Buna umutsuz bir vaka gibi değil, acil davranılması gereken bir sorun gibi yaklaşırdım. Çöp Kutusunu boşalttığınızda, kolay geri yükleme düğmesi ortadan kalkar. Dosya verileri, macOS üzerine yazana kadar veya SSD TRIM aracılığıyla blokları temizleyene kadar hâlâ orada duruyor olabilir.
Yapacağım ilk şey, Mac’i kullanmayı bırakmak olurdu. Uygulama yüklemeyin. Büyük indirmeler yapmayın. Klasörleri taşımayın. Sistem güncellemesi yapmayın. Aynı sürücüye yapılan her yazma işlemi kurtarmayı daha da zorlaştırır.
1. Eksik olduğunu doğrulayın
Bir sürükleme hatası ya da senkronizasyon tuhaflığı sonrası dosyaların saçma yerlerde göründüğünü gördüm. Bu yüzden Finder aramasını tekrar kontrol eder, Çöp Kutusu'nu yeniden açar ve Command + Shift + . ile gizli dosyaları gösterirdim.
Bazen dosya aslında hiç silinmemiş olur. Yeniden adlandırılmış, taşınmış, gizlenmiş ya da unuttuğunuz senkronize bir klasörün içine atılmış olabilir.
2. Önce Time Machine ve iCloud’u kontrol edin
Time Machine açıksa, doğrudan orijinal klasöre gider, Time Machine’e girer, silinmeden önceki bir zamana atlar ve oradan geri yüklerdim.
Sonra iCloud’u da kontrol ederdim. Masaüstü, Belgeler, Fotoğraflar veya iCloud Drive eşzamanlaması açıksa, https://www.icloud.com üzerinde, özellikle Son Silinenler bölümüne bakın. Mac temiz görünürken bile dosyaların orada kaldığını gördüm.
3. APFS anlık görüntülerini arayın
Bu adım sık sık atlanır. Disk İzlencesi'ni açın, ana APFS Veri biriminizi seçin ve dosya kaybolmadan öncesine ait anlık görüntüleri arayın.
Eğer varsa, bağlayın, göz atın ve eksik dosyayı farklı bir konuma kopyalayın. Mümkünse aynı sürücüye geri kopyalamayın.
4. Kurtarma yazılımını deneyin
Yedekleme ve anlık görüntüler işe yaramazsa, tarama yazılımına geçerdim. Disk Drill, Mac'te insanlara genellikle ilk önerdiğim araçtır çünkü arayüzü kullanımı daha kolaydır, daha yeni macOS sürümleriyle çalışır ve dosya önizleme özelliği zaman kazandırır. Önizleme önemlidir. Dosya önizlemede açılıyorsa, işe yaramaz sonuçlar için para ödemediğinizi bilirsiniz.
Ben olsam onunla şunları yapardım:
Varsa Disk Drill'i harici bir sürücüye kurun.
Uygulamayı başlatın, dosyanın silindiği sürücüyü seçin, ardından kayıp veri taramasını başlatın.
Bir kurtarma modu sorarsa, durumunuza en yakın olanı seçin ve taramanın bitmesini bekleyin. Bu kısım bazen uzar.
Ada, dosya türüne veya klasör yoluna göre arama ya da filtreleri kullanın.
Herhangi bir şeyi kurtarmadan önce dosyayı önizleyin.
İhtiyacınız olanları seçin.
Kurtarılan dosyaları asla orijinal Mac sürücüsüne değil, başka bir sürücüye geri yükleyin.
Başka seçenekler istiyorsanız, R-Studio ve Data Rescue da bakmaya değer. Çalışırlar, ancak bana göre kullanırken daha az yönlendiricidirler. Her iki durumda da kural aynı: etkilenen sürücüyü tarayın, sonuçları başka bir yere kaydedin.
5. Ne zaman durup işi göndermeniz gerektiğini bilin
Sürücüde donanım sorunu varsa, Mac sıvı teması aldıysa, SSD düzgün görünmüyorsa, kurtarma uygulaması kilitleniyorsa veya dosyalar tek bir hatalı hamlenin bile fazla risk olduğu kadar önemliyse, kendin yap yöntemini atlayıp bir kurtarma laboratuvarına giderdim.
Laboratuvarlar daha pahalıdır. Yine de depolama biriminin kendisi arızalanıyorsa, daha güvenli seçenek onlardır.
Büyük mesele zamandır. Kurtarmanın öğleden sonra 3'ten önce mümkün, akşam yemeğinden sonra ise imkansız olduğu net bir son tarih yoktur. SSD tabanlı Mac'lerde TRIM ve normal arka plan yazmaları şansınızı hızla azaltır. Önce yedekleri, sonra anlık görüntüleri kontrol eder, ardından hemen bir tarama başlatırdım.