yeni macOS sürümleriyle çalışır ve dosya önizleme özelliği zaman kazandırır. Önizleme önemlidir. Dosya önizlemede açılıyorsa, işe yaramaz sonuçlar için para ödemediğinizi bilirsiniz.

Ben olsam onunla şunları yapardım:

1. Varsa Disk Drill'i harici bir sürücüye kurun.

2. Uygulamayı başlatın, dosyanın silindiği sürücüyü seçin, ardından kayıp veri taramasını başlatın.

3. Bir kurtarma modu sorarsa, durumunuza en yakın olanı seçin ve taramanın bitmesini bekleyin. Bu kısım bazen uzar.

4. Ada, dosya türüne veya klasör yoluna göre arama ya da filtreleri kullanın.

5. Herhangi bir şeyi kurtarmadan önce dosyayı önizleyin.

6. İhtiyacınız olanları seçin.

7. Kurtarılan dosyaları asla orijinal Mac sürücüsüne değil, başka bir sürücüye geri yükleyin.

Başka seçenekler istiyorsanız, R-Studio ve Data Rescue da bakmaya değer. Çalışırlar, ancak bana göre kullanırken daha az yönlendiricidirler. Her iki durumda da kural aynı: etkilenen sürücüyü tarayın, sonuçları başka bir yere kaydedin.

5. Ne zaman durup işi göndermeniz gerektiğini bilin

Sürücüde donanım sorunu varsa, Mac sıvı teması aldıysa, SSD düzgün görünmüyorsa, kurtarma uygulaması kilitleniyorsa veya dosyalar tek bir hatalı hamlenin bile fazla risk olduğu kadar önemliyse, kendin yap yöntemini atlayıp bir kurtarma laboratuvarına giderdim.

Laboratuvarlar daha pahalıdır. Yine de depolama biriminin kendisi arızalanıyorsa, daha güvenli seçenek onlardır.

Büyük mesele zamandır. Kurtarmanın öğleden sonra 3'ten önce mümkün, akşam yemeğinden sonra ise imkansız olduğu net bir son tarih yoktur. SSD tabanlı Mac'lerde TRIM ve normal arka plan yazmaları şansınızı hızla azaltır. Önce yedekleri, sonra anlık görüntüleri kontrol eder, ardından hemen bir tarama başlatırdım.

Dosyalar Çöp Kutusu'ndan da gittiyse, tam bir kurtarma taraması yapmadan önce uygulamaya özel geçmişi kontrol ederdim. @mikeappsreviewer ana kurtarma yolunu iyi anlatmış, ama bence insanlar bariz kaynağı çok sık atlıyor. Önce dosyaların nerede oluşturulduğuna bakın. Pages, Numbers, Keynote çoğu zaman önceki sürümleri saklar. Word ve Excel AutoRecovery dosyalarını tutar. Adobe uygulamaları geçici kayıtları depolar. Photos, Notes, Mail ve Preview'ın da kendine özgü silme davranışı vardır. Office için şuraları kontrol edin: ~/Library/Containers ve ~/Library/Group Containers Kaydedilmemiş belgeler için Finder'ı kullanın, dosya uzantısına göre arayın ve Değiştirilme Tarihi'ne göre sıralayın. Bu şekilde bir kereden fazla dosya kurtardım. Kulağa aptalca geliyor, ama işe yarıyor. Ayrıca iCloud dışında bulut hizmetlerinin çöp klasörlerini de kontrol edin. Dropbox birçok planda silinen dosyaları 30 gün boyunca tutar. OneDrive ve Google Drive da öyle. İş dosyalarınız eşitlenen bir klasördeyse, önce oradan başlayın. Bunların hiçbiri sonuç vermezse, Disk Drill'i harici bir sürücüde kullanın ve kurtarılanları farklı bir diske geri yükleyin. Mac'te silinen dosyalar için, özellikle dosya türünü veya adını biliyorsanız, gözden geçirilmesi daha kolay araçlardan biridir. Kazara silmeden sonra Mac dosya kurtarma adımları hakkındaki bu kısa video hızlı bir hatırlatma için fena değil. İnsanların kaçırdığı bir şey daha var. E-posta eklerini ve sohbet uygulamalarını kontrol edin. Slack, Teams, hatta eski Gmail konuşmaları bile kendi belgelerinizi göz önünde saklar. Bir keresinde hayatımı kurtarmıştı.
Önemli dosyaları yanlışlıkla sildim, Macte silinen dosyalar nasıl kurtarılır?
@mikeappsreviewer ve @jeff’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey: dosyaların gerçekten Mac’inizde yerel olarak bulunup bulunmadığını kontrol edin. iCloud Drive, Dropbox, OneDrive veya Google Drive kullanan birçok kişinin yalnızca çevrimiçi dosyaları vardır. Bir yer tutucuyu sildiyseniz, bazen web sürümü hâlâ duruyordur ya da Son Silinenler boş olsa bile dosya geçmişi/sürüm geçmişi mevcut olur. Bu, normal dosya kurtarmadan farklıdır ve çok daha az risklidir. Ayrıca, bunlar iş belgeleriyse fazla bir şey yapmadan önce BT ekibine sorun. Cidden. Yönetilen Mac’lerde çoğu zaman bilmediğiniz yedeklemeler ya da SharePoint / OneDrive üzerinde saklama politikaları olur. İnsanların bir dosya tüm zaman boyunca şirketin geri yükleme portalında dururken SSD’yi tarayarak saatlerini boşa harcadığını gördüm. Biraz can sıkıcı lol. Genelde verilen hiçbir şey yüklemeyin tavsiyesine küçük bir itirazım var: Mac tek cihazınızsa, panik yapıp işe yarar hiçbir şey yapmayacak kadar donup kalmayın. Sadece akıllıca davranın. Yazma işlemlerini en aza indirin, evet, ama önce 10 dakika ayırıp bulut geçmişini, uygulamaların web portallarını ve paylaşılan klasörleri kontrol edin. Bunların hiçbiri işe yaramazsa, o zaman evet, Disk Drill kullanın ve yalnızca harici bir sürücüye kurtarma yapın. Bu kısım çok önemli. Ayrıca FileVault açıksa ve silmeden sonra Mac yoğun şekilde kullanıldıysa, yeni SSD’li Mac’lerde ihtimaller oldukça hızlı düşebilir. Ayrıca faydalı bir kaynak: Macte silinen dosyaları kurtarmak için en iyi topluluk tavsiyesi. Kısa sürüm: 1. Bulut web portallarını ve sürüm geçmişini kontrol edin 2. Uygunsa iş yerindeki BT ekibine sorun 3. Paylaşılan/ekip klasörlerini kontrol edin 4. Ardından Disk Drill çalıştırın 5. Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin Çok fazla kurcalayıp durumu daha kötü hale getirmeden önce bunu yapın.
Önemli Dosyaları Yanlışlıkla Sildim, Macte Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?
@jeff, @ombrasilente ve @mikeappsreviewer'ın zaten ele aldıklarının ötesinde ekleyeceğim bir nokta: Finder'ın kendisinden **yerel dosya sürümleme meta verilerini** kontrol edin. Dosyanın eskiden bulunduğu klasörü seçin, ardından onu oluşturan uygulamada **Dosya > Geri Dön** seçeneğini kullanın veya ana klasöre sağ tıklayıp **Bilgi Ver** zaman damgalarını inceleyin. Bazen dosya kaybolmuştur, ancak biraz farklı bir adla daha yeni bir yedek ya da kopya kalmıştır. Belgeyi oluşturan uygulamada hâlâ açıksanız, anında her şeyi durdurma tavsiyesine biraz katılmıyorum. Bazı durumlarda, o uygulamadan çıkmak geriye kalan tek geçici kopyayı da yok eder. Kontrol etmeye değer diğer şeyler: - Dosya adını biliyorsanız **Terminal son etkinliği**: `mdfind 'filename'` veya türe göre: `mdfind 'kMDItemFSName == '*.docx'` - **Geçici klasörler**: `/private/var/folders` - PDF olarak yazdırdıysanız **Yazdırma kuyrukları / dışa aktarılan kopyalar** - **Harici monitör / USB sürücü alışkanlıkları**. Birçok silinmiş dosya aslında başka bir birime kaydedilmiştir. Kurtarma yazılımı gerekli hale gelirse, **Disk Drill** Mac için sağlam bir seçimdir. **Artıları** - Kurtarmadan önce kolay önizleme - Tür/ada göre iyi filtreleme - Kullanıcı dostu arayüz - APFS ile makul düzeyde iyi çalışır **Eksileri** - Derin taramalar çok fazla gereksiz sonuç döndürebilir - En iyi kurtarma sonuçları hâlâ silme işleminden sonra SSD'nin ne kadar kullanıldığına bağlıdır - Tam kullanım için ücretli kurtarma - Bazı profesyonel araçlar kadar adli bilişim hissi vermez R-Studio ve Data Rescue gibi rakipler gelişmiş durumlarda daha güçlü olabilir, ancak kullanımı daha az erişilebilirdir. Benim sıralamam şu olurdu: uygulama geçici/sürüm geçmişini doğrulayın, geçici klasörleri/sistem aramasını kontrol edin, ardından Disk Drill'i çalıştırın ve yalnızca başka bir sürücüye kurtarma yapın.