Usunięto ważny folder, czy mogę odzyskać usunięte pliki z dysku twardego?

Przypadkowo usunąłem ważny folder z mojego dysku twardego, a znajdowały się w nim pliki służbowe i osobiste dokumenty, których naprawdę potrzebuję. Opróżniłem już Kosz i teraz próbuję znaleźć najlepszy sposób na odzyskanie usuniętych plików z dysku twardego, nie pogarszając sytuacji. Jakie kroki odzyskiwania lub jakie oprogramowanie powinienem wypróbować najpierw?

Byłem w takiej sytuacji i tak, to okropne uczucie. Utrata plików uderza od razu. Dobra wiadomość jest taka, że w przypadku dysku twardego odzyskanie danych często wciąż jest możliwe, jeśli przestaniesz pogarszać sytuację.

Pierwszy krok: natychmiast przestań używać tego dysku. Mówię poważnie. Nic na nim nie zapisuj. Nic na nim nie instaluj. Nie przeglądaj dalej, jeśli to twój dysk z Windowsem. Gdy plik zostaje usunięty, dane zwykle jeszcze przez jakiś czas tam pozostają. System tylko oznacza to miejsce jako dostępne. Gdy nowe dane zostaną na nim zapisane, szanse na odzyskanie mocno spadają.

Jeśli pliki zostały usunięte z drugiego dysku wewnętrznego lub dysku zewnętrznego, odłącz go i podłącz do innego komputera w celu odzyskania danych. Jeśli był to główny dysk systemowy, uruchom komputer z pamięci USB albo przejdź na inną maszynę. Chodzi o to, żeby uniknąć nowych zapisów.

To, co zrobiłbym dalej, to instalacja Disk Drill, ale na innym dysku niż ten, z którego próbujesz odzyskać dane. Ludzie cały czas pomijają ten krok i kończą nadpisując te same pliki, które chcą odzyskać. Jedną z przydatnych funkcji w Disk Drill jest możliwość najpierw utworzenia pełnego obrazu bajt po bajcie. Wolę odzyskiwać dane z kopii, zamiast grzebać przy oryginalnym dysku. Program pozwala też podejrzeć pliki przed ich przywróceniem, co oszczędza czas przy przeglądaniu plików o przypadkowych nazwach. Jest też darmowa wersja. Możesz najpierw przeskanować i podejrzeć pliki, a potem zdecydować, czy warto zapłacić za odzyskanie.

O kilku rzeczach warto pamiętać:

1. Klasyczne HDD zwykle dają większą szansę niż SSD. Mimo to nie zwlekaj. Niektóre nowsze dyski twarde obsługują TRIM i po uruchomieniu czyszczenia odzyskanie brakujących plików staje się trudniejsze.
  2. Jeśli słyszysz klikanie, zgrzytanie lub powtarzające się odgłosy rozpędzania dysku, zatrzymaj się. Wyłącz go. Oprogramowanie nie naprawi uszkodzonego sprzętu. W takim momencie bezpieczniejszym rozwiązaniem jest laboratorium odzyskiwania danych.
  3. Uruchom jedno porządne głębokie skanowanie. Powtarzanie tego samego skanowania w kółko niewiele pomaga, a w przypadku słabego dysku to dodatkowe zużycie bez żadnej korzyści.

Jeśli Disk Drill nie da rady, spróbowałbym czegoś innego, zanim się poddasz. Recuva jest prosta i szybka przy podstawowym odzyskiwaniu usuniętych plików. DiskGenius lepiej sprawdza się, gdy partycje albo systemy plików zostały uszkodzone. Data Rescue często pojawia się jako opcja dla użytkowników Maca. Najlepsze i najpłynniejsze wyniki miałem z Disk Drill, ale te programy też warto mieć w zanadrzu.

Najważniejsze są szybkość i dyscyplina. Przestań zapisywać cokolwiek na dysku, odzyskuj dane z innego systemu, jeśli możesz, i nie eksperymentuj dalej na oryginalnym dysku. To daje ci największą szansę, że znowu zobaczysz swoje pliki.

Opróżnienie Kosza nie oznacza, że folder zniknął bezpowrotnie. Oznacza to, że Windows usunął łatwą drogę powrotu. Najlepiej teraz sprawdzać opcje odzyskiwania w tej kolejności. 1. Najpierw poszukaj wbudowanych kopii. Historia plików systemu Windows, Poprzednie wersje, historia wersji OneDrive, kosz Google Drive, firmowe narzędzia do tworzenia kopii zapasowych. Jeśli folder był w Dokumentach lub na Pulpicie, synchronizacja z chmurą mogła uratować sytuację, nawet jeśli tego nie zauważyłeś. 2. Sprawdź aplikacje powiązane z typem pliku. Word, Excel, Adobe i niektóre narzędzia CAD przechowują pliki tymczasowe lub autosave. Przeszukaj dysk pod kątem .asd, .wbk, .tmp lub rozszerzenia pliku, który utraciłeś. Widziałem przypadki, gdy ludzie odzyskiwali 80 procent projektu wyłącznie z plików tymczasowych aplikacji. 3. Uruchom oprogramowanie do odzyskiwania raz i zapisz odzyskane pliki gdzie indziej. @mikeappsreviewer wspomniał o tym, żeby przestać używać dysku. Zgadzam się z większością tego. Trochę nie zgadzam się z próbami uruchamiania wielu narzędzi jedno po drugim od razu. Więcej skanów oznacza więcej czasu, więcej stresu, a przy uszkodzonym dysku także większe ryzyko. Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania usuniętych folderów, bo dobrze porządkuje wyniki i utrzymuje prosty proces. Jeśli dysk jest sprawny, zacznij od tego. 4. Jeśli to SSD, działaj szybko. Usunięte pliki na dyskach SSD często znikają szybciej niż na starych HDD z powodu TRIM. W wielu systemach skuteczność odzyskiwania mocno spada po normalnym użytkowaniu. Nie zawsze, ale wystarczająco często. 5. Jeśli folder jest ważny dla pracy lub podatków, szybciej zrezygnuj z samodzielnych prób. Jeśli pliki są warte więcej niż kilkaset dolarów, laboratorium będzie bezpieczniejszą drogą niż eksperymentowanie do 2 w nocy. Byłem tam, zrobiłem głupotę, straciłem więcej rzeczy. Poza tym, jeśli potrzebujesz prostego poradnika, to jest w porządku: łatwy poradnik odzyskiwania trwale usuniętych plików z dysku twardego Krótka wersja: tak, odzyskanie nadal jest możliwe. Twoje szanse zależą od tego, czy to HDD czy SSD, jak dużo używałeś dysku po usunięciu i czy istnieją kopie zapasowe. Przestań teraz zapisywać dane na dysku, a potem sprawdź kopie zapasowe i pliki tymczasowe, zanim zaczniesz skanowanie. To najszybsza droga z najmniejszym ryzykiem.
Usunąłem ważny folder, czy mogę odzyskać usunięte pliki z dysku twardego?
Tak, nadal możesz być w stanie to odzyskać, nawet po opróżnieniu Kosza. Zgadzam się z @mikeappsreviewer i @chasseurdetoiles co do najważniejszej rzeczy: przestań używać tego dysku. Ale dodałbym jeszcze jedną rzecz, którą ludzie zbyt często pomijają: sprawdź, czy ten folder nie był kiedykolwiek indeksowany, synchronizowany albo buforowany gdzieś indziej, zanim zaczniesz katować dysk skanami odzyskiwania. Kilka miejsc, które warto sprawdzić, a o których niewiele wspomniano: - pamięć podręczna Windows Search i Ostatnie pliki - lista ostatnich dokumentów w pakiecie Office - załączniki e-mail, które wysłałeś do siebie lub współpracowników - dyski USB, na które mogłeś skopiować ten folder miesiące temu - foldery oprogramowania drukarki/skanera, bo czasem dziwnie przechowują kopie - udziały sieciowe, jeśli to był komputer służbowy Poza tym, jeśli usunięty folder zawierał głównie dokumenty, zdjęcia, pliki PDF, arkusze kalkulacyjne itd., szanse na odzyskanie są większe niż wtedy, gdy były tam ogromne pliki wideo pofragmentowane po całym dysku. Ludzie zawsze pytają can I recover deleted files from hard drive?, ale prawdziwa odpowiedź brzmi może, w zależności od typu pliku, typu dysku i tego, jak intensywnie był używany później. Trochę nie zgadzam się z podejściem wypróbuj każde narzędzie. Jeśli dysk jest sprawny, wybierz najpierw jedno solidne narzędzie i zrób to ostrożnie. Disk Drill to całkiem rozsądny punkt wyjścia, bo łatwo sortować odzyskane pliki według typu i skanować dysk twardy bez robienia z tego procesu jeszcze większego chaosu, niż już jest. Po prostu odzyskuj dane na inny dysk. Nie na ten sam. Serio, nie rób tego. Jeśli to SSD, twoje szanse mogą szybko spaść. Jeśli to stary HDD, masz większą szansę. Jeśli pliki są kluczowe dla pracy, dotyczą podatków, dokumentów prawnych albo niezastąpionych rodzinnych archiwów, przerwałbym samodzielne działania wcześniej niż większość osób. To też może pomóc, jeśli chcesz przeczytać prawdziwy przypadek: historia udanego odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego od prawdziwego użytkownika Krótka wersja: tak, odzyskanie jest możliwe, ale każda minuta normalnego używania po trochu zmniejsza twoje szanse.
Usunąłem ważny folder, czy mogę odzyskać usunięte pliki z dysku twardego?
Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @chasseurdetoiles, @caminantenocturno i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy folder został usunięty z dysku NTFS z włączonymi kopiami w tle. Wiele osób mówi Poprzednie wersje i na tym kończy, ale na komputerach firmowych lub starszych konfiguracjach Windows całe struktury folderów można czasem przywrócić ze snapshotów, nawet jeśli Historia plików nigdy nie była ręcznie konfigurowana. Poza tym, jeśli usunięty folder miał bardzo konkretną nazwę, najpierw użyj narzędzi do odzyskiwania, aby wyszukiwać po znanych nazwach plików, a nie tylko po typie pliku. To pozwala przebić się przez mnóstwo szumu. Trochę nie zgadzam się z podejściem SSD oznacza praktycznie brak nadziei, które ludzie czasem prezentują. Odzyskiwanie z SSD jest zdecydowanie trudniejsze z powodu TRIM, to prawda, ale jeśli dysk był zewnętrzny, TRIM mógł nie zadziałać tak, jak można się spodziewać. Warto to sprawdzić, zanim założy się, że to koniec. Jeśli wybierzesz drogę programową, Disk Drill nadaje się do tego typu zadania. Zalety: - łatwo sortować wyniki - podgląd wielu plików - może skanować całe dyski i utracone partycje - bardziej przyjazny niż wiele aplikacji do odzyskiwania Wady: - głębokie skanowanie może zwracać chaotyczne nazwy plików - jakość odzyskiwania w dużym stopniu zależy od uszkodzenia systemu plików - płatny limit odzyskiwania może być irytujący - to nie najlepszy wybór, jeśli dysk fizycznie ulega awarii Jeśli Disk Drill nic nie znajdzie, nie zawsze oznacza to, że dane przepadły. Czasem oznacza to, że metadane plików są zniszczone i inne narzędzie z odmiennymi metodami odzyskiwania może znaleźć fragmenty. Po prostu zapisuj wszystko, co uda się odzyskać, na innym dysku.