Pamięć iPhonea ciągle się zapełnia po usunięciu plików, jak to naprawić?

Usuwałem zdjęcia, filmy i aplikacje, aby zwolnić miejsce na moim iPhonie, ale pamięć zapełnia się z powrotem niemal od razu. Usunąłem już ostatnio skasowane rzeczy i ponownie uruchomiłem telefon, więc nie jestem pewien, co to powoduje. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, co zajmuje pamięć mojego iPhonea i jak naprawdę zwolnić miejsce na stałe.

Nie panikowałbym jeszcze. Widziałem to często na iPhone'ach i modele 64 GB dostają po głowie jako pierwsze. Gdy to się zaczyna, wydaje się losowe. Jednego dnia masz jeszcze miejsce, a dzień później iOS krzyczy o małej ilości pamięci, jakbyś zrobił coś ogromnego. Zwykle tak nie było. Rzeczy nagromadziły się w tle.

Twój telefon zachowuje pozostałości po normalnym użytkowaniu. Zdjęcia. Filmy. Załączniki do wiadomości. Piosenki offline. Pamięć podręczna aplikacji. Aplikacje społecznościowe też gromadzą multimedia. Każdy element wydaje się mały, gdy spojrzysz na niego osobno. Daj temu kilka miesięcy, a suma zrobi się nieprzyjemna.

Narasta powoli

Myślę o tym jak o szufladzie na rupiecie, a nie o jakiejś dramatycznej katastrofie, która wydarza się z dnia na dzień. Wrzucasz jeden kabel, jeden paragon, jedną baterię, a potem nagle okazuje się, że nie da się tego domknąć.

Tutaj jest tak samo.

Weekendowy wyjazd zostawia po sobie 200 zdjęć i 14 filmów. WhatsApp przechowuje stare klipy z czatów grupowych. Instagram i TikTok gromadzą dane. Spotify zapisuje pobrane pliki, o których zapomniałeś. YouTube robi swoje. Każda z tych rzeczy z osobna nie wygląda groźnie. Razem potrafią zająć dziesiątki gigabajtów.

Najpierw sprawdziłbym zdjęcia

Kiedy ktoś mówi: „moja pamięć ciągle sama się zapełnia”, zwykle zaczynam od aplikacji Zdjęcia. Częściej niż nie, to właśnie tam jest największy bałagan.

Zdjęcia są podstępne, bo przestajesz je zauważać. Wtapiają się w bibliotekę. Potem przewijasz wstecz i widzisz, że zachowałeś sześć prób tego samego ujęcia, przypadkowe zrzuty ekranu z 2022 roku, rozmazane zdjęcia z kieszeni i długie filmy, których już nigdy więcej nie obejrzałeś.

Typowe rzeczy, na które ciągle trafiam:

1. Zbyt wiele wersji tego samego zachodu słońca albo posiłku
  2. Powtarzające się rodzinne zdjęcia, z których tylko jedno warto zachować
  3. Stosy zrzutów ekranu dotyczących spraw już dawno rozwiązanych
  4. Live Photos, których nigdy nie chciałem zapisywać jako Live Photos
  5. Duże pliki wideo z koncertów, wyjazdów, urodzin i szkolnych wydarzeń

Każda z tych rzeczy osobno nie wygląda na problem. Razem bardzo często stanowią największą kategorię na telefonie. Widziałem to nie raz.

Dlaczego użyłbym narzędzia do czyszczenia zamiast robić wszystko ręcznie

Możesz wszystko uporządkować samodzielnie. Zrobiłem to kiedyś przy przepełnionej bibliotece i szybko miałem tego dość. Jeśli masz kilka tysięcy zdjęć, ręczne porządki zamieniają się w uciążliwe zadanie, które ciągle odkładasz.

Jeśli chcesz pójść szybszą drogą, wypróbowałbym Clever Cleaner.

To, co mi się spodobało, jest proste. Nie szuka tylko dokładnych duplikatów. Grupuje też podobne ujęcia, a to w praktyce ma większe znaczenie. Większość bałaganu to nie są dwa identyczne pliki. To cztery prawie takie same zdjęcia, z których jedno jest ostre, jedno ciemne, na jednym ktoś mruga, a jedno zostaje. Pomaga też sortować zrzuty ekranu, większe pliki multimedialne i zdjęcia Live Photos, gdzie na moim telefonie widziałem sporo marnowanego miejsca.

Nadal to Ty wybierasz, co zostanie usunięte. Aplikacja sugeruje. Ty decydujesz. Wolę takie aplikacje, kiedy nie działają samowolnie.

Widziałem, jak ludzie zwalniali zaskakująco dużo miejsca tylko dzięki usunięciu fotograficznych śmieci, o których nawet zapomnieli. 8 GB, 15 GB, czasem więcej. To zależy od tego, jak długo telefon działał bez żadnego czyszczenia.

Aplikacje też robią bałagan

Zdjęcia są zwykle głównym podejrzanym, ale to nie cała historia.

Aplikacje z czasem puchną. Aplikacje do streamingu przechowują pobrane pliki. Komunikatory zachowują załączniki. Aplikacje społecznościowe budują pamięć podręczną. Niektóre z nich rosną znacznie bardziej, niż można by przypuszczać po ikonie widocznej na ekranie głównym.

Po zdjęciach od razu przeszedłbym do Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhone i sprawdził największe aplikacje na liście. Nieraz znalazłem tam jednego lub dwa pożeracze miejsca, a ich usunięcie lub odciążenie rozwiązało dużą część problemu.

Od czego zacząłbym

Nie rzucaj się od razu na przypadkowe sposoby na przyspieszenie iPhonea. Zacznij od liczb.

Otwórz Pamięć iPhonea. Zobacz, która kategoria zajmuje najwięcej miejsca. Najpierw zajmij się największą.

Jeśli na górze są Zdjęcia, najpierw posprzątaj tam. Przejście przez Clever Cleaner to zwykle najszybszy sposób, jaki znalazłem, żeby zwolnić miejsce bez usuwania rzeczy, na których ci zależy. Potem sprawdź rozdęte aplikacje i stare załączniki w wiadomościach.

Najczęściej nic nie jest zepsute. Telefon się nie psuje. To po prostu zwykłe nagromadzenie. Gdy zobaczysz, gdzie zniknęła pamięć, rozwiązanie staje się o wiele mniej mylące. Trochę irytujące, jasne. Ale da się to naprawić.

To, co szybko zapełnia się z powrotem, to często Dane systemowe, Wiadomości albo synchronizacja iCloud, a nie pliki, które usunąłeś. Trochę nie zgodziłbym się z @mikeappsreviewer, żeby za każdym razem zaczynać od Zdjęć. Zdjęcia często są problemem, jasne, ale „znowu od razu się zapełnia” brzmi bardziej jak śmieci z pamięci podręcznej albo ponownie pobierane zsynchronizowane dane.

Zrób to w tej kolejności.

1. Ustawienia, Ogólne, Pamięć iPhonea. Poczekaj 2 do 3 minut. Wykres zmienia się po indeksowaniu.
  2. Stuknij Wiadomości. Usuń duże załączniki i stare filmy.
  3. Sprawdź Safari. Wyczyść historię i dane witryn.
  4. Sprawdź Muzykę, Podcasty, Netflix, Spotify, YouTube. Usuń pobrane materiały offline.
  5. Jeśli jakaś aplikacja zajmuje bardzo dużo miejsca, usuń ją, a potem zainstaluj ponownie. Odciążenie nie zawsze czyści pamięć podręczną.
  6. Sprawdź aplikację Pliki, Na moim iPhonie i Pobrane. Ludzie cały czas to pomijają.
  7. Aplikacja Zdjęcia, Albumy, Duplikaty, Zrzuty ekranu, Live Photos, nagrania ekranu.

Jeśli to Zdjęcia zajmują najwięcej miejsca, Clever Cleaner warto wypróbować do darmowego czyszczenia pamięci iPhonea. Szybciej niż ręczne sortowanie tysięcy zdjęć.

Sprawdź też to, jeśli chcesz bezpłatnie wyczyścić pamięć iPhonea, proste wskazówki dotyczące czyszczenia pamięci iPhonea.

Jeśli Dane systemowe nadal zajmują bardzo dużo miejsca po tym wszystkim, zrób kopię zapasową telefonu, a potem go wymaż i przywróć. To irytujące rozwiązanie, ale działa częściej, niż ludziom się wydaje.

To, co dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @suenodelbosque: czasami pamięć nie tyle naprawdę się zapełnia na nowo, co iOS po prostu zmienia klasyfikację miejsca po indeksowaniu, synchronizacji i odbudowie pamięci podręcznej. Ta część bywa dziwna i sprawia, że wygląda to tak, jakby usuwanie rzeczy nic nie dało.

Kilka rzeczy, które ludzie często przeoczają:

• Aplikacja Mail ponownie pobiera załączniki, jeśli używasz wbudowanej aplikacji Mail i masz pełną skrzynkę odbiorczą
  • Dyktafon potrafi zajmować zaskakująco dużo miejsca
  • GarageBand, iMovie, CapCut, Lightroom i podobne aplikacje przechowują pliki projektów lokalnie
  • Zdjęcia iCloud mogą wprowadzać w błąd, ponieważ optymalizacja pamięci nie działa natychmiast, zmniejszenie zajętego miejsca może zająć trochę czasu
  • Wątki wiadomości z dużą liczbą naklejek, GIF-ów i notatek głosowych to ukryte pożeracze miejsca

Z jedną rzeczą trochę się nie zgadzam: ponowne instalowanie od razu każdej dużej aplikacji to udręka, chyba że już wiesz, która aplikacja jest rozdęta. Najpierw sprawdziłbym też użycie baterii i odświeżanie aplikacji w tle. Jeśli jedna aplikacja jest stale aktywna, może w kółko odbudowywać pamięć podręczną.

Sprawdź też:
Ustawienia > Konto Apple > iCloud > Zarządzaj miejscem na koncie

Jeśli telefon próbuje synchronizować stare kopie zapasowe, Wiadomości w iCloud albo dane aplikacji, może to zaburzać te liczby.

Jeśli głównym problemem są naprawdę Zdjęcia, to tak, Clever Cleaner jest jednym z prostszych sposobów na uporządkowanie duplikatów zdjęć, podobnych ujęć, zrzutów ekranu i innych śmieci bez robienia wszystkiego ręcznie. Ta strona daje całkiem dobry przegląd darmowych narzędzi do czyszczenia iPhonea, które pomagają usuwać zduplikowane zdjęcia i szybko zwalniać miejsce.

Jeśli liczba nadal skacze po 24 godzinach, szczerze podejrzewałbym uszkodzoną pamięć podręczną albo zachowanie synchronizacji, zanim obwiniłbym usunięte pliki. iPhone’y czasem robią takie głupie rzeczy.

Jestem trochę mniej przekonany, że to zawsze narastające śmieci, a bardziej, że często chodzi o jedną upartą kategorię, która cię wprowadza w błąd. @suenodelbosque i @viajeroceleste mają rację, skupiając się na ponownym indeksowaniu, synchronizacji i działaniu pamięci podręcznej, a @mikeappsreviewer ma też rację, że Zdjęcia mogą być największym winowajcą. Ale jeśli miejsce wraca niemal natychmiast, sprawdziłbym rzeczy, które iPhone kiepsko ukrywa:

• Załączniki w Mail
  • Dyktafon
  • aplikacje do edycji/projektów, takie jak iMovie, CapCut, GarageBand
  • Wiadomości ustawione na Na zawsze
  • nieudane pliki aktualizacji iOS

Duża rzecz, którą ludzie pomijają: podłącz iPhone’a do Maca lub komputera z Windows i sprawdź tam pamięć. Czasami Finder lub iTunes pokazuje kategorie wyraźniej niż sam telefon.

Sprawdź też:
Ustawienia > Aparat > Formaty
Jeśli ustawione jest Most Compatible, przyszłe zdjęcia/filmy będą nadal zajmować więcej miejsca niż HEIF/HEVC.

Jedna zdecydowana opinia: nie zaczynałbym od usuwania losowych aplikacji, chyba że wiesz, że to one są winne. Niektóre aplikacje po prostu odbudowują swoją pamięć podręczną i na dłuższą metę nic nie zyskujesz.

Jeśli problemem naprawdę są Zdjęcia, Clever Cleaner jest przydatny.
Plusy: szybkie usuwanie duplikatów/podobnych zdjęć, zrzuty ekranu łatwo usunąć, darmowa wersja to duży plus.
Minusy: skupia się na zdjęciach, więc nie rozwiąże dziwnych problemów z Mail/Danymi systemowymi, i nadal musisz sprawdzać to, co sugeruje.

Więc moja kolejność byłaby taka: ukryte multimedia, pliki projektów, Mail, czas przechowywania Wiadomości, potem Zdjęcia z Clever Cleaner, jeśli ta kategoria jest naprawdę tą ogromną. Jeśli pamięć nadal się zapełnia, to prawdopodobnie kwestia synchronizacji/pamięci podręcznej, a nie przywracania usuniętych plików.